het Theater Festival

2015 – Roel Verniersprijs

za 12 sep 2015

Sachli Gholamalizad

De jury van de Roel Verniers Prijs zag dit jaar weer een fijne selectie van jong podiumtalent. Opvallend in de Circuit X-selectie van dit jaar was de sterke nadruk op het ‘beeldende’. Bijna alle voorstellingen kenmerkten zich door een multimediale vorm die flirtte met installatiekunst. Jonge makers gaan via een door­gedreven vormtaal de communicatie aan met de toeschouwer.

© Sarah Oyserman

© Sarah Oyserman

Het Weiss-effect van Hof Van Eede was de meest ‘klassieke’ voorstelling van de vijf, waarin het jonge gezelschap met veel humor en met een intelligentie opbouw van hun voorstelling veel vakmanschap liet zien.
— De fascinerende performer Nick Steur triggerde met zijn voorstelling A piece of time de fantasie van de jury met zijn theatrale installatie waarin hij het publiek meeneemt naar een spannend kruispunt tussen een reële en een verbeelde tijd.
— Sachli Gholamalizad maakte met A reason to talk een aangrijpend en actueel document over een dysfunctionele moeder-dochter-relatie en het opgroeien in twee culturen.
— Robbert&Frank/Frank&Robbert stelde in TO BREAK – The Window of Opportunity een zeer eigenzinnige theatrale vormtaal tentoon die zich volop aan het ontwikkelen is. Een lichte en verrassende voorstelling vol pretentieloze referenties naar de popcultuur en slapstick.
— De talentvolle danseres en choreografe Bára Sigfúsdóttir creëerde met The Lover een mysterieuze en atypische wereld waarin ze met een dierlijke danstaal een zeer eigen en bijzonder universum schept.

De jury kent de Roel Verniers Prijs 2015 toe aan Sachli Gholamalizad, omdat zij met A reason to talk voor een breed publiek een aangrijpend persoonlijk verhaal universeel weet te maken. Ze schetst een ontroerend, maar ook hard portret van een familierelatie waarmee ze het actuele thema ‘identiteit’ aanraakt. De jury kijkt enorm uit naar het vervolg van haar parcours en de volgende wegen die zij als theatermaakster zal bewandelen.

De jury bestond uit Cees Vossen, Fried Aernouts, Els De Bodt, Yasmina Boudia en Zouzou Ben Chikha.

Tags: ,