het Theater Festival

“De kwaliteit en diepgang van Rau’s regiekeuzes staan evenwel buiten kijf en maken een juryselectie onontbeerlijk.”

#jury19 Evelyne Coussens

“Theatraal meesterwerk. Huiveringwekkend goed. Als deze eerste Histoire(s) du Théâtre een voorbode is voor wat volgt, zal NTGent nog veel theatergeschiedenis schrijven.”

De Standaard

“Milo Rau diept een zinloze moord uit om er de essentie van ons bestaan mee te vatten. Het resulteert in indrukwekkend en vooral belangrijk theater.”

De Morgen

La Reprise. Histoire(s) du théâtre I

Milo Rau & IIPM

Op een nacht in april 2012 ontmoet Ihsane Jarfi vier jonge mannen op de hoek van een straat voor een homoclub in Luik. Twee weken later wordt hij dood aangetroffen aan de rand van een bos. Hij werd urenlang gemarteld en met geweld vermoord. De misdaad schudt de hele stad door elkaar. Nu wordt de moord voor het eerst op de scène gereconstrueerd.

In het eerste deel van de reeks Histoire(s) du théâtre benadert auteur en regisseur Milo Rau deze tragedie als een allegorisch misdaadspel. Hoe ontstaat een misdrijf: met opzet of bij toeval? Welke rol speelt het publiek? Wat is de schuld van het collectief? Kan een misdaad überhaupt gereconstrueerd worden?

Volgens Rau heeft theater al sinds het begin één functie: het bezweren van de doden en ritualiseren van de zonden en collectieve trauma’s. Hij volgt daarom het spoor van deze vreselijke misdaad. Hij gaat op zoek naar de fatale gebeurtenissen en de emoties van de tragische ervaring zoals verlies, verdriet, leugen, waarheid, ramp, angst, wreedheid en terreur.

Samen met professionele acteurs Sara De Bosschere, Sébastien Foucault, Johan Leysen en Tom Adjibi en niet-professionele acteurs Fabian Leenders (magazijnier) en Suzy Cocco (hondensitter) duikt Milo Rau in de kern van dit trauma. Hoe representeer je geweld en traumatische gebeurtenissen op het podium? Het is tegelijk een zoektocht naar de kern van de fundamenteel tragische ‘condition humaine’, en een viering van de kracht van het theater. 

spel Tom Adjibi, Suzy Cocco, Sara De Bosschere, Sébastien Foucault, Fabian Leenders & Johan Leysen | concept & regie Milo Rau | research & dramaturgie Milo Rau & ensemble | dramaturgische medewerking Stefan Bläske & Carmen Hornbostel | set & kostuums Anton Lukas | video Maxime Jennes & Dimitri Petrovic | licht Jurgen Kolb, Sylvain Faye & Sebastian König (op tour) | geluidsontwerp & technische regie Jens Baudisch & Pierre-Olivier Boulant (op tour) | productie Eva-Karen Tittmann & Mascha Euchner-Martinez (tourmanager) | camera Maxime Jennes, Moritz von Dungern & Jim Goossens-Bara (op tour) | regieassistent Carmen Hornbostel | assistent dramaturgie & ondertiteling François Pacco | assistent decorontwerp Patty Eggerickx | vecht choreografie Cédric Cerbara | zangleraar Murielle Legrand | muziekarrangement Gil Mortio | figuratie Mustapha Aboulkhir, Stefan Bläske, Tom De Brabandere, Elise Deschambre, Thierry Duirat, Stéphane Cornikowski, Kevin Lerat, François Pacco, Daniel Roche de Oliveira, Laura Sterckx & Adrien Varsalona | productie van International Institute of Political Murder (IIPM) & Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles | in coproductie met Kunstenfestivaldesarts, NTGent, Théâtre Vidy-Lausanne, Théâtre Nanterre-Amandiers, Tandem Scène Nationale Arras Douai, Schaubühne am Lehniner Platz Berlin, Théâtre de Liège, Münchner Kammerspiele, Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt a. M., Theater Chur, Gessnerallee Zürich & Romaeuropa Festival | met steun van the Capital Cultural Fund Berlin, Pro Helvetia, Ernst Göhner Stiftung, Kulturförderung Kanton St. Gallen & het technische team van NTGent

