het Theater Festival

Maak kennis met de redactieleden van week 1

do 08 sep 2022

Er zijn nog zekerheden in het leven: ook deze editie van Het TheaterFestival is onze redactie opnieuw actief, met jonge wolven die hun passie en nieuwsgierigheid voor het theater gieten in spraakmakende interviews en boeiende artikels. Ze zijn intussen vrienden geworden en maakten hun eigen vriendenboekje, dat ze graag met hun lezers delen.

Jeroen Lemmens

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

Ik zou beginnen zoals meneer de burgemeester van Samson & Gert: ‘Uhum, uhum, uhum. Aan allen die gekomen zijn…’ Geen idee waarom, dat is het eerste waar ik aan denk als ik denk aan een speech. Het alternatief zou zijn om dansend op te komen zoals Theresa May en dat beeld voor zich te laten spreken.

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Ik zou een tableau vivant willen zijn. Ik kijk heel filmisch naar zaken en zelfs in het theater neem ik dit soort beelden mee als levende schilderijtjes. Ik wil iets aanbieden waar je lang naar kunt kijken en waarin je de tijd krijgt om nieuwe zaken te ontdekken. In het beste geval wordt de toeschouwer dan omvergeblazen door hoe alles georkestreerd is op scène. 

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

‘Woelige wateren’, vanwege de alliteratie en de algemene toepasbaarheid op verscheidene contexten.

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De lente, omdat dat het seizoen is waarin ik merk dat ik het meeste onderneem, plannen maak, naar de toekomst kijk en mij op de rest van het jaar voorbereid. Je zou dus kunnen zeggen dat ik een beetje volgens het ritme van de seizoenen leef.

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Ik ben al 27 en het was altijd mijn frustratie dat ik nooit gevraagd ben geweest door vrienden om muren te helpen verven. Vorige week donderdag kreeg ik eindelijk die kans en het voelde een beetje als volwassen worden.

 

Katrien Debois 

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

Ik heb echt totaal geen idee. Ik zou iets improviseren op dat eigenste moment, afhankelijk van de vibe en het gevoel dat ik krijg van het publiek en andere factoren: het jaar, de tijdsgeest… Ik beschouw mezelf niet als een persoon die autonoom een statement wil of kan maken, want ik wil dingen vanuit een groepsgevoel verwoorden. Ik wil niet de persoon die zijn die iets claimt.

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Ik zou een heel sensorische en atmosferische performance zijn, gericht op alle zintuigen: heel muzikaal, maar ook erg tactiel. Het zou niet noodzakelijk een stuk zijn dat je moet ‘volgen’, maar dat je vooral moet beleven met de optie je af te sluiten als je overprikkeld raakt. Als je de noodzaak voelt om op jezelf te zijn en je even af te sluiten, dan moet dat kunnen.

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

Particulariteit’. Een heel saai woord, ik weet het. Maar het spreekt mij auditief-sonorisch aan.

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De lente, omdat ik die associeer met de ontwakende natuur, nieuwsgierigheid, een drang om opnieuw te beginnen en een jonge levenskracht. Ik heb nog een heel grote kindsheid die ik daarin terugvind. Vooral maart en april symboliseren voor mij onverwachtheid, spontaniteit… Het is een overgangsperiode en dat vind ik heel fascinerend.

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Ik ben met een vrij grote koffer op mijn fiets naar het station gereden bij gebrek aan autovervoer. Het was was niet echt verantwoord, maar ik ben er wel geraakt.

 

Rune Wittouck 

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

‘De definitiestrijd moet permanent worden opengehouden waarbij zelfreflexiviteit is geboden en een grote diversiteit aan casussen een voordeel biedt.’ Losjes gepikt van Rudi Laermans.

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Wachten op Godot. Ik ben fan van het absurdisme en de filosofie erachter én ik moet vaak wachten op mijn vrienden… Ik ben niet zo goed in timemanagement, dus ofwel ben ik heel stipt op tijd, omdat ik mezelf ertoe dwing, ofwel ben ik een halfuur te vroeg. En mijn vrienden zijn vaak ook gewoon te laat.

