het Theater Festival

Tweespraak

i.s.m. rekto:verso & Etcetera

We houden allemaal van stevige debatten, tot we ze zelf op ons bord krijgen. Afgelopen podiumseizoen was het een paar keer prijs. Zullen we het er eens samen over hebben, voorbij de tweets en de opinies in de krant? Tijdens Het TheaterFestival gaan drie duo’s met uiteenlopende meningen in dialoog over hete kwesties als dekolonisering, vrouwbeelden op scène en omgang met repertoire. Bij een afsluitende hap kan u ook zelf meepraten.

Sommigen ervaren in het gesprek over theater een nieuwe ethische inquisitie, de terugkeer van het morele vingertje, een aanslag op de duur bevochten artistieke vrijheid. Voor anderen is dit de langverwachte opstand tegen een eeuwenoude witte/mannelijke norm vol blinde vlekken. De discussies lopen op sociale media even hoog op als de emoties.

Hoe echt live tot gesprek komen, met begrip voor elkaars gevoeligheden? We gebruiken de zomer om telkens twee opponenten alvast eens rustig met elkaar te laten bijpraten. Op Tweespraak zet elk duo dat gesprek verder met telkens drie andere stemmen met een prangende vraag, en met al wie open mee wil praten (en luisteren).

OP HET PROGRAMMA

  • BLOK 1: Over zwarte humor en witte onwetendheid: waar ligt de kritische grens in de beeldvorming van zwarte mensen op scène?Raven Ruell in gesprek met Heleen Debeuckelaere, bevraagd door onder meer Joachim Ben Yakoub.
  • BLOK 2: Over esthetisch naakt en verdoken seksisme: is er een nieuw puritanisme in opgang over naakt op scène? Julie Cafmeyer in gesprek met Marijn Lems, bevraagd door Ilse Ghekiere en Chris Thys.
  • BLOK 3: over ‘gewoon’ repertoire doen: kan je Othello of Het temmen van de feeks nog opvoeren zonder te raken aan hun onderliggende ideologie? Joachim Robbrecht in gesprek met Jolente De Keermaeker, bevraagd door Tom Lanoyeen Khadija El Kharraz Alami.

Afsluiten doen we tussen 18u en 19u, voor wie wil, met informele eettafels per thema: iedereen kan mee napraten bij een warme maaltijd, rond stellingen uit de gesprekken als voeding. Kom je ook?

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.

CONTACT

@ info@theaterfestival.be
het TheaterFestival Vlaanderen
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen

TICKETS

Kaaitheater
W www.kaaitheater.be
T +32 2 201 59 59
Gallaitstraat 76-78
1030 Schaarbeek