het Theater Festival

“Bij gebrek aan sexy assistente moet hij zelfs zichzelf doormidden zagen. Humor? Tegelijk pure tristesse. De enige andere levende ziel in de piste is een rat.”

TheaterFestivaljury

“Geen feestje hier, wel een kerkhof in de piste. Maar door de tranen heen overwint de lach.”

De Morgen

Fidelis Fortibus

Circus Ronaldo

Graag meer omkadering? Blijf dan na de voorstelling op 29 augustus zitten voor een dubbelgesprek met Danny Ronaldo en Lotte van den Berg (theatermaakster en coach van de voorstelling). 

Het gaat niet specifiek over alleen zijn en maar een heel klein beetje over eenzaamheid.
Het gaat over trouw. Over eeuwige trouw.
Trouw aan familie, aan een geliefde.
Trouw aan het werk van je voorouders.
Trouw aan je meerdere, aan je vaderland.
Trouw aan je onuitgesproken beloften.
En over waar trouw grenst aan waanzin.

In Fidelis Fortibus betreedt het publiek een circustent waar alle artiesten overleden zijn. Misschien was er een epidemie of een groot ongeluk? Enkel de clown is overgebleven en hij weigert te vertrekken. Hij heeft iedereen begraven rond de cirkel van verkleurd zaagsel. De graven zijn herkenbaar: daar ligt de koorddanseres met haar ballerina’s. Daar ligt de witte clown met zijn trompet. Daar ligt de directeur waarbij hij nog steeds angstig in een grote boog omheen het graf loopt.

Danny Ronaldo is alleen, maar alle andere personages spelen, want hij houdt ze in leven. Als er publiek komt, dan speelt hij trouw en plichtbewust. De trompet, tuba en bombardon klinken nog steeds alsof er werkelijk iemand op speelt. Het publiek is getuige van zijn verbeelding die een werkelijkheid is. Waard om voor te leven. De toeschouwers zijn ook medeplichtig aan het in stand houden van het illusionaire ‘grote’ spektakel. Het applaus, de lachsalvo’s, de blaasinstrumenten,… Het klinkt nog steeds live, als een werkelijkheid. Weggaan zal hij nooit. Of misschien toch? Maar is dat dan opgeven? Ontrouw zijn? Maar zelfs al is de tent ingezakt, al is iedereen dood en ben je helemaal alleen … The show must go on!

uitvoering Danny Ronaldo | coaching Lotte van den Berg, Steven Luca, Rafael, Jo De Rijck | muziek David Van Keer | techniek Nanosh Ronaldo | een coproductie van Theater op de Markt - Dommelhof, Festival PERPLX, MiramirO, Théâtre Firmin Gémier/ La Piscine, Pôle national des arts du cirque d’Ile de France | met de steun van Vlaamse Gemeenschap, Provincie Antwerpen, Werkplaats Diepenheim, Oerolfestival, Dok Gent, CC Bonheiden
DE SINGEL
Plein
€16 basis / €12 (-25/65+) / €8 (-19 jaar)
duur: 80 min.
taal: language no problem