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

‘Toverpraat’. Een woord dat mijn professor theaterwetenschappen gebruikt om ‘gezever’ binnen academische teksten aan te duiden. 

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De herfst. Ik vind het kleurenpalet en de bijpassende kledingstijl echt mooi. Halloween is ook wel een vibeje. En ik ben een grote zoethoutfan. Ik eet dus letterlijk graag takken. 

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Ik stond tijdens de pauze voor het eerst op het balkon van de Vooruit met een koffie en een mooi uitzicht.

 

Andreas Kwanten

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

Theater moet haar theatraliteit behouden. Ze moet niet veinzen alsof ze iets anders is. Ze moet het eigen medium beklemtonen.

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Een absurd stuk met muziek, maar zonder zang. Met een leeg podium en zo weinig mogelijk acteurs. Daar ben ik te sociaal incapabel voor.

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

‘Herbestemming’. Dat is een woord dat makkelijk de brug slaat tussen twee aparte disciplines.

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De lente, want ik denk dat ik nogal een overgangsfiguur ben.

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Varen in de grotten van Corsica.

 

Lieselore Remans

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

‘Stop met theater… Of nee, laat maar.’ Ik zoek graag frictie en controverse op, maar meestal geef ik toch vooral toe aan mijn people-pleasende neiging. Wellicht ga ik over een paar dagen opstaan met een veel beter antwoord, en dat typeert me misschien wel het meest. 

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Het oeuvre van FC Bergman zit vol aspecten die ik waardeer in theater – en in de wereld rond de bühne. Ik hou van taal waarover is nagedacht, die afgewogen is en verder gaat dan aangedikte oppervlakkigheden. Maar wat ik vooral waardeer aan het werk van FC Bergman is de visuele taal en hoe ze het decor aanwenden om gelaagde – en soms bewegende! – landschappen op de scène op te bouwen. Als ik één voorstelling zou moeten kiezen, dan is dat Het Land Nod. Alles zit zo spitsvondig in elkaar: de scenografie, de taal, de muziek, de absurditeit…

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

‘Vurrukkulluk!’ Ondanks mijn appreciatie voor de roman van Remco Campert (Het leven is vurrukkulluk, n.v.d.r.) waaruit dit adjectief komt, gaat het me vooral om de speelse kwaliteiten van het woord zelf. Ik kan heel nihilistisch zijn en de randen van cynisme bewandelen, maar soms herinner ik mezelf aan dit woord, aan de waaier van verwonderingen die me omringen.

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

Ongetwijfeld de herfst! De zomer is het seizoen van grote beloftes, de herfst straalt daarentegen ontnuchtering uit. Eigenlijk leef ik heel het jaar door als een herfstmens: ik zoek graag de geborgenheid op van een goede zetel, een stevig boek en koffie met kaneel. Tijdens de andere seizoenen moet ik me daarvoor verantwoorden, maar wanneer de herfst aanbreekt, kan ik onbeschaamd doen wat ik het leukste vind. 

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Ik hoop dat het ook de laatste keer was, maar na een maand in Venetië te hebben vertoefd, moest ik een heel vroege terugvlucht nemen. Ik besloot dus om de nacht in het vliegveld door te brengen, en dat bleek een heel bevreemdende ervaring te zijn. De unheimliche omgeving van het vliegveld kreeg ’s nachts plots een ander leven, want ik was duidelijk niet de enige die er een nacht resideerde. De dag erna was ik uiteraard uitgeput. Die ervaring ga ik niet koesteren, maar het was wel bijzonder.

 

Sixtine Bérard

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

Dat hier eigenlijk iemand anders zou moeten staan in mijn plaats. Dat ik niet zo goed ben in bondigheid. En dat ik me er alvast voor wil excuseren.

