het Theater Festival

SAVE THE DATE 02 SEP - 12 SEP 2021 ANTWERPEN

© Danny Willems

Wat zijn we verheugd om te kunnen meedelen dát er een TheaterFestival 2020 zál zijn!

Opent Het TheaterFestival steevast een nieuw seizoen, dan doet het dat dit jaar voor de 30Ste keer in het kwadraat. Na maanden van lock-down volgt nu eindelijk de open-up. Samen met het festival ontsluit ook het theater weer de zaal, zwaaien de deuren terug open, verwelkomen we met open armen het publiek. Het TheaterFestival is er om het theater én het publiek te vieren!

Het was om vele redenen een buitengewoon theaterseizoen, niet in het minst omdat het vroegtijdig werd geaborteerd. Tientallen belangwekkende premières konden niet doorgaan. Daarom beperkte het speelveld van de festivaljury zich noodgedwongen tot de voorstellingen die in première gingen tussen 25 april 2019 en 12 maart 2020.

De festivaljury van theaterexperts bestond uit Evelyne Coussens, Charlotte De Somviele, Ciska Hoet, Filip Tielens, Pieter T’Jonck, Mia Vaerman en Karel Vanhaesebrouck. Met dank aan Mahdieh Fahimi. Zij zagen in totaal 304 verschillende producties, zowel (muziek)theater, dans, jeugdtheater, sociaal-artistiek werk en performance. Opera, stand-upcomedy en amateurtheater vielen buiten de focus van de jury. Samen selecteerden ze 12 voorstellingen.

Wat zijn we dus verheugd om te kunnen meedelen dát er een TheaterFestival zál zijn met een aantal toonaangevende theatergebeurtenissen, als juryselectie, als keuze uit het Nederlandse theaterfestival, als #nieuwjong en als Golden Oldie. In totaal zullen 16 producties getoond en gespeeld kunnen worden, corona-proof volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad.

Het festival wil deze editie openheid verdedigen, voorbij de geslotenheid, de polarisering, de beperkte verbeelding, het ons-kent-ons, de voorgeschreven antwoorden, de angst voor het onbekende, het eigen belang. In de wereld, in de stad, maar ook bij onszelf. Binnen deze krijtlijnen werken we vandaag hard aan de voorbereidingen van de voorstellingen en het reflectieprogramma.

Het TheaterFestival houdt opnieuw halt in Brussel. Kaaitheater wordt het kloppende festivalhart. Gevierde Brussels huizen als BRONKS, Beursschouwburg, KVS, Westrand/Dilbeek e.a. zijn onontbeerlijke festivalpartners.

Missie

Het TheaterFestival is een plek waar publiek en professionelen elkaar treffen bij de selectie van een jury die een jaar lang voorstellingen heeft beoordeeld op hun artistieke en maatschappelijke relevantie. De selectie wordt algemeen aangezien als representatief voor tendensen in de sector.

Het TheaterFestival promoot de theatersector, daagt uit en stimuleert door de presentatie van zowel het meest belangwekkende van wat die sector te bieden heeft als het vernieuwende werk van jonge theatermakers.

Het TheaterFestival nodigt publiek en professionelen uit tot dieperliggende analyse en reflectie. Het diverse programma zet aan om publiek en professional actief bij het festival te betrekken.

Het TheaterFestival investeert in de verbreding van het draagvlak van de podiumkunsten.

Directie

Kathleen Treier
kathleen@theaterfestival.be
+32 474 57 17 18

Medewerkers

Lotte Decaesstecker
communicatie
lotte@theaterfestival.be
+32 477 39 50 04

Eva Lesage
productie voorstellingen,
vrijwilligers & gastenbeleid
eva@theaterfestival.be
+32 495 73 31 14

Jara Vlaeminckx
productie reflectieprogramma,
preventie & festivalcentrum
jara@theaterfestival.be
+32 471 58 23 16

 

Het Theaterfestival Vlaanderen VZW

Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
BTW BE0455.871.690