het Theater Festival

Ook in 2024 richt Het TheaterFestival tien dagen lang de schijnwerpers op het unieke Vlaamse theaterlandschap in haar volle glorie.

Het TheaterFestival is een warme plek waar publiek en professional kunnen genieten van belangwekkende theatergebeurtenissen en de gesprekken daarover. Maar ook inspirerende ontmoetingen en verdiepende debatten, masterclasses en leerrijke workshops.

Een nieuw samengestelde meerstemmige vakjury – met Charlotte De Somviele, Emilie Kabongo, Audrey Leboutte, Liv Laveyne, Dahlia Pessemiers-Benamar, Filip Tielens, Wouter Hillaert & Wim Van Parijs– stelt de juryselectie samen na een jaar lang intensief prospecteren.

Er zijn wel nog zekerheden: het TheaterFestival gaat van start met feestelijke en kritische toespraken: de State of the Union wordt uitgesproken door een kunstenaar met renommée en met de State of the Youth laat jong geweld een nieuw en fris geluid horen.

Het TheaterFestival kijkt ernaar uit om het nieuwe seizoen met één groot theaterfeest in gang te schoppen. Het hart van het festival vind je dit jaar in De Singel.

Noteer alvast de nieuwe festivaldata (5>15/09) en hou deze website in het oog voor regelmatige updates van het programma!

Missie

Het TheaterFestival is een toonaangevend festival dat jaarlijks het podiumkunstenseizoen opent met een publieksfeest, vormgegeven door de presentatie van een juryselectie aan het meest belangwekkende werk van het afgelopen seizoen.

Het TheaterFestival promoot het podiumkunstenveld, daagt het uit en stimuleert. Het laat talenten schitteren, voorziet ontwikkelingskansen, erkenning en een basso continuo voor de vele makers en werkers die vormgeven aan ons veld.

Het houdt de vinger aan de pols van tendensen in het kunstenveld die zowel in de steden als over de landsgrenzen heen bepalend zijn. Het nodigt zowel publiek als kunstenaar en cultuurwerker uit tot diepgaande kritische reflectie en uitwisseling met zijn uitgebreide reflectieluik en  implementeert daar waar nodig de opgedane kennis in zijn werking.

We stellen (ecologische) duurzaamheid voorop en waarden als kwaliteit, meerstemmigheid en inclusie vormen een rode draad doorheen onze werking.