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Liefst iets van le Boréal, het jonge, Brusselse theatergezelschap van Zoé Janssens en Ilyas Mettioui, van wie ik ondertussen al enkele stukken heb gezien. Zo’n theaterstuk is steevast voorzien van een gelaagde tekst en een politiserende invalshoek, maar ook altijd van zeer veel humor. Humor getuigt van intelligentie, vind ik, en le Boréal zet die vaardigheid in om bescheidenheid te installeren, en ook om de absurditeit in situaties aan te kaarten. Een omarming van de bizarriteit. Ze denken na over de ruimte die ze innemen, zowel die op scène als die in het theaterlandschap, een balans waarover ik me ook graag buig.

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

‘Poëzieslag’! Ik heb een zwak voor neologismen, ze zijn voor mij een dankbare momentopname van taal in beweging. Deze vertaling van de term slam poetry ben ik tegengekomen in DNBL als officiële vernederlandste variant in het theaterlexicon, maar hij straalt obscuriteit en niche uit. Ik pleit voor het loskoppelen van normatieve codes in dergelijke taaluitspraken, als ware anti-taalpurist, maar interesseer me enorm voor de ambigue spanning die eraan vasthangt. ‘Poëzieslag’ heeft een andere cadans dan slam poetry, en lijkt door het bombastische ‘slag’ de nadruk te leggen op het wedstrijdgehalte ervan. Ik weet ook al in welk artikel ik het ga verwerken. Kijk dus alvast reikhalzend uit naar mijn interview met Lisette Ma Neza!

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De nakende aankomst van de herfst maakt mij supergelukkig. Ik ben gevoelig voor geuren en kleuren, en die komen in dit seizoen beter tot uiting. De hitte van de zomer vertraagt mijn denken. Veel meer dan die warmte heb ik nood aan het zintuiglijke licht dat tijdens de herfstdagen binnenvalt, aan subtiele en aardse geuren als die van een pompoen waar nog een veegje zand op zit. Het gedicht November van J.C. Bloem zeg ik zo uit mijn hoofd op, een leidmotief van mijn bitterzoete, misschien zelfs melancholische verhouding met vergankelijkheid die tijdens de herfst weerklinkt.

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Even geleden stond de politie voor de eerste keer aan mijn deur. Ze waren op zoek naar getuigenissen van een inbraak iets verderop in de straat. Hoewel zelf onschuldig, schoot ik meteen in een ongemakkelijke houding die me verdacht deed overkomen. Ik had last van bewijsdrang, was duidelijk geïntimideerd door hun aanwezigheid op dat specifieke moment, en dat terwijl ik me doorgaans opstel als kritische en discursieve persoon!

 

Julie Asenova

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

Ik zou stress hebben dat er zoveel cultureel volk aanwezig is, dus zou ik waarschijnlijk een grap maken over hoe nerveus ik ben. ‘Leuk dat jullie er zijn, maar jullie zijn hier niet voor mij.’

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Er was eens… van Collectif Mallunés. Het is een mix tussen een theater- en een circusvoorstelling voor een familiepubliek. De voorstelling dompelt je onder in een grappige, licht absurde wereld, die je weer kind doet voelen.

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

Kluis.

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De lente is waarschijnlijk mijn lievelingsseizoen omdat het voelt alsof alles perfect in balans is. Daarnaast is het een moment om al je goede voornemens te lanceren. Momenteel voel ik me wel eerder de zomer. Uit angst om niets te doen, ben ik juist veel te veel aan het doen. Daarnaast gaat het veel te snel voorbij en vraag ik me achteraf af wat ik nu precies gedaan heb.

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Gisteren heb ik voor het eerst leren remmen op mijn longboard. Ik ben dit jaar gaan longboarden omdat het me rust in mijn hoofd geeft. Het remmen is moeilijk omdat je goed je balans moet bewaren: je moet één voet op de grond houden, waardoor je het risico hebt om te vallen.

 

Ans Van Gasse

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

‘We hebben het allemaal moeilijk, en dat is menselijk.’
Ik ben, ondanks mijn ratelende roddeltong, iemand die eigenlijk niet echt houdt van ‘zever’. Voor mij is de State of the Union dan ook best vaak een heikel iets: ze biedt het potentieel om enorm straffe uitspraken te doen, actief het veld te kneden naar een nieuw – en nodig – ideaal. Maar ze kan ook gewoon verzanden in een krullerige redevoering. Ik zou daarom misschien een lans breken voor theater- en kunstkritiek die ook opnieuw focust op onze gewone alledaagsheid van lege koppen koffie die al veel te lang in een afwasbak staat. Want dat is waar alles begint.

