het Theater Festival

TheaterTinder ❤️ (deel 2)

di 10 sep 2019

Ik heb de oprechte overtuiging dat er meer mensen van theater kunnen genieten buiten mijn kring van vrienden of familie die ik al heb weten te overtuigen door hen uit te nodigen voor voorstellingen. Voor het TheaterFestival heb ik mezelf een missie opgelegd: een onbekend iemand vinden die zelden tot nooit naar het theater gaat, maar er wel voor open staat.

Lotte Lola Vermeer

Deel 1 van dit verhaal is hier te lezen.

Opgeven is geen onderdeel van mijn vocabulaire. Als ik ergens in geloof dan is dat oprecht en niet naïef. Ik wijd het niet slagen van mijn missie aan de omstandigheden en onderneem een nieuwe poging om iemand op straat te verrassen met een kaartje voor een voorstelling diezelfde avond. 

Wat doet een mens op een maandagavond? Is er nog ruimte voor iets spontaans?

De straten op een maandagnamiddag zijn het tegenovergestelde van zondagvoormiddag. De mensen zijn gehaast, hebben zakken met eten bij zich. De jongeman die met zijn hoofd in een meterkast zat, moest om 20u30 nog altijd werken. Een vrouw had die avond al een afspraak voor de cinema. Door een theaterliefhebber werd ik naar de winkelstraat gestuurd. Daar zou ik de niet-theaterliefhebbers in groten getale aantreffen.

Ik besloot een winkel in te gaan. De uitbater is zelf een regelmatige theaterbezoeker, maar ‘haar buurvrouwtje’ niet en die had misschien wel interesse. Ze koppelde ons aan elkaar. Het ging heel vlot. We hadden een date. 

20u12: De ingang van Vooruit. Ik denk haar te zien. Ik bedenk me dat ik vergeten ben om haar naam te vragen. Ze ziet mij, maar herkent mij niet. Ik wacht rustig op de juiste vrouw.  

20u25: Ik wacht ongeduldig. 

20u29: Ik wandel door het onthaal, kijk naar de wachtlijst. Iedereen schuifelt de zaal in. De ingang is leeg. Ik wacht nog voor zo lang het kan.

20u33: Ik ben wederom alleen.

20u40: Moet ik ruimte voor het falen inlassen of voor de onwaarheid? Is het beter dingen verborgen te houden? Welk verhaal wil ik vertellen? Als ik de wereld mooier wil maken, doe ik dat dan door eerlijkheid of door schone schijn? Verzin ik twee mogelijke eindes van deze sage en laat ik de keuze aan u welk einde u wil geloven? 

21u05: Ik kan dit verhaal ook overslaan. Wie leest er twee dagen achtereen de dagkrant? Zit er iemand op mijn engagement te wachten? Wil iemand wel weten hoe het afloopt?

21u50: Mijn collega’s komen net terug van True Copy en zien mij zitten naast een leeg glas Saison Dupont. Ze zagen mij niet in de zaal en willen het hier niet bij laten zitten. Ik ben zelf de komende dagen afwezig, dus ik kan de queeste niet voortzetten. Ze zitten met mij in, maar deze missie gaat niet om mijn eigen eenzaamheid, zo blijf ik herhalen. Ik heb de titel niet bedacht. Dit is tinderen voor het theater, niet voor mij. Ik hoef niet gekoppeld te worden. Ik wil enkel de deuren openstellen voor mensen die ze niet weten te vinden. De mogelijkheid geven dat theater hen kan ontroeren, verrassen of verbazen. Om samen even stil te zitten. Om de fantasie in de gehaastheid van alledag ruimte te geven. Om verbinding te maken. Ik ben hier de koppelaar. Ik voel me gefaald.  

10u15: De volgende ochtend. Discussies over waarachtigheid en waarheid en de waarde van leugens.

10u55: Ik besluit meer tijd in te ruimen voor spontaneïteit. 

De komende dagen verloopt het als volgt: mijn collega’s gaan namens mij de straat op en krijgen enkele dagen de tijd om alsnog een onbekende te vinden om met mij naar het theater te gaan. Ik licht mijn collega’s in over de mogelijke fouten die ik heb gemaakt, om hun zoektocht te vergemakkelijken. Ze moeten naar de schoenen kijken die iemand draagt en op basis daarvan proberen af te lezen of iemand daarmee wel eens het theater in stapt. Ze zullen op zoek moeten gaan naar iemand die meerderjarig is, die niet permanent werkt, die gezien de taal van de toekomstige voorstelling Nederlands moet verstaan. Ze moeten iemand zoeken met een bepaalde openheid, maar die je wel op een afgesproken plaats op een afgesproken tijd kunt verwachten. Ik geef de missie nu uit handen. Op wie ik bij de Vooruit zal gaan wachten, blijft voor mij ook een verrassing. Ik heb goede hoop dat ze iemand kunnen versieren voor een voorstelling op zaterdag. 

Ik zal er zijn. Hopelijk kunnen we elkaar vinden.  

Het vervolg krijgt u mee op zaterdag 14/09 tussen 16u en 18u via de TheaterFestival-radio.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: ,