het Theater Festival

““Bijzonder hoe uiterst persoonlijke verhalen toch zoveel gemeenschapszin kunnen creëren. Lisette Ma Neza slaagt erin een zachte en warme sfeer te creëren waarin iedereen zich onderdeel voelt van een groter verhaal. Net als haar pen pakt ook haar productie zware onderwerpen als kolonialisme, integratie en vervreemding even licht als krachtig aan.””

#jury22

Some Girls want to go to Europe

Lisette Ma Neza

 

Some Girls want to go to Europe is een poëtisch reisverslag doorheen zwart Europa. Op vraag van het festival EUROPALIA TRAINS & TRACKS reisde slam-poet en muzikante Lisette Ma Neza van Brussel langs Parijs naar Marseille, van Barcelona over Madrid tot Lissabon, en zo weer naar Brussel, om vervolgens op de trein naar Berlijn te springen. Met het boek Afropean van Johny Pitts als reisgids ging ze op zoek naar de Afrikaanse diaspora op het Europese continent. 

Wie zijn wij? Waar zijn wij? En waar komen wij vandaan? Vragen over thuis, familie, intergenerationele geschiedenis, liefde, het leven, Europa en Afrika, stelde ze niet enkel aan zichzelf, maar ook aan de mensen met Afrikaanse roots die ze op haar reis heeft ontmoet. Bekenden én onbekenden. Tijdens de reis schreef Lisette Ma Neza nieuwe gedichten en nummers en documenteerde ze gesprekken auditief en visueel.

In de voorstelling komen alle kanten van het Afro-Europese verhaal samen in een mengeling van kunstvormen: muziek, poëzie, dans, schilderkunst en geluidsfragmenten. Lisette Ma Neza dicht de avond bij elkaar, ze slamt en zingt. Daarbij wordt ze begeleid door haar Poetry Band. Ze nemen ons mee in haar leefwereld, haar gevoelswereld, haar verhaal en dat van ons. Samen beleven we haar reis.

Lees hier waarom de juryleden deze voorstelling selecteerden.

 

 

 

Concept, poëzie, performance: Lisette Ma Neza
Trompet: Peter Somuah
Percussie: Vernon Chatlein
Gitaar: Orville Breeveld
Percussioniste: Michelle Samba
Dans: Giovanni Pisas, Réve Terborg
Kunstinstallatie & scenograaf: Absa Sissoko
Assistent kunstenaar: Demi Vanderstappen, Tommy Vanstippen, Emma, Ini
Opdracht en coproductie: EUROPALIA TRAINS & TRACKS
€18 (basis) / €16 (65+) / €14 (-26) / €10 (-18)/ €3,6 (UITPAS)
duur: 75 min.
taal: Nederlands en Engels gesproken

Lisette Ma Neza is dichteres. Ze is afkomstig uit Nederland, maar woont ondertussen in Brussel, waar ze film heeft gestudeerd. In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam. Ze schrijft columns, liedjes en teksten die het midden houden tussen poëzie en essay en geeft performances, die balanceren tussen pijnlijk direct en verliefde naïviteit en ze grijpen het publiek dikwijls bij de keel.