Uit het juryrapport:

In La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I) deconstrueert regisseur Milo Rau de mechanismen van het theater én zet hij die tegelijkertijd in om iets wezenlijks te vertellen over geweld in onze samenleving. Het resultaat is een indrukwekkende voorstelling, waarin niet enkel iets wordt getoond, maar er ook iets gebeurt met het publiek.

Aanknopingspunt is de moord op Ihsane Jarfi, een jonge homoseksueel die in 2012 in Luik door vier mannen werd doodgeslagen omwille van zijn geaardheid – maar evengoed omdat ze niets beter hadden te doen. La Reprise presenteert ons die zinloze daad in een scenario dat switcht tussen vertellend en ingeleefd spelen, tussen vooraf opgenomen beelden en live camera-actie. Zoals steeds verwerkt Rau ook het maakproces in de voorstelling. Naast Sara De Bosschere, Johan Leysen en Sébastien Foucault zien we hoe hij in Luik zijn niet-professionele spelers Suzy Cocco, Fabian Leenders en Tom Adjibi recruteert.

Centraal staat de ervaring van het collectief herbeleven van de moord. Die gewelddaad geeft Rau vorm in een uitgesponnen, hyperrealistische scène. Ze confronteert de toeschouwer met het feit dat dit geweld weliswaar geënsceneerd is, maar dat dat niet geldt voor de ruimte buiten het theater. In die lange pijnlijke minuten word je je scherp bewust van je eigen passiviteit tegenover reëel geweld. Een behaaglijke ervaring is dat niet.

Binnen de jury woedde een stevige discussie over de inzet van de reële moord op Jarfi als ‘materiaal’ voor een voorstelling, en werden ethische vragen gesteld rond het ‘instrumentaliseren’ van niet-professionele spelers. De kwaliteit en diepgang van Rau’s regiekeuzes staan evenwel buiten kijf en maken een juryselectie onontbeerlijk. Net dat gebrek aan eensgezindheid maakt La Reprise des te belangwekkender.

RANG 1 - €28 (basis) / €26 (65+)/ €24 (-26) / €14 (-18)/ UITPAS

RANG 2 (extra vrijgekomen) / €14 (basis) / €13 (65+ )/ €12 (-26)/ €7 (-18)/ UITPAS

De extra vrijgekomen plaatsen hebben beperkte zichtbaarheid van boventitels en videoscherm op de scène.

Opgelet! Tickets aan de avondkassa enkel CASH (!)

Om 19u15 is er een inleiding van 30 min. voorzien.
duur: 100 min.
taal: NL & FR gesproken, NL & ENG boventiteld

IIPM
NTGent

Milo Rau (1977) studeerde sociologie, Duits en Romaanse taal- en letterkunde in Parijs, Berlijn en Zürich onder toeziend oog van Pierre Bourdieu en Tzvetan Todorov. Sinds 2002 heeft hij al meer dan 50 toneelstukken, films, boeken en acties op zijn naam staan. Zijn producties waren te zien op alle grote internationale festivals, waaronder het Berlijnse Theatertreffen, het Festival d’Avignon, de Theaterbiënnale van Venetië, de Wiener Festwochen en het KunstenfestivaldesArts, en ze toerden door meer dan 30 landen wereldwijd.

Rau ontving tal van onderscheidingen: de Peter-Weiss-prijs 2017, de 3sat-Prijs 2017, het Saarbrucken Poëzielectoraat 2017 voor Drama en de World Theatre Day ITI-prijs als jongste kunstenaar ooit. In 2018 ontving hij the European Theatre Prize, en in 2019 ontving hij een eredoctoraat aan de Malmö Theater Academie, Faculteit Fine and Performing arts, Universiteit van Lund in Zweden.