het Theater Festival

À Travers l’autre

Les Mybalés

Tweelingzussen en danseressen Nathalie en Doris Bokongo Nkumu vormen samen Les Mybalés. Met elkaar verbonden via een gemeenschappelijke geschiedenis en bloedband hebben ze een connectie die alleen tweelingzussen kunnen voelen. Hun relatie speelt een prominente rol in hun persoonlijk en professionele leven.

De aanwezigheid van een tweeling draagt in alle culturen een complex web van mythes en geloof met zich mee. Voor sommige etnische groepen in Afrika kan het symbool staan voor grote tegenspoed, terwijl het in delen van Azië wordt beschouwd als een teken van bescherming. Met hun eerste stuk Illusion verkenden Les Mybalés de ongelooflijke variaties van cultuur tot cultuur. Ze stelden het begrip tweeling in vraag: hun gevoelens, hun manier van leven en de manier waarop hun identiteit is opgebouwd. Het resultaat is een diepgaande verkenning om relaties tussen tweelingen beter te begrijpen en te vergelijken, versterkt door hun eigen emoties die hen onlosmakelijk met elkaar verbinden.

De bewegingstaal van Les Mybalés overstijgt de genres house, afro en hiphop. In hun typische danstaal, waarin elegantie en gratie gepaard gaan met momenten van gewelddadige intensiteit, scheppen Les Mybalés een poëtisch universum waarin ze verschillende personages incarneren, van spelende meisjes tot goddelijke schepsels.

choreografen & performance Doris & Nathalie Bokongo Nkumu (Les Mybalés) | dramaturg, tekst & coach Alesandra Seutin | muziek Simon Carlier | licht Jean Jacques Deneumoustier | kostuums Patricia Eggerickx | productie Lezarts Urbains | coproductie Bozar, Centre Culturel Jacques Franck, KVS, Pianofabriek Citylab & Sur Mars | met steun van Fédération Wallonie Bruxelles, Maison de la Création, BUDA, Charleroi Danse asbl & choreographic center of Wallonie Bruxelles
€16 (basis) / €14 (65+) / €12 (-26) / €10 (-18) / UITPAS

Opgelet! Deze voorstelling gaat door in Vooruit Domzaal (hoogste zaal). Vertrek zeker op tijd, laatkomers kunnen niet binnen.
duur: 40 min.
taal: Language No Problem

Les Mybalés beginnen hun danscarrière in 2010 in Brussel. De tweelingzussen worden begeleid door dansers in het Belgische hip hop milieu zoals choreografen van The Cage Groep en danser Zach Swagga. Op zoek naar ervaringen nemen ze deel aan dansbattles, zoals de Juste Debout in Amsterdam en Parijs. In 2012 creëren Nathalie en Doris een eigen solo. Ze wenden zich hiervoor tot de non-profitorganisatie Lezarts Urbains die ze uitnodigt in het Europese project 7Steps.

Tijdens hun eerste optreden Illusion op Lezarts Urban Festival 2014, dompelen ze het publiek onder in de wereld van twee zussen: onderlinge verbinding, uitwisselingen en het verzenden energie en voelen emoties tussen elkaar. Deze show wekt belangstelling op en staat op verschillende festivals in Europa van 2014-2017, zoals Festivals en Kalypso Karavel Frankrijk, B.Supreme Festival in Londen, Spin Off Festival in Amsterdam, Urban Lezarts Festival en Festival XS in Brussel. Naar aanleiding van deze show worden Les Mybalés gevraagd voor meerdere samenwerkingen met muzikant Rodolphe Costeren, danser Ben Furi en choreograaf Junior Mthombeni en Belgisch rapper Badi.