het Theater Festival

Toneelschrijfprijs 2023 | De gesprekstafels

wo 18 Oct 2023

Op vrijdag 15 september werd de Toneelschrijfprijs 2023 uitgereikt. Voorafgaand aan de prijsuitreiking organiseerden we in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en Shakespeare Is Dead gesprekstafels over actuele thema’s uit de wereld van theater(tekst). Elk gesprek werd samengevat door een spoken word artiest.

 

Tafel #1: Theaterteksten en het collectief geheugen

 

Welke rol kunnen theaterteksten spelen in het vertellen van verhalen die tot nog toe onzichtbaar zijn gebleven? Kunnen theaterteksten helpen bij de opbouw van collectief geheugen? Welke verhalen en perspectieven missen we nog? Gable Roelofsen was moderator en Avery Bertrand Iradukunda schreef een tekst als samenvatting.

 

>> Avery Bertrand Iradukunda over collectief geheugen

 

Tafel #2: Multidisciplinariteit

 

Hoe evolueren theaterteksten nu multidisciplinaire producties met spoken word, dans, zang, rap … vaker voorkomen? Hoe gaan auteurs en makers om met die nieuwe impulsen? Hoe kunnen we het concept ‘theatertekst’ in die context herdenken? Rashif El Kaoui was moderator en Max Greyson & Sascha Reunes schreven elk een tekst als samenvatting.

 

>> Max Greyson over Multidisciplinair

>>  Sascha Reunes over multidisciplinair

 

Tafel #3: Internationalisering

 

Langzamerhand worden meer en meer theaterteksten uit Vlaanderen en Nederland vertaald, maar speel- of publicatiekansen in het buitenland blijven beperkt. Op welke manier kan de internationalisering van Nederlandstalige theaterteksten gestimuleerd worden? Maaike Bergstra was moderator en Luna Wicks schreef een tekst als samenvatting.

 

>> Luna Wicks over internationalisering

 

Tags: