het Theater Festival

SAVE THE DATE 03 SEP - 13 SEP 2020 BRUSSEL

Passie primeert

Wanneer artiesten ‘best of’-platen uitbrengen, is het einde nabij. Meestal zijn ze uitverteld en willen ze zichzelf nog eens op de borst kunnen kloppen, voor ze fluitend of, in de meeste gevallen, kermend het hiernamaals induikelen. Soms dient er gewoon geld in het laatje te komen, omdat de kassa leeg is. En als dat niet lukt, rest er als laatste optie nog altijd de reünie. Maar heel soms zijn er ook overzichtsplaten die dat opportunisme overstijgen. Zij slagen erin eenheid in de verscheidenheid te brengen. Denk aan Decade van Neil Young. Of Staring at the seal van The Cure. Overzichtswerken die niet zomaar een optelsom zijn, wel selecties die individuele songs met elkaar laten resoneren als een nieuw verhaal.

Hun verzameling maakt het geheel (nog) sterker dan de delen. Precies datzelfde effect beoogt Het TheaterFestival met zijn jaarlijkse selectie: verschillende stemmen en perspectieven samenbrengen, om ze met elkaar in dialoog te laten gaan. En vooral: met het publiek. De selectie van Het TheaterFestival is dus niet zomaar een ‘best of’ van het afgelopen podiumseizoen in Vlaanderen en Nederland. Ze is ook geen top zoveel, noch het zoveelste lijstje van voorgeproefde voorstellingen, en al helemaal geen reeks ‘tips’. Die krijg je elke dag in de krant en op de sociale media, genoeg om een indigestie van te krijgen. Het TheaterFestival wil na een volledig seizoen een stand van zaken opmaken, overschouwen, herdenken en bevragen, met een beetje afstand, maar niet te veel. Het doet dat door een aantal voorstellingen naar voren te schuiven die om verschillende redenen écht de moeite waard zijn. Niet zomaar omdat ze de beste van de klas zijn, wel omdat ze op een of andere manier het verschil maken. Omdat ze iets urgents te vertellen hebben, omdat ze scherpe en vernieuwende vormkeuzes maken of hun verhouding tot het publiek herdenken, omdat er een stem van een bijzonder artiest doorklinkt.

Een selectie maken is kiezen. Maar helaas ook verliezen. Heel veel uitstekende voorstellingen hebben de eindmeet niet gehaald, om verschillende redenen. Toch geeft deze selectie volgens ons een mooi beeld van de grote variëteit aan theaterpraktijken die Nederland, Brussel en Vlaanderen vandaag kleuren. Zij is ons cadeau aan u, hooggeacht publiek. Elk van deze voorstellingen is uw nieuwsgierigheid en liefde waard!

Evelyne Coussens, Charlotte De Somviele, Filip Tielens, Pieter T’Jonck, Mia Vaerman, Karel Vanhaesebrouck en Herien Wensink, de jury van Het TheaterFestival 2019