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Iets heel chaotisch alleszins. Maar als je mij deze vraag stelt, is mijn hoofd opeens een barre woestijn die nog nooit een zaal heeft betreden. Alle theatervoorstellingen verdwijnen in een vingerknip. Dus misschien moet het ook iets te maken hebben met vergankelijkheid.

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

Als eerbetoon aan Filip Tielens, de voormalige hoofdredacteur, ga ik voor het heerlijke ‘spitant’. Of mijn teksten dat zelf ook zijn, is een andere vraag.

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

Ik vind het net heel mooi dat de wereld een bol is die zo draait dat alles wat erop leeft alle vier seizoenen nodig heeft. Dat samenspel is net wat mij verwondert, want elk seizoen is op zichzelf te warm, te nat, te donker, te wispelturig. 

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Ik heb deze week voor het eerst een schoolvoorstelling gespeeld. Dat was enorm leuk. Een bende zesjarige patékes die je aanspreken met ‘juffrouw’ terwijl je binnenkomt en toch volledig geloven dat je een of ander gevaarlijk dier bent omdat je daarna een groene broek aantrekt. En nadien komen ze heel schuchter vragen of jij het was die daarnet het toneeltje speelde… 

 

Gijs Suy

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

Mag het ook een grap zijn? Ik zou een onnozele anekdote over mijn jeugd vertellen en de dag erna mijn moeder bellen om uit te leggen dat ik het echt niet zo bedoeld heb.

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Heden Soup! van Wim Helsen, een absurde cabaretvoorstelling over iemand die in een vreemde wereld leeft. Wat ik er mooi aan vind, is dat die wereld meer vorm krijgt naarmate de voorstelling vordert, ook al is er geen decor. Op het einde stap je de zaal uit en heb je het gevoel dat je ergens helemaal anders bent geweest. 

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

Flikflooien klinkt wel leuk. 

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

Als je de zomer met een feestje kan vergelijken en de winter met slaap, dan ben ik de herfst. Een periode om te reflecteren, waarin je vertraagt en rust vindt.

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Ik heb laatst voor het eerst gebreid. Een vriendin van me vond dat het bij me paste dus wou ze het me leren. Ik kan het wel nog niet zo goed.

 

Freek De Craecker

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

Ik zou een liedje zingen. Ik zing wel vals.

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Dan zou ik een brandende boom in het theater van de wreedheid van Antonin Artaud willen zijn.

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

Supercalifragilisticexpialidocious.

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

Ik heb ze allemaal nodig, door de klimaatcrisis besef ik dat meer en meer.

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Ik zat in de tuin bij mijn moeder en ik zag een paard. Dat zijn eigenlijk echt prachtige dieren en ik ga nooit de ervaring hebben van wat het is om een paard te zijn. Gelukkig heb ik mijn verbeelding.

 

Fatou Ka

Wat zou de eerste zin van je State of the Union zijn?

Ik zou de visie van Alexander Devriendt volgen: ‘We are creating this moment, this world. Theatre is doing, is being, is a moment.’

Als je een theaterstuk zou zijn, welk dan?

Mount Average, een interactieve voorstelling van Julian Hetzel, maar waarom weet ik niet. Het voelt gewoon goed.

Welk origineel woord ga je verwerken in je tekst/audio?

Freedom! Ofja, vrijheid in het Nederlands.

Welk seizoen representeert je het best en waarom?

De lente. In de lente komt alles in bloei te staan en herbegint alles. Ik sta altijd in bloei.

Wat is je laatste ‘eerste keer’?

Ik at gisteren voor het eerst een mango uit Senegal in België. Die nam mijn mama voor me mee, maar dat is eigenlijk voedselsmokkel, denk ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: , , , , , , , , , ,