het Theater Festival

Hoe moet het nu verder met Circuit X?

ma 29 aug 2016

Coördinator Lore Missinne over de toekomst van Circuit X

Na de veelbesproken subsidieronde van eind juni is het voornamelijk wonden likken, niet in het minst voor Circuit X. Het doorstromingsmodel dat de brug wil slaan tussen beloftevolle podiumkunstenaars en het brede publiek werd genadeloos gepasseerd en zoekt nu vers voedsel om op te overleven. Maar dat voedsel is schaars, en ook de jonge wolven moeten eten. – Daan Borloo

Hoe moet het verder met Circuit X_bew

(c) Filip Tielens

“We worden met Circuit X nu haast gedwongen om geld te zoeken in de projectenpot van het Kunstendecreet, precies de pot waar ook de jonge makers in strijden om een habbekrats. We moeten dus eigenlijk kannibaliseren op de mensen die we willen ondersteunen,” legt coördinator Lore Missinne uit. “Dat is een beetje wrang, maar het is onze enige uitweg.”

Zoveel onzekerheid, dat moet toch op het gemoed wegen? Lore staat echter stevig in haar botten. “We geloven in het belang en de noodzaak van wat we doen met Circuit X en zijn dan ook niet van plan ons project zo vroeg te stoppen. Met gepaste trots mogen we bijvoorbeeld Sadettin Kirmiziyüz tot de poulains van Circuit X rekenen. Sadettin zat in de selectie van het seizoen 2011-2012 en zijn nieuwe voorstelling De Radicalisering is nu zelfs officieel geselecteerd door de jury van het TheaterFestival.”

Ook de huidige selectie van Circuit X is naar jaarlijkse gewoonte te zien op het festival. Antithesis, Scheeps-Horeca, Forever Young, HonderdHuizen, Kokokito, ONE.: ze werden allen geselecteerd door een professionele jury die het Nederlandse taalgebied afschuimt, op zoek naar ‘avontuurlijk’ jong werk. “Met ‘avontuurlijk’ bedoelen we ‘niet vanzelfsprekend’ en ‘verrassend’. Voorstellingen die uitdagen en volgens ons door een groot publiek moeten worden gezien.”

Geen sinecure, want dat ‘niet vanzelfsprekende’ werk vraagt vaak om een duwtje in de rug. Daartoe voorziet Circuit X ook inleidingen en nagesprekken, in de hoop mensen warm te maken voor kunstenaars die nu nog in de marge werken, maar straks de nieuwe standaard zijn.

“Maar het is heel lastig om op de lange termijn in te zetten wanneer je als organisatie geen vooruitziend plan kan maken omdat het van vandaag op morgen afgelopen kan zijn met Circuit X. We zijn voorbereid op een worst case scenario, maar hopen uit de grond van ons hart dat we dat kunnen afwenden.”

Laten we vooral hopen dat er zich snel een nieuwe piste aandient, opdat Circuit X niet ondergesneeuwd geraakt in een onvoorspelbare lawine van marktdenken en kortetermijnvisies. Mecenassen zich niet onthouden.

Tags: , , ,