het Theater Festival

“Met sterke beelden koppelt Vaderlandloos emotionele ervaringen aan historische herinneringen, een individuele zelfverkenning aan een veel breder tijdsbeeld, gedrenkt in Mechels dialect.”

#jury22

“'Vaderlandloos ontplooit zich als een wervelende stream of consciousness, een broeierige koortsdroom waarin Mthombeni zijn publiek meesleurt.' ”

**** - De Morgen

“'Ontwapend door de eerlijkheid, door de schwung waarmee Mthombeni op de kleiige scène staat én dankzij de live muziek.' ”

**** - Knack Focus

Vaderlandloos

Jr.cE.sA.r, ARSENAAL & KVS

 

Op zijn identiteitskaart stond geen Belg en geen Zuid-Afrikaan. VADERLANDLOOS stond er in drukletters op. Als kind creëerde hij dan maar zijn eigen land waarin hij met al zijn demonen ging wonen.

Een opzwepende en beklijvende voorstelling waarin Junior Mthombeni je met zijn muzikale kompanen meeneemt op een trip, waarin hij zijn familiegeschiedenis en zijn eigen verhaal verweeft en deelt met het publiek. Soms ingetogen, sereen en kwetsbaar, soms luid, rauw en strijdlustig. Juniors woorden boren samen met de live muziek in je ziel maar bieden ook een warm toevluchtsoord voor al wie zijn/haar/hun plaats zoekt in het leven en in deze wereld.

Jr.cE.sA.r, dat zijn Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens. Ze maakten eerder al de voorstellingen Reizen Jihad, Malcolm X, Dear Winnie en Who’s Tupac?.

Lees hier waarom de juryleden deze voorstelling selecteerden. 

 

 

 

Tekst: Junior Mthombeni
Regie: Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi
Muziek : Cesar Janssens
Spel: Junior Mthombeni
Muzikanten​: Arne Demets,​ Cesar Janssens,​ Junior Mthombeni en ​Pieter van Bogaert
Concept en creatie muziekinstrumenten​: Cesar Janssens en ​Ralf Nonn
Dramaturgie: Gerardo Salinas
Vormgeving : Stef Stessel
Kostuum: Lieve Pynoo
Een productie van: ARSENAAL/LAZARUS
Coproductie: Perpodium en KVS
Met steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid

€20 (basis) / €18 (65+) / €16 (-26) / €10 (-18) / €4 (UITPAS)
duur: 85 min.
taal: Nederlands gesproken / Frans en Engels boventiteld

Junior Mthombeni is theatermaker, acteur en muzikant. Tussen 2010 en 2016 liet hij zich opmerken als artistiek leider van het SINcollectief, met wie hij felgesmaakte voorstellingen creëerde als Troost (met het hiphopcollectief NoMoBS), Rumble in da Jungle en Reizen Jihad. Sinds 2016 is Junior ook één van de artistieke gezichten van KVS.

 Daarnaast is hij als maker actief in het collectief Jr.cE.sA.r, samen met Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens. Zij tekenden voor de succesvoorstellingen Malcolm X (“breekpunt in de Vlaamse theatergeschiedenis” – De Standaard) en Drarrie in de Nacht (“coole splinterbom”, eveneens volgens De Standaard). Samen met artistiek leider van KVS Michael De Cock regisseerde hij de Brel-adapatie van L’Homme de La Mancha, naar het boek Don Quichot van Miguel de Cervantes. Ook deze voorstelling werd enthousiast onthaald: “Een bom. Explosieve regie. Onverwacht, poëtisch, en met een magistrale finale”, aldus RTBF.

 Zijn werk als regisseur biedt een theatrale interpretatie van hete hangijzers uit de actualiteit, zoals Syriëstrijders of hangjongeren, maar onderzoekt evengoed de hedendaagse betekenis van inspirerende figuren, bewegingen en evenementen uit het (recente) verleden zoals Malcolm X.

In samenwerking met een multi-etnische cast vat Mthombeni de grootstedelijke context in eigentijds muziektheater, met invloeden van urban arts en muziektradities uit alle windstreken.

Van jongs af stond hij zelf op de scène als muzikant, zanger en acteur. Hij werkte o.a. met Tone Brulin in de KNS en Alida Neslo bij De Nieuwe Amsterdam, en trad jarenlang op met bands als Afrobeat Association, El Tattoo Del Tigre, African Jazz Pioneers en de Internationals.

In het voorjaar van 2020 bracht Junior Mthombeni met Dear Winnie, een bijzonder persoonlijk verhaal. Als eerbetoon aan zijn vader, een voormalig ANC-verzetsstrijder, en aan diens vertrouwenspersoon Winnie Mandela, maakt hij een muzikale voorstelling over de aanstekelijke kracht van uitzonderlijke figuren.