het Theater Festival

het TheaterFestival vs. Villanova festival

ma 29 aug 2016

State of the Union en State of the Youth – het TheaterFestival vs. Villanova festival

Een theaterfestival feestelijk openen, hoe doe je dat? Op het TheaterFestival in deSingel gebeurde het met grote woorden op een groot, formeel podium. Op het Villanova festival in De Studio werd er gestart met een zichzelf opblazend varken. De stijl en context mag dan al danig verschillen, feit is wel dat de in totaal acht States die werden uitgesproken op beide festivals – op nota bene dezelfde avond – allemaal opstandige en prangende boodschappen bevatten. Want, om het met de woorden van TheaterFestival-directeur Kathleen Treier te zeggen: de wereld staat in brand. En de theaterwereld ook een beetje. Een korte samenvatting van alle States of the Union/Youth die gisteren werden uitgesproken, met een sappige quote uit iedere speech als gratis cadeau. – Mitch Van Landeghem

“En als we het nu eens niet over de subsidies hebben?” zo stak Wouter Hillaert van wal. Opvallend dat ook Marc Verstappen in De Studio opende met het bericht dat hij het niet over geld wilde hebben. Als radicalisering en verbondenheid de centrale thema’s waren op het TheaterFestival, dan was leermeesterschap de rode draad op Villanova.

HET THEATERFESTIVAL

Aurelie Di Marino

In de State of the Youth richtte Aurelie zich niet alleen op haar eigen zoektocht als jonge theatermaker naar zinvolle projecten, maar had ze het ook over haar geloof in theater als plaats voor ontmoetingen die anders niet zouden plaatsvinden. Theater kan wel degelijk iets veranderen in de maatschappij!

Quote: ‘Verlangen is wat mij doet bewegen, wat mij doet leven: wil ik iets, kan ik iets, durf ik iets, moet ik iets?’

Wouter Hillaert

Als klein pastoorke riep Wouter op om te radicaliseren tegen de vastgeroeste structuren in de kunstensector – met en passant ook een sneer naar de Grote Talenten uit de jaren 80. Wouter werd beloond met een applaus dat zo lang en zo luid was, dat zelfs de festivaldirecteur er niet overheen kon praten.

Quote: ‘Dien over vijf jaar één subsidiedossier in met de hele sector, ik meen het.’

Lees hier de State of the Youth en de State of the Union.

VILLANOVA FESTIVAL

Hanan Challouki

De eerste State of the Youth kwam van de oprichtster van de online community Mvslim, die vertelde hoe ze van een gediscrimineerd schoolmeisje uitgroeide tot een anarchistische betoger. Haar speech was humoristisch én radicaal.

Quote: ‘Niet iedereen wilde mij iets leren.’

Sara De Roo

Deze actrice van Tg Stan had zelfs twee toespraken geschreven, maar koos wegens de ‘gortdroogheid’ van de eerste dan maar voor haar tweede speech: een lijstje waarin ze opsomde hoe ze van iedereen en niemand iets had geleerd, maar vooral hoe ze geleerd had zelf haar plan te trekken in het leven.

Quote: ‘Ik heb geleerd rijk te zijn. Ik heb geleerd dat ik zal moeten leren arm te leven.’

Moya De Feyter

Deze jonge dichteres ontroerde met eerlijke inkijk in het werkproces van de voorstelling die ze voor het Villanova-festival maakte. Via dagboekfragmenten had ze het over de moeizame gezamenlijke zoektocht en de parallelle ontwikkeling die iedere kunstenaar ook individueel doorloopt in een proces.

Quote: ‘De schoonheid van het theater zit in de verstrengeling.’

Bie Van Craeynest

Bie is coördinator van Jeugdhuis Chicago in Brussel. Zij begon haar betoog met hoe ze duidelijk de toekomst niet correct kon voorspellen: Bie geloofde niet dat ze ooit een dvd-speler zou moeten kopen en dacht dat het internet ook wel zou voorbij waaien. Lange tijd zette ze ons op het verkeerde been, om uiteindelijk te besluiten dat dvd-spelers in de nieuwe generatie laptops helemaal verbannen zijn en dat iedereen dus moet durven vasthouden aan zijn of haar eigen overtuigingen, hoe wereldvreemd die misschien ook lijken.

Quote: ‘De beste leermeester is een plantenboer: enkel water geven en af en toe wat onkruid wieden.’

Jens Meijen

Tom Lanoye zegt: “Een schrijver die geen helden heeft is een leugenaar”. Deze jonge schrijver daarentegen beweert dat hij geen mensenhelden heeft en alles via het internet leerde. Leermeesters? Helemaal passé!

Quote: ‘We zijn allemaal een klein beetje verliefd op de ideale versie van onszelf.’

Seckou Ouologuem

Deze slamdichter nam als laatste het woord, in een deels geïmproviseerde en half ritmische speech. Naast een ode aan de chaos was de toespraak van Seckou vooral een oproep om je eigen persoonlijkheid ten alle tijden te beschermen.

Quote: Seckou citeerde de Perzische filosoof Rumi: ‘Raise your words, not your voice. It is rain that grows flowers, not thunder.’

Lees alle States of the Youth van het Villanova Festival hier.

P.S.: Een oproep aan Kathleen Treier en Marc Verstappen: spreek binnenkort eens samen af bij een koffie of twee en probeer ofwel de kalenders van jullie beider festivals meer uit elkaar te schuiven, ofwel helemaal in elkaar op te gaan. Het zou de jonge, theaterminnende redactieleden heel wat agendaproblemen besparen!

Tags: , , , ,