het Theater Festival

Eind januari 2023 vond in Den Bosch de Nederlands-Vlaamse regeringstop 2023 plaats. In de slotverklaring staat vermeld: “In overleg met de sector tonen we vernieuwde aandacht voor samenwerking tussen het Vlaamse en Nederlandse theaterlandschap. Door deze samenwerkingen worden grenzen verlegd, het bereikte publiek vergroot en vernieuwende kunst gecreëerd.”

Het TheaterFestival Vlaanderen en het Nederlands Theater Festival slaan de handen in elkaar om de uitwisseling en samenwerking tussen de Nederlandse en Vlaamse podiumkunsten te stimuleren. Dit jaar telt de Vlaamse juryselectie opvallend veel Nederlandse producties en de Nederlandse juryselectie verschillende Vlaamse producties. Ook zien we een aantal opvallende samenwerkingen tussen Nederlandse en Vlaamse gezelschappen en makers. Verschillende producties (Zeemaal, Analoog, DARKMATTER) werden bovendien geselecteerd door beide jury’s. Sinds jaren zitten de bekendheid en speelkansen van Vlaamse makers in Nederland en van Nederlandse makers in Vlaanderen echter in dalende lijn. Een spijtige zaak want net deze uitwisseling gaf in het verleden een belangrijke impuls tot vernieuwing binnen beide theaterlandschappen. Tijd voor actie dus!

Onder de noemer #LageLandenLiefde engageren beide festivals zich nu om Vlaams werk in Nederland en Nederlands werk in Vlaanderen mee te spreiden en bekend te maken. Er worden meer producties uit elkaars selectie getoond op de festivals, en we zetten enkele Vlaams-Nederlandse producties extra in de kijker, voor publiek en voor professionals. Met het kwaliteitslabel #LageLandenLiefde geven we aan dat deze makers belangwekkend en artistiek hoogstaand werk creëren, en hun producties het ontdekken meer dan waard zijn, aan beide kanten van de landsgrens.


Nederlandse & Vlaams-Nederlandse titels te zien op Het TheaterFestival: 


Vlaamse & Vlaams-Nederlandse titels te zien op het Nederlands Theater Festival:


Met de steun van de Vlaamse overheid en Fonds Podiumkunsten
In samenwerking met De Brakke Grond