het Theater Festival

DE GAZA MONOLOGEN

di 28 nov 2023

 

Het ASHTAR Theatre in Ramallah roept theaters over de hele wereld op om De Gaza Monologen op woensdag 29 november op te voeren.

 

De theatertekst, die het Palestijnse theatergezelschap in 2010 uitbracht, bestaat uit 31 getuigenissen van kinderen en jongeren die de oorlog in Gaza in 2008 en 2009 meemaakten. Zij vertellen in korte monologen over wat hen tijdens die weken overkwam. Nu het geweld in Gaza in alle hevigheid oplaait, is de tekst nog even relevant als dertien jaar geleden.

”Tragisch genoeg zijn deze monologen vandaag de dag nog steeds accuraat”, schrijft het theater op hun website. “Ze benadrukken de verschrikkingen, de hoop en de veerkracht van de moedige Gazanen voor een breder publiek, terwijl ze de stem van kinderen en mensen in Gaza naar voren brengen.”

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 29 november uitgeroepen tot de Internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk. Daarom roept ASHTAR Theatre op om de tekst die dag opnieuw vast te pakken en uit te spreken.

Meerdere kunstenaars en cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel geven gehoor aan deze oproep. Op 29 november worden in verschillende steden lezingen en activiteiten georganiseerd. De actie heeft geen overkoepelend organisatiecomité, maar is een meerstemmige en collectieve solidariteitsactie vanuit het culturele veld om aan de oproep van het Palestijnse theater te beantwoorden. 

De oproep is open: alle monologen zijn te downloaden via de website van het Ashtar Theater in verschillende talen. De tekst werd voor dit initiatief ook vertaald naar het Nederlands.

 

ACTIES HET THEATERFESTIVAL

We organiseren en steunen initiatieven die ervoor zorgen dat de monologen ook buiten de theaterzalen te horen en te lezen zullen zijn:

 

VIDEO: Opleiding Sociaal-cultureel Werk en Sociaal Werk van Erasmushogeschool nam met Aya Sabi, Ele & Minne Huysmans, Dounia Mahammed, Nata Mandaria, Nora Eisssa & Veerle Bryon, Insaf El M’Rabet, Rashif El Kaoui en Yousra Benfquih enkele monologen op. Gouvernement steunde dit initiatief samen met het Gouvernement en Kunstenfestivaldesarts. Bekijk de video hier.

 

POSTERCAMPAGNE: Samen met Les Halles de Schaerbeek zorgen we voor een postercampagne in Brussel met quotes uit de monologen.

 

OPEN SOURCE: Alle posters en quotes zijn hier vrij te downloaden voor eigen gebruik.

Tags: