het Theater Festival

“De onvergetelijke personages en hun sappige taaltje kluisteren zowel (heel) jong als (heel) oud aan de koptelefoon of het radiotoestel.”

#specialhonours

“Zoutloos is een ontroerende familievoorstelling over menselijke warmte en waardigheid in het rusthuis. Een must-see voor alle leeftijden. … Zoutloos heeft beslist iets om over na te praten.”

De Morgen

Radi’O Zoutloos

Studio ORKA

Wie herinnert zich nog de chain reaction van Zoutloos? Het memorabele moment in deze legendarische voorstelling wanneer Palmira met haar magische krachten een pingpongballetje aan het rollen brengt en alle voorwerpen van de overleden rusthuisbewoners tot leven komen. Pure magie, zalf voor de ziel.

Zoutloos ging in 2014 in Oostende in première, en toerde vervolgens langs tientallen woonzorgcentra in Vlaanderen en Nederland. Door corona vertaalde Studio ORKA de voorstelling naar een ontroerend en hilarisch luisterspel: Radi’O Zoutloos. Je volgt het wel en wee van een nest prettig gestoorde mensen in een rusthuis.

Zoutloos is een ode aan het leven en de fantasie. Want het meervoud van lef is leven, zegt ons bomma. Een hartverwarmend verhaal vol humor en hoop, levensdrift, geheime liefdes, familiale toestanden, vluchtroutes, passie en geluk.

Kom luisteren naar deze prachtige en ontroerende audiovertelling in de kleine zaal in DE SINGEL.

 

van & met Martine Decroos, Dominique Van Malder, Ilse De Koe, Steven Beersmans, Tania Van der Sanden, Julie Delrue, Philippe Van de Velde, Tom Dupont, Ineke Nijssen & Joris Hessels | opname & montage Jeff Claeys & Lotte Nijsten | muziek Jeff Claeys & Orchestre International du Vetex | met dank aan Lucas Derycke, Gillis Van Der Wee & Flanders Boys Choir (dirigent: Dieter Van Handenhoven, zang: Aeneas Aps, Linda Van Handenhoven, Tom van Bogaert, Dieter Van Vandenhoven/spel: Simon De Beleyr) | productie Studio ORKA | coproductie De Grote Post, kleinVerhaal & TAZ | met steun van de Vlaamse Overheid

Uit het juryrapport:

Het meest droevige theaternieuws van het afgelopen jaar moet toch wel Studio Orka’s aankondiging zijn geweest dat het gezelschap er eind 2022 mee ophoudt. De vele honderden reacties op dat bericht leerden dat de Gentse theatergroep, die haar handelsmerk maakte van sprankelend locatietheater met verbeeldingsrijke verhalen, al die jaren een diepe snaar geraakt heeft.

Reden te meer om het luisterspel te tippen dat Studio Orka afgelopen lente creëerde van Zoutloos, een van hun meest geliefde voorstellingen. Wie het stuk ooit zag, herinnert zich nog de onvergetelijke rol van Tania van der Sanden als de rebelse oma in de rolstoel en de visueel verbluffende kettingreactie aan het eind. Maar ook in podcast-vorm blijven het ontroerende verhaal en de geweldige personages meer dan overeind.

In zes delen van een kwartier volg je het wel en wee in woonzorgcentrum De Veilige Haven in Oostende. Knap is dat Studio Orka het hoorspel eerst daar, en later ook in andere steden, via de lokale radio’s aan de rusthuisbewoners liet horen alvorens het te verspreiden naar een breder publiek. Dit is dan ook het verhaal van de Palmira’s van deze wereld: kranige oudjes die zich verzetten tegen de betutteling en de efficiëntiedrang die ons zorgsysteem zijn binnengeslopen. Maar in volle coronacrisis gaf Studio Orka ook een mildere draai aan Radi’O Zoutloos, door een welgemeend dankuwel uit te spreken aan het zorgpersoneel.

‘Dit is een luisterspel voor heel jonge mensen, heel oude mensen, en iedereen ertussenin’, klinkt het in de intro. Terecht: het blijft verbazen hoe Studio Orka zowel het kleine grut als hun (groot)ouders telkens weer tot tranen toe beroert en doet lachen, ook in audiovorm. De spetterende dialogen transporteren je helemaal naar het rusthuis, de subtiele geluiden (krijsende meeuwen, galmende traphallen …) brengen extra sfeer. Het verwondert dat het zo lang heeft geduurd eer Studio Orka zich waagde aan luistertheater, zo goed past het bij hun dna.

#specialhonours Filip Tielens

DE SINGEL
Kleine Zaal
12€ (basis)
12€ (65+/sectortarief)
7€ (-25)
7€ (-19)
duur: 90 min.
taal: NL gesproken