het Theater Festival

Herbeleef de revival van TENOORLOG via deze podcastreeks

vr 17 sep 2021

De passage op het TheaterFestival in Antwerpen zit er alweer op. Maar de revival van TENOORLOG herbeleven kan via de vijfdelige podcastreeks die De Zendelingen maakte, met reportages op de repetities bij Camping Sunset en diepte-interviews met de originele makers bij Blauwe Maandag Compagnie. Veel luisterplezier, via Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts!

Proloog: Kyoko Scholiers – over de impact van het stuk

Kyoko Scholiers was 15 jaar toen ze meespeelde in Ten Oorlog. Ondertussen is ze 40 en werkt ze nog steeds in het theater. Hoe blikt ze nu terug op haar theaterdebuut? Welke impact had het op haar leven? En waarom is Ten Oorlog volgens haar zo’n legendarische voorstelling geworden? Je hoort het in deze proloog, waarvoor we in de archieven duiken om te horen hoe het publiek in 1997 de tien uur theater beleefde.

Luister op Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts.

 

Bedrijf 1: Tom Lanoye – over de taal

Ten Oorlog is niet alleen een legendarische theatermarathon, maar ook een monument van taal. Hoe heeft schrijver Tom Lanoye dat klaargespeeld, met al die vijfvoetige jamben? Waarom brokkelt de taal af, tot er bij Risjaar Modderfokker den Derde niets meer overblijft dan verhakkeld Engels? En hoe respectvol of radicaal gaat Camping Sunset een kwart eeuw later om met het toneelscript? Je ontdekt het in deze nieuwe aflevering van de podcast van De Zendelingen over Ten Oorlog, met een focus op de eerste voorstelling die in juni te zien was in Gent.

Luister op Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts.

 

Bedrijf 2: Luk Perceval – over het creatieproces

‘Ik kan er een film over maken, zo’n onvergetelijke story is het geweest.’ Regisseur Luk Perceval blikt in deze podcast gloedvol terug op het woelige repetitieproces van Ten Oorlog, waarbij verschillende acteurs uit de productie stapten. Maar hij vertelt ook over zijn regiemethode, de ontlading na de première van de marathon en hoe drie mysterieuze meisjes hem steeds aanmoedigden. Camping Sunset pakt het helemaal anders aan: zonder sterke regisseur en met slechts twee werkweken in plaats van maandenlange repetities, maar met evenveel schwung en goesting.

Luister op Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts.

 

Bedrijf 3: Wim Opbrouck – over acteren

Bij hem thuis in Bavikhove vertelt Wim Opbrouck over zijn vertolkingen van Richaar Deuxième en Falstaff in Ten Oorlog. Hoe bereidde hij zich voor op deze dubbelrol? Wat deed hij toen hij zijn stem verloor in Rotterdam? En waarin lijkt theater op een scoutskamp? De jonge wolven van Camping Sunset spelen ondertussen het derde deel van Ten Oorlog en de volledige cyclus op Het TheaterFestival. Hoe verdelen zij als collectief de rollen? Wat hebben hun personages met Beyonce? En hoe pak je dat als acteur aan, zo’n theatermarathon?

Luister op Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts.

 

Epiloog: acteurs van Blauwe Maandag Compagnie over de marathon

Met Els Dottermans, Koen Van Kaam, Ariane Van Vliet, Peter Seynaeve en Kyoko Scholiers komen vijf oud-acteurs van de Blauwe Maandag Compagnie kijken naar de marathon van Ten Oorlog in Antwerpen. Wat doet het met hen om 25 jaar later het stuk opnieuw te zien? Welke herinneringen roept hun reünie op? Wat vonden ze van de versie van Camping Sunset? Waarin zien ze gelijkenissen en verschillen? En met welk gevoel keren ze terug naar huis? Je hoort het in deze epiloog van onze podcast-reeks over de revival van Ten Oorlog!

Luister op Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts.

 

Presentatie, interviews, mixage: Anke Van Meer.
Research en productie: Filip Tielens (De Zendelingen).
In opdracht van: Het TheaterFestival
Met dank aan: Camping Sunset, CAMPO, Kunstencentrum Voo?uit, TAZ, kleinVerhaal, KAAP, Mu.ZEE & De Grote Post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: , , ,