het Theater Festival

‘We moeten weten waarom we zijn wie we zijn’

vr 10 sep 2021

In Arenberg werd woensdag de Roel Verniers Prijs uitgereikt, de prijs die jong en beloftevol podiumtalent ondersteund. Een middag lang pitchten 9 jonge makers hun concepten aan een live jury. Uiteindelijk won Bibi van Lieshout, met het concept voor de voorstelling Paris is a woman.

Maria Feenstra 

De 25-jarige Bibi van Lieshout is theatermaker en speler. Ze is afkomstig uit Nederland en woonachtig in Antwerpen. Vorig jaar studeerde ze af aan het RITCS in Brussel. En volgend jaar mag ze haar voorstelling presenteren op het TheaterFestival, nu ze de Roel Verniers Prijs won. ‘‘Het zijn allemaal prachtige en uiteenlopende concepten die vandaag werden voorgesteld’, vertelt Bibi me na de prijsuitreiking. ‘Maar toen ik vanmiddag op het podium stond, voelde ik wel de noodzaak van ons verhaal. Het moet gewoon verteld worden.’

Kan je meer vertellen over jouw pitch?

Paris is a Woman gaat over Parijs in de jaren zestig. Op dat moment moesten de transvrouwen op straat werken om hun transitie in Casablanca te kunnen betalen. Marokko was toen het eerste land waar een dokter dat effectief deed. Een tijd daarvoor, in de jaren twintig, bestond er een vrouwelijk kunstenaarscollectief. Zij waren allemaal gay en maakten prachtige dingen. De meesten van hen kennen wij alleen niet, omdat we nog steeds vanuit een mannelijk perspectief leven. Met mijn project wil ik die vrouwen een podium geven. Dat wil ik doen met acteurs die op dit moment ook nog worstelen met die thema’s. Samen met drie andere spelers wil ik vertrekken vanuit de geschiedenis en onze ervaringen daaraan toevoegen. Het liefst in een cabaret-achtige vorm.’

Waarom moet dit verhaal nu verteld worden? 

‘Eén van mijn spelers, die op dit moment in transitie zit, zegt het heel duidelijk: “Als ik ‘s avonds over straat wandel, or they wanna kill me, or they wanna fuck me.’ Ik voel dat zelf ook. Ik ben samen met een vrouw en onze liefde wordt altijd geseksualiseerd. Het gebeurt vaak op microniveau, maar het is er altijd. Om die reden vind ik het belangrijk dat we onze geschiedenis begrijpen. We moeten weten waarom we kijken hoe we kijken, waarom we zijn wie we zijn.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: ,