het Theater Festival

“CHASSE PATATE herdenkt ‘figurentheater’ tot een artistieke belevenis waarin élk object en élke ruimte zomaar kan veranderen in een theatrale figuur met een eigen karakter en levensgeschiedenis”

Juryrapport

“Het is de intensiteit van het spel, de woordspelingen, de uitgewerkte karakters en een ongeziene hoopvolle drive die deze voorstelling zo ongelooflijk straf maken.”

Het Nieuwsblad

CHASSE PATATE

Studio ORKA

51º noorderbreedte, 3º oosterlengte,
de zwakste en gevoeligste plek van onze planeet.
Alles zinkt er weg, maar niemand weet waarom.
En in dat niemandsland,
een café waar zelden iemand langskomt,
maar wie langskomt, die wil er blijven.
Omdat alles er mag zijn wat het is. Soms héél bijzonder, soms héél gewoon.
Je mag er lachen, om dingen waar niemand anders om lacht,
er mag – voetje voor voetje – gedanst worden.
Je mag er zingen, luidkeels – als een wildebras.
Of stil worden.

CHASSE PATATE biedt troost aan mensen die zich koste wat het kost overeind houden, terwijl de grond onder hun voeten zompig wordt. Met intens verdriet en uitbundig plezier.

CHASSE PATATE gaat over veerkracht, over iets écht willen en niet opgeven. Over trappen, trappen, trappen. Over hoe dat moet, troosten, omarmen. Over dromers, vechters en veel te warm bier.

Studio ORKA is een collectief van theatermakers en vormgever met een voorliefde voor het ongerijmde, groteske, tedere en hilarische. Met een eigenzinnige visie op de dingen brengen ze spectaculaire voorstellingen die jong én oud verwonderen.

!!! LOCATIE BEKEND !!!
Lintbos, Grimbergen, toegang enkel via Humbeeksesteenweg 385

van, met Philippe Van de Velde, Martine Decroos, Dominique Van Malder, Julie Delrue, Titus De Voogdt, Janne Desmet | muziek Wim Deliveyne, Peter De Bosschere, Luc Waegeman | vorm Philippe Van de Velde, Kwint Manshoven | uitvoering decor Philippe Van de Velde, Kwint Manshoven, Kris Van Oudenhove, Stef Decoster, Niels Ieven, Bart Van Bellegem, Bram Rombouts, Kobe Vandenberghe | coach Peter Monsaert | productie Maarten Naessens, Famke Dhont | kostuums Maartje Van Bourgognie, Elise Goedgezelschap | coproductie Ruhrtriënnale, NTGent, Theaterfestival Boulevard en C-mine cultuurcentrum | met steun van Vlaamse Overheid, Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen

Organisatie: het TheaterFestival i.s.m. CC Strombeek-Grimbergen en Westrand-Dilbeek.
Met de welwillende steun van: Gemeente Grimbergen, Agentschap Natuur & Bos, Suez, Gemeente Dilbeek

Uit het juryrapport:

Als er één gezelschap is dat je doet kijken met je oren en doet luisteren met je ogen, dan is het wel het Gentse collectief Studio Orka. In CHASSE PATATE ontdek je hoe een graspolletje praat en hoe verdriet letterlijk in de grond kan zinken. Klinkt dat geschift? Wacht tot je zelf te gast bent in ‘Café-Friterie De Sportvriend’, dat ergens in een landelijke uithoek buiten de stad uitgebaat wordt door de personages van CHASSE PATATE. Ze winnen je sympathie zonder enige moeite.
Opnieuw poot Studio Orka een ‘decor’ neer op een niet alledaagse plek, voor een trip door een tragische familiegeschiedenis vol gebroken harten, gebroken dromen, losers en snikkende singles. ‘Opnieuw’? Waarom koos de jury voor een stuk waarin de makers hun narratieve methodiek niet vernieuwen maar opnieuw etaleren? Omdat Studio Orka zijn vertrouwde verhaal vooral inzet als een trampoline voor nog maar eens een vormelijke tour de force. De inventiviteit die scenograaf en vormgever Philippe Van de Velde aan de dag legt, is van zeldzaam hoog niveau. Minstens zo uitzonderlijk is dat hij zijn acteurs en actrices heel natuurlijk deel weet te maken van die vorm. Zijn bouwsel overheerst het spel niet, maar is er de motor van: het geeft brandstof aan de verbeelding van de spelers, waardoor Titus De Voogdt, Julie Delrue, Janne Desmet en Dominique Van Malder – geruggensteund door een ruig muzikantentrio – aanstekelijk én geloofwaardig balanceren tussen kolder, melodrama en weltschmerz. En of ze daarin slagen!
CHASSE PATATE herdenkt ‘figurentheater’ tot een artistieke belevenis waarin élk object en élke ruimte zomaar kan veranderen in een theatrale figuur met een eigen karakter en levensgeschiedenis. De voorstelling is niet alleen bont en geestig, maar snijdt ook een maatschappelijk pijnpunt aan: in onze streversmaatschappij waarin winnen de enige optie lijkt, verdrinken steeds meer zogeheten losers in hun tranen. Dat de makers van CHASSE PATATE dit nogal letterlijk visualiseren, zorgt voor een van de meest legendarische slotscènes uit de hele Vlaamse (figuren)theatergeschiedenis. Géén toeschouwer die hier zijn kinderlijke verwondering nog in het gareel kan houden.

€16 (basis) / €14 (-25/65+) / €10 (-19)

! Opgelet !
Indien u naar een voorstelling wenst te gaan die hier wordt aangeduid als 'uitverkocht', check zeker www.ccstrombeek.be of www.westrand.be voor beschikbare tickets.
duur: 110 min.
taal: NL gesproken