het Theater Festival

Fien Claeyssens over ANECKXANDER

zo 04 sep 2016

fABULEUS stuurt acht moedige, nieuwsgierige
jongeren met een missie naar Het Theaterfestival.
Hun opdracht: word hier en nu verliefd.
Zij zijn De Barbaren.

Vandaag is de laatste Barbaar aan het woord, maar dat het zo lang heeft moeten duren
vooraleer Fien haar relaas mocht doen, is geen ramp: “Ik vond het niet erg dat ik als
laatste aan de beurt ben. Op die manier had ik het meeste tijd om nog te bloggen!” Na negen dagen kan ze haar hart luchten aan de dagkrant. En er is veel te luchten, want Fien
werd echt verliefd op ANECKXANDER. – Eva Decaesstecker

Barbaren Fien

Hoe kwam je bij De Barbaren terecht?

Ik ben fABULEUS toevallig tegengekomen op sociale media. Op een gegeven moment
hebben zij iets over De Barbaren op het TheaterFestival gepost en werd ik nieuwsgierig. Om deel te mogen nemen aan De Barbaren moest ik een kunstenaar of een kunststroming waar ik van hield, aanduiden. Op die manier kon fABULEUS me koppelen aan een van de voorstellingen op het TheaterFestival. Ik heb toen voor performance gekozen, omdat het abstracte me wel boeit in dit genre. Maar ik kon niet kiezen, dus heb ik surrealisme er ook bijgenomen. fABULEUS heeft een goede keuze gemaakt, want je kan ANECKXANDER ook niet in een hokje stoppen.

Wat ben je gaan uitpluizen ter voorbereiding?

Omdat ik eerst niet goed snapte of het eerder dans, circus of performance was, ben ik me beginnen focussen op het thema van de voorstelling. ANECKXANDER gaat over de mens,
over mensen portretteren. Het is een autobiografie. Ik heb mezelf daarom ook geportretteerd en mijn eigen autobiografie gemaakt om te tonen wie ik ben. Vanuit die invalshoek heb ik me erna verdiept in de voorstelling. Ik wou eerst enkel met tekst werken, maar waarom niet iets anders proberen nu ik er de kans voor kreeg? Dus begon ik te experimenteren met foto en video. In mijn onderzoek naar performance en circus vond ik video een heel gepast medium om te gebruiken. Ik heb zelfs ook een kleine performance gemaakt en die op video opgenomen.

Na het lange onderzoek heb je gisteren eindelijk ANECKXANDER kunnen zien. En?

Ik vond het echt megagoed. Als je een maand lang bezig bent met je te verdiepen in
een voorstelling, krijg je natuurlijk heel hoge verwachtingen. Dan wil je ook niet anders dan
dat het leuk wordt. En dat is helemaal gelukt! Het overtrof zelfs mijn verwachtingen. Aan de andere kant weet ik niet of ik er nog objectief naar kon kijken, want ik denk dat ik wel verliefd ben geworden op de voorstelling (lacht)… Ik heb nog niet veel circus gezien in mijn leven. Met Circus Ronaldo en ANECKXANDER is daar nu wel verandering in gekomen – dank u TheaterFestival! En hoewel ze allebei een heel ander soort circus zijn, vind ik ze alle twee echt goed. ANECKXANDER was een pure voorstelling, zo echt! Wat mooi is, is dat ik niet alles in de voorstelling snapte en dat hoeft ook niet. Alexander als performer is verder wel straf om bezig te zien. Hij doet mega-intensieve dingen. Je krijgt echt de mens te zien achter het kunstje en dat is prachtig. Op het einde blijft hij doorgaan tot de laatste kijker uit de zaal is.
Zo’n doorzettingsvermogen!

Lees alle blogposts van De Barbaren op barbaren.tumblr.com!

ANECKXANDER 1 (c) Bart Grietens.jpg

(c) Bart Grietens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: , , , , ,