het Theater Festival

Orakel Ans blikt vooruit – Over eenzame zitjes en bubbel kijken

do 03 sep 2020

Tijdens het TheaterFestival komen we voor het eerst sinds de coronacrisis opnieuw op grote schaal in contact met de podiumkunsten. Is onze beleving nu veranderd? Redactielid en orakel-in-bijberoep Ans Van Gasse laat haar licht schijnen op ‘het nieuwe normaal’.

Over eenzame zitjes en bubbel kijken

Ik krabde me nogal in de haren toen ik op mijn ticket las over theatrale social distancing. Een zitplaatsje op anderhalve – pardon, ik loop achter: één – meter afstand van mijn buur? Dan zal ik maar beter niet alleen naar het theater gaan, dacht ik. Want heb ik wel het recht om drie meter in te nemen, terwijl ik enkel op date ga met mezelf? Of moet ik toch mijn bubbel engageren om mee te komen? En wat als ik een vriend, die net als ik alleen is gekomen, in de inkomhal tegenkom, kan ik me dan inhouden om niet knus samen te zitten?

Geen nood. Theater is één en al code. Op en naast het podium. Wordt de code gekraakt, dan kan die worden verwisseld. Voor wie geen uitweg vindt uit de heimwee naar pre-coronatheater, fris ik het geheugen even op. Je kon immers:

• nooit een been strekken zonder daarmee het been van een ander te verstoren

• nooit een kuchje laten ontsnappen zonder gesnuif van omzittenden te ontlokken

• nooit ontsnappen aan de live becommentariëring van de onbekende achter je, die lijkt te denken dat het speelvlak de Tour de France is en Michel Wuyts met pensioen is gegaan`

• nooit in slaap vallen wanneer de voorstelling niet de nodige uitdaging biedt

• en dat terwijl uw omzittenden lijken te smullen van het stuk en de angst om niet mee te zijn zich langzaam van u meester maakt

Dit is het uitgelezen moment om te wennen aan:

• altijd neer te kunnen ploffen op een zachte stoel die exclusief voor u is uitgekozen – in een business class vliegtuig zou u daar de nodige toeslag voor betalen

• altijd de perfecte zithouding te kunnen uitzoeken, waarbij ledematen op en over elkaar kunnen worden gestapeld tot u zich
bevindt in een staat van totale zen

• altijd de ruis rondom u te weg te filteren, aangezien deze zelden het gefezel overschrijdt, met bubbels die zich op een meter van de uwe verwijderd houden

• een dutje te doen, bijvoorbeeld omdat u vannacht gewoon niet lekker hebt geslapen of natuurlijk omdat wat er op het podium te zien is gewoon k*t is en u zich daar voor één keer ook niet voor hoeft te schamen

Conclusie: koop u zonder schuldgevoel een bubbel voor u alleen en voel u de koning te rijk. Ervaar het gezegende gevoel een privévoorstelling te kunnen aanschouwen met alle bijkomende privacy en rust. Laat de voorstelling zich om u heen wentelen als een cocon en dein mee op de zachte stroming van uw meest waardevolle theaterervaring tot nu toe. En u hoeft zich niet te schamen voor uw mogelijks minder verfijnde reacties en neigingen – geen kat die merkt dat u intussen Bad Neighbours 2 op uw gsm afspeelt of het nieuwste TikTok dansje repeteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: ,