het Theater Festival

Meer dan alleen maar voorstellingen

di 23 aug 2016

Workshops, prijsuitreikingen, verdieping

Uitgebreid randprogramma op TheaterFestival

Het TheaterFestival is meer dan alleen een reeks theatervoorstellingen. Naast de juryselectie, Circuit X en enkele extra voorstellingen zijn er ook verschillende activiteiten in en rond het festivalcentrum in deSingel. Hieronder een klein overzichtje om jullie al warm te maken voor wat er vanaf donderdag op het programma staat.

Foto grasveld

(c) Filip Tielens

Er zijn dit jaar verschillende workshops tijdens het festival. Mooss organiseert een achtdaagse summerschool dans waarin 20 jongeren en 5 begeleiders intensief aan de slag gaan met danseducatie. Ook rekto:verso organiseert een summerschool  kunstkritiek voor kijkers met een scherpe blik en een nog scherpere pen. De Barbaren, acht jongeren tussen de 14 en 21, zijn dit jaar ook weer van de partij en worden figuurlijk verliefd op een van de makers van het festival.

Summerschool dans

(c) Filip Tielens

Prijsuitreikingen zijn ook een vaste waarde in het theaterlandschap, iedereen ontvangt graag een beloning voor een project waar ze zich op toeleggen. Op het TheaterFestival zijn er verschillende prijsuitreikingen. De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Podiumkunsten gaat naar een persoon of organisatie uit de podiumkunsten voor zijn of haar opmerkelijke prestatie tijdens het voorbije jaar. Daarnaast wordt ook het Nederlandstalig toneelwerk gestimuleerd door de Taalunie Toneelschrijfprijs. Ten slotte is er de Roel Verniers Prijs die jonge makers/regisseurs/schrijvers de kans geeft om hun plan te presenteren tijdens een pitch. Het beste concept krijgt een prijzenpakket met onder andere een uitnodiging om hun voorstelling te realiseren tijdens de volgende editie van het TheaterFestival.

Prijsuitreiking

(c) Filip Tielens

Theater en literatuur gaan vaak hand in hand, daarom zijn er dit jaar ook twee boekpresentaties. Voor al diegenen die zich willen verdiepen in de geest van Jan Fabre is er een boekvoorstelling van het script van Mount Olympus, to glorify the cult of tragedy, a 24h performance met naast de eigenlijke tekst, ook regieaanwijzingen en vele extra’s. Zelfs kleuters kunnen met hun ouders komen genieten van een boekpresentatie: Nelsons Dansboek nodigt je uit om samen te dansen!

Nelson Dansboek

(c) Filip Tielens

Voor alle mensen die hun hart wensen te luchten na de voorstellingen is er ook een plaats voorzien: niet op café of in de woonkamer, maar in De Biechtstoel. De Zendelingen zetten hun stoel neer in deSingel en gaan graag one on one in gesprek met iedereen die iets wil opbiechten over een voorstelling, of een ander gek fenomeen op het Theaterfestival.

Biechtstoel

(c) Filip Tielens

Tenslotte is het op het festivalcentrum zelf ook gezellig vertoeven tijdens de zomerse theatrale tiendaagse. Elke dag zorgt Lara kookt voor U voor een lekkere maaltijd boordevol groenten en kan je genieten van een fris drankje onder de gezellige lampions. Verder kan je ook heerlijke koffie verkrijgen of een goed boek kopen aan de BUCHBAR.

BUCHBAR

(c) Filip Tielens

Tags: , , ,