het Theater Festival

De drie zotten in Dries Otten

di 05 sep 2017

 

Wie nu via de Leopold II-tunnel onze hoofdstad binnenrijdt, ziet aan zijn linkerzijde vier forse containers voor het Kaaitheater pronken. Wat de rijdende voorbijganger niet ziet, is dat in deze blauwe massieve blokken het gezellige overdekte terras van het TheaterFestival huist. Het concept is van de hand van meubelmaker en interieurvormgever Dries Otten (°1978).

Dina Dooreman

(c) Tina Herbots

(c) Tina Herbots

 

Kathleen Treier (directeur TheaterFestival) koos met Otten een vormgever die vertrouwd is met theater. Hij verzorgde onder meer de scenografie voor de producties van tg STAN, Muziektheater Transparant en de Vlaamse Opera. Ook werd hij samen met een team van designers geselecteerd om het Théâtre de l’Ancre in Charleroi in een nieuw vormelijk jasje te steken. Als interieurvormgever benadert hij zijn ontwerpen steeds vanuit een pragmatische hoek. Voor de scenografie van het ontmoetingscentrum van het TheaterFestival was Ottens eerste impuls om de sfeer van de Kaaitheater-site op te snuiven. Het waren echter vooral smog en fijne deeltjes die zijn neusgaten penetreerden. Het Kaaitheater bevindt zich namelijk op één van de drukste kruispunten van Brussel.

Dries Otten: ‘Ik denk dat dit de belangrijkste parameter was waarvan ik vertrokken ben. Als je een rustpunt wilt maken in de stad heb je een soort van afscherming nodig’. De stevige blokkentorens dienen als geluidswering die met hun signalisatie de voorbijgangers naar het festival leiden. Binnenin worden ze dan verrast door charmante blauw-wit gestreepte gordijntjes à la Daniel Buren, kleurrijke feestvlaggetjes en sfeervolle kamerplanten die de containers van gezelligheid voorzien. Het lijkt wel alsof een kind de containers tot een soort hand-and-craft poppenhuis omtoverde.

Die speelsheid is kenmerkend voor de ontwerpen van Dries Otten. Gewaagde combinaties van felle kleuren en geometrische figuren, die doen denken aan de vormexperimenten van De Stijl en de avant-garde, zijn een rode draad in zijn oeuvre. Met zijn lineaire kleurcollages probeert hij buiten de lijntjes te kleuren van de afgemeten prestige-wereld van de interieuromgeving. Zijn bedrijfslogo met de drie zotten (een woordspeling op zijn naam) is daar een reflectie over.

Otten: ‘Alles is al zo serieus, ik wil vrolijkheid in de huiskamers binnen brengen. Ik ben ook maar een pion in het leven en als ik bedenk wat ik aan de wereld kan bijdragen, is dit misschien wel het beste wat ik kan doen binnen mijn vakgebied’. Zijn rebelse vrolijkheid heeft zo ook een sociaal doel: hij ziet zijn installatie voor het festival als een geste naar de stad en zijn inwoners toe. Als het van Otten afhangt mogen de containers gerust dienstdoen als shelters waar daklozen onderdak kunnen zoeken tijdens de regenachtige nachten in België. ‘Zolang ze het maar proper houden!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: , ,