het Theater Festival

Laura designt het TheaterFestival

do 01 sep 2016

Laura Bergans. We willen haar graag aan u voorstellen, maar eigenlijk behoeft deze jongedame geen introductie. U kent haar immers al. U heeft haar zonet, nu u aan het einde van deze festivalkrant bent gekomen, ontmoet. Een aangename kennismaking, zonder twijfel. Ze is de sterke vrouw achter de vormgeving van het TheaterFestival. Wat wil u nog weten? Laura is verzot op desserts. Ze is net verhuisd. Haar lievelings- getal is 16. Of 24 (dat wisselt). Dan nu: skip the smalltalk en op naar the real thing. Laura werkte al voor onder andere Design Vlaanderen, kunstencentrum Z33 en deSingel. Nu geeft ze het TheaterFestival vorm. – Arno Boey


Print

Hoe is kersvers directeur Kathleen Treier bij jou terechtgekomen?

We hebben allebei ons kantoor in deSingel. Ik werk er als freelancer. Tijdens een lunch in de foyer van deSingel hebben we elkaar ontmoet. Een jaar later vroeg Kathleen me of ik geïnteresseerd was om samen te zitten en over de huisstijl te praten. Dat ging heel vlot. We hebben het eerst over de vorige huisstijl gehad. Ik vond die heel mooi en herkenbaar, maar omdat het al langer bestond, was het misschien wat minder fris. Daarom wilden we iets nieuws. En bij een nieuwe directeur en een nieuwe visie, was een nieuwe wind in de vormgeving wel gepast.

Hoe ben je aan het werk gegaan?

Bij de vorige huisstijl was er een grote herkenbaarheid, dus dat moest zeker blijven. In het algemeen mocht het voor mij allemaal wat speelser. Daarin kwamen Kathleen en ik goed overeen, zij wilde ook een zekere speelsheid bereiken. We hebben gekozen voor tekeningen die, rechtstreeks of onrechtstreeks, uit de geselecteerde voorstellingen komen. Zo is er bijvoorbeeld het paard uit Het Hamiltoncomplex en een zuil die verwijst naar Mount Olympus. De spiegel die Peter Van den Eede
in Beckett Boulevard gebruikt, komt ook terug. Die tekeningen kenmerken de nieuwe huisstijl wel. Als contrast hebben we gekozen voor een strakke, zwarte typografie, zodat het nooit te kinderlijk wordt. Het uitdagende aan deze opdracht is het bewaren van de eenheid. Niet alleen het drukwerk, maar ook de inkleding van het festivalcentrum en bijvoorbeeld de T-shirts van de medewerkers moeten binnen dezelfde stijl blijven.

Heb je al reacties gekregen op je vormgeving?

Er zijn mensen die na een voorstelling komen vragen of een bepaalde tekening uit die voorstelling kwam. Soms herkennen ze andere dingen dan ik. Die ruimte tot interpretatie is wel fijn. Veel mensen vinden het podium in het logo heel leuk. Het is zowel een podium, een tribune als een ereschavot. Op de bühne van het TheaterFestival spelen enkel de besten van het voorbije jaar.

U weet het: zestien éclairs en een complimentje over het podium in het logo, en het hart van Laura Bergans is geheel het uwe.

Tags: ,