het Theater Festival

SAVE THE DATE 03 SEP - 13 SEP 2020 BRUSSEL


“The decision to reintegrate Het TheaterFestival in Vooruit’s program was taken during the transition from Kunstencentrum to Kunstinstelling. Vooruit was very keen to take its responsibility as Flemish Arts Institution and support the development of HTF and its new artistic direction.

For Vooruit, which embraces the diversity of its program and activities, the presence of HTF in Ghent is essential as it will make possible the presentation of large scale performing arts works and exciting new performances yet unseen in the city.

Ghent is a city of festivals and HTF will be a highlight of the cultural season every three years. As main partner of HTF in Ghent, Vooruit wishes to connect a large number of venues and partner organisations in the city and act as a bridging platform.”

Matthieu Goeury – Artistieke coördinatie & programma podium van Kunstencentrum Vooruit

Het TheaterFestival zet 10 dagen lang een grote spot op het mooiste dat ons theaterlandschap in Vlaanderen, Brussel en Nederland biedt.

Het TheaterFestival nodigt haar publiek uit voor dit unieke moment van het jaar waarop het nog één keer kan genieten van de meest belangwekkende en toonaangevende theatergebeurtenissen van het seizoen.

Voorafgaand editie 2018 kwam een jury van theaterexperts, bestaande uit recensenten, bijeen. Samen selecteerden zij een reeks belangwekkende voorstellingen die tijdens Het TheaterFestival te zien zullen zijn. Dit jaar bestaat de jury uit Evelyne Coussens (De Morgen, Rekto:verso,…) Charlotte De Somviele (De Standaard, Etcetera), Pieter T’Jonck, (De Morgen), Mia Vaerman, Karel Vanhaesebrouck (docent RITCS & EHB), Filip Tielens (De Standaard) en Herien Wensink (De Volkskrant).

Naast de voorstellingen van de juryselectie, toont het TheaterFestival niet te missen voorstellingen uit de selectie van het Nederlandse TheaterFestival  en eist aanstormend talent zijn plek op binnen het kader van de Roel Verniers Prijs en het extra randprogramma.

Het TheaterFestival vangt traditiegetrouw aan met feestelijke en kritische toespraken: tijdens de State of the Union licht een gerenommeerde kunstenaar zijn kijk toe op de rol die het theater vandaag speelt. In de State of the Youth laat jong tegengeluid van zich horen en tot slot volgt er ook een internationale weerklank met de State of the Other.

Voorstellingen wisselen zich af met verdiepende debatten, kritische nagesprekken en inspirerende workshops. Ook vindt de uitreiking van de Roel Verniers Prijs opnieuw plaats. Die prijs werd in het leven geroepen door het Het TheaterFestival ter nagedachtenis van Roel Verniers, auteur, columnist, theaterliefhebber en ex-coördinator van HTF die jongeren de moed gaf om hun dromen te realiseren.

Het TheaterFestival 2019 vindt dit jaar plaats in en rond festivalcentrum Kunstencentrum Vooruit, CAMPO, Kopergietery en NTGent.

Missie

Het TheaterFestival is een plek waar publiek en professionelen elkaar treffen bij de selectie van een jury die een jaar lang voorstellingen heeft beoordeeld op hun artistieke en maatschappelijke relevantie. De selectie wordt algemeen aangezien als representatief voor tendensen in de sector.

Het TheaterFestival promoot de theatersector, daagt uit en stimuleert door de presentatie van zowel het meest belangwekkende van wat die sector te bieden heeft als het vernieuwende werk van jonge theatermakers.

Het TheaterFestival nodigt publiek en professionelen uit tot dieperliggende analyse en reflectie. Het diverse programma zet aan om publiek en professional actief bij het festival te betrekken.

Het TheaterFestival investeert in de verbreding van het draagvlak van de podiumkunsten.

Directie

Kathleen Treier
kathleen@theaterfestival.be
+32 474 57 17 18

Medewerkers

Jara Vlaeminckx
productie juryvoorstellingen
jara@theaterfestival.be
+32 471 58 23 16

Merel Van de Gehuchte
productie reflectieprogramma + vrijkaarten
merel@theaterfestival.be
+32 495 73 31 14

 

Het Theaterfestival Vlaanderen VZW

Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
BTW BE0455.871.690