het Theater Festival

Yipoon Chiem over B****: ‘I am proud to be a bitch!’

do 02 sep 2021

Het TheaterFestival selecteerde dit jaar negen opvallende stukken van jonge makers onder de hasthag #nieuwjong. Daaronder zit ook de solodansvoorstelling B**** (uitgesproken als Bitch) van de Belgische/Cambodjaanse danseres en choreografe Yipoon Chiem, over de herinneringen aan haar verleden. ‘Ik wil mijn verhaal delen met het publiek.’

Afra De Hert

©Elen Sylla Grollimund, Siege Dehing en Stanislav Dobak

Na een aantal valse starts door een slechte internetverbinding springt Yipoon tevoorschijn op mijn computerscherm. ‘We made it on time’, zegt ze vrolijk. Het beeld kraakt nog een beetje, maar Yipoon lijkt er alleszins zin in te hebben, net zoals ze zin heeft om haar solovoorstelling te mogen spelen op het TheaterFestival. ‘Ik hoop op een goede nachtrust: vandaag was de eerste schooldag van mijn dochter en ook ik moet terug in het ritme zien te komen’, lacht ze uitbundig.

Uitbundig is een goede omschrijving van haar solovoorstelling B****. De performance is een intense reis door de donkere periodes uit Yipoons verleden. Als kind emigreerde ze met haar ouders van Cambodja naar België, en dat verliep niet vlekkeloos. In  B**** probeert ze als volwassen vrouw dichter te geraken bij het kind dat ze ooit was. Zo hoopt ze om licht te vinden in de donkere periodes die haar in het verleden hebben getekend.

Alles eruit kotsen

‘Muziek is een belangrijk element in de voorstelling’, vertelt Yipoon. ‘Ik heb samengewerkt met twee muzikanten die de muziek hebben gemaakt. Hun composities hebben mij enorm geholpen om mijn verhaal mee vorm te geven.’ Tijdens het repetitieproces was de muziek dan ook een grote emotionele inspiratiebron voor haar, vertelt ze. ‘De muziek maakte lichamelijk veel bij me los. Ik heb er tijdens de repetities dan ook veel op geïmproviseerd. Naast muziek en hiphop was ook martial arts een inspiratiebron. Het zijn allemaal elementen die ik uiteindelijk verwerkt heb in mijn performance omdat het dingen zijn die me inspireren, ze hebben mee bepaald wie ik nu ben.’

 

‘Alles wat ik ooit heb opgeslorpt, gooi ik er nadien weer uit’, gaat ze verder. ‘Het helpt me om mijn verhaal te vertellen, heb ik gemerkt. Als choreografe heb ik lang gezocht naar mijn eigen stijl. Tijdens het repetitieproces van B**** heb ik geleerd dat het losgooien – of beter gezegd, het eruit kotsen – van mijn herinneringen, interesses en inspiraties door middel van beweging en improvisatie mijn manier is om verhalen te vertellen. Dat is dan ook wat ik hier wilde doen: het verhaal achter de littekens van mijn verleden vertellen.’

Sterretjes na de b

B**** bestaat uit verschillende lagen, legt Yipoon uit. ‘Je moet de voorstelling echt gezien hebben om alle lagen te vatten. Zelfs ik moet erover blijven reflecteren om te weten waarover het nu weer exact gaat, daarom dat ik er graag over blijf praten. (lacht) Ik nodig de toeschouwers uit om te kijken naar mijn verhaal, maar ik wil ze zelf nog de ruimte geven om hun eigen verhaal te vormen tijdens de voorstelling.’

‘Dat is ook één van de redenen waarom ik de voorstelling niet voluit bitch heb genoemd. Ik laat de suggestie aan de toeschouwers door sterretjes na de b te plaatsen. Het publiek kan de titel dan zelf aanvullen. Zo kan het evengoed blood, bleep of blurb zijn! Maar voor mij is het bitch. Ik zie die term ook niet als iets negatiefs. Het is een soort steek naar het patriarchale systeem waarin we leven, maar daarnaast voel ik me ook wel een echte bitch, een crazy bitch. Mijn verleden heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben, and I have to say: I am proud to be a bitch!’

B**** speelt op 2 en 3 september in Arenberg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Tags: , ,