het Theater Festival

Stel je kandidaat voor de dag van de maker 2023

wo 31 mei 2023

Ben jij een maker uit dans, theater, circus of een andere performatieve discipline? En heb jij zin om met andere makers het gesprek aan te gaan, zowel in woorden als in daden? Tijdens Het TheaterFestival maken we tijd voor een uitwisseling tussen makers met verschillende (artistieke) achtergronden, leeftijden en ervaringen. 

 

Nadat we vorig jaar een dag organiseerden rond going solo, delen we dit jaar praktijkervaringen over accessibility in practice. Geïnspireerd door de opkomst van o.a de relaxed performance en trigger warnings  of de felbesproken performance van Justina Miles (de gebarentolk  tijdens Rihanna’s superbowloptreden) willen we ons een dag buigen over hoe toegankelijkheid haar weg vindt binnen ieders artistieke praktijk, of net helemaal niet. Welke keuzes maak je als maker om je voorstelling toegankelijk(er) te maken? Hoe hebben die invloed op je maakproces? Kan je toegankelijkheid oefenen? Wat als je er voor kiest om een ontoegankelijke voorstelling te maken? 

Met de Dag van de Maker bieden Circuscentrum, Dag van de Dans, detheatermaker en Het TheaterFestival de gelegenheid om samen om een dag lang met elkaar aan de slag te gaan. Om samen te zweten en te denken / te denken en te zweten. Elkaar te ontmoeten, te bevragen, samen uit te proberen. En zo elkaar te vinden…of niet?

We dagen makers uit om over het muurtje van de eigen discipline heen te kijken. Wat kunnen theatermakers leren van circusartiesten en omgekeerd? Waarin verschilt de taal van een danser van die van een acrobaat? 

Tijdens de Dag van de Maker creëren we ruimte om op een veilige manier hierover in dialoog te gaan. Zo bieden we mee een antwoord op de eenzaamheid die soms heerst in het werk- en creatieproces, en zetten we in op het verbreden van de expertise en het netwerk van makers, via peer to peer coaching.

 

 

Madonna Lenaert, Rachid Boulahrir & Dahlia Pessemiers-Benamar cureren deze doe- en denkdag.

 

Madonna Lenaert (die/hun) zal binnenkort afstuderen als Master in het Drama op het KASK & Conservatorium in Gent. Madonna maakte hun afstudeervoorstelling, DO YOU LOVE HER?, samen met de drie andere leden van het Magdalena Collectief, een feministisch dramacollectief. Daarnaast host Madonna de queer podcast Flikker Op samen met Joppe De Campeneere (die/hun) en is die verbonden aan enkele vzw’s zoals Rekto:Verso en Larf. Hun artistieke en academische praktijk draait rond feminisme, queerness, identiteit en bevrijding.

Rachid Boulahrir is een kunstenaar uit Brussel van Marokkaanse afkomst. Hij is niet alleen danser maar beoefent ook tricking, een martial art: tricking. Hij heeft zijn vaardigheden opgedaan door jarenlange training en experiment met verschillende stijlen en technieken. Zijn passie voor beweging en expressie heeft hem naar verschillende podia en evenementen over de wereld gebracht, waar hij zijn unieke stijl en energie heeft laten zien. Met zijn creativiteit en vastberadenheid blijft hij zich ontwikkelen en inspireren.

Dahlia Pessemiers Benamar (zij/haar) studeerde in 1998 af aan de richting Kleinkunst van Studio Herman Teirlinck. Sindsdien duikt ze op als actrice in diverse theatergezelschappen en werkt ze in regies van Arne Sierens, Jellie Schippers, Mannah De Pauw, Luk Perceval e.a. Naast het podium speelt Dahlia zowel in binnen- en buitenland mee in tv-reeksen en films. 

Als maker ontwikkelt ze een heel eigen parcours binnen het muziektheater. Ze richtte Dunia vzw op waar ze haar eerste creaties ontwikkelt, waarin ze verschillende talen en muziekgenres laat samensmelten, steeds met een gemengde cast.
Als artist in residence van het voormalige Zuiderpershuis creëert en schrijft ze o.a; Secret Gardens (2011) dat de gevangenen van Tazmamart in Marokko belicht, gebaseerd op de roman van Tahar Ben Jelloun.

Dahlia geeft inclusieve workshops en regisseert, schrijft en creëert kindervoorstellingen voor o.a; het Paleis .

In 2019 hervormde Dahlia samen met diverse makers Dunia VZW tot de nieuwe compagnie Silence Radio. Silence Radio werkt aan inclusieve producties met dove en horende acteurs en schrijvers. In het najaar van 2023 gaat hun voorstelling Portici in première.

 

Heb je interesse om aan te sluiten? Stel je dan nu kandidaat!

Waar en wanneer gaat het door?

Noteer zaterdag 9 september, van 10u tot 18u, alvast in je agenda! We werken een dag lang op locatie in Brussel.

Wat verwachten we van jou?

Stuur ten laatste op 16 juli een enthousiaste ‘Ja, ik wil mee doen’ door met een biootje of beknopte CV, waaruit jouw achtergrond, expertise en/of unieke vaardigheden blijken naar info@theaterfestival.be! Begin augustus laten we je weten of je bij de gelukkigen zit.

Wat bieden wij jou?

Een dag vol inspiratie, de mogelijkheid om je netwerk te verbreden, een lekkere lunch en een vergoeding voor je vervoersonkosten.

We hebben ruimte voor een kleine groep van 12 artiesten, waarmee een dag lang intensief gewerkt zal worden. We gaan op zoek naar een gevarieerde mix makers, divers qua discipline, achtergrond, leeftijd, expertise, vraagstellingen,…

 

Tags: ,