het Theater Festival


JURYRAPPORT HET THEATERFESTIVAL 2022
EEN NIEUWE WIND, EEN NIEUWE SELECTIE

Eindelijk. Eindelijk mochten we weer. Na twee jaar van lockdowns, potdichte theaters, stoeltjes op anderhalve meter, toeschouwen achter mondmaskers en applaudisseren voor livestreams kon de jury van Het TheaterFestival zich weer volledig laten gaan. Eindelijk weer in een warme donkere zaal vol echte lijven! Terug naar het oude normaal werd het evenwel niet. De impact van de coronacrisis werkte tijdens het seizoen 2021-2022 nog stevig door. Iedereen heeft het ongetwijfeld gevoeld, maar de vele annulaties tijdens de pandemie zorgden voor een bottleneck aan voorstellingen. Door de overvolle kalenders werden tournees bovendien erg versnipperd. Soms gingen makers in première met een voorstelling die amper twee keer kon spelen. Voor de jury was het een stevige uitdaging om on top of things te blijven.

 

Ook voor kunstenaars was het herkalibreren. Officieel mochten ze dan wel weer, ze werden geconfronteerd met uitgestelde repetities, last minute castwissels, onvoorziene quarantaines of fantastische ideeën die ze noodgedwongen moesten loslaten. Sommige voorstellingen verloren door de coronavertraging plots hun urgentie, andere werden onverwacht net heel actueel. Meer dan eens viel het ons op hoe die worstelingen ook hun sporen nalieten op het podium, maar als jury hebben we daar mild naar gekeken. De sector heeft twee zware jaren achter de rug. Het aantal burn-outs is exponentieel gestegen, veel mensen zochten een andere job met meer zekerheid. We moeten collectief tijd nemen om te herstellen.

 

Voor de selectie kwamen 446 voorstellingen in aanmerking, die in première gingen tussen 1 mei 2021 en 26 april 2022. Daarvan zag de jury er ongeveer 300. Onze prospectie omvatte zowel dans, (muziek)theater, jeugdtheater, participatief werk, jong werk als performance. Na stevige discussies telt onze selectie uiteindelijk 17 producties. Deze voorstellingen werden door meerdere juryleden ervaren als belangwekkend, vernieuwend of maatschappelijk relevant. Bijvoorbeeld omdat ze een straf verhaal vertellen en ongehoorde stemmen een platform geven. Omdat ze een ode zijn aan ongebreideld spelplezier. Omdat ze met grote branie maatschappelijke problemen aankaarten of onze tijdsgeest vatten in een unieke vorm. Omdat ze het medium theater bevragen en uitdagen. Of gewoon omdat ze ons recht in het hart geraakt hebben. Stuk voor stuk zijn het cadeautjes van ons voor u. Omdat we de kracht van kunst zo hebben gemist.