het Theater Festival

“Zelden zo’n radicaal utopische kunst gezien die ongebreidelde fantasie inzet om een werkelijk gevoel van vrijheid en verzet te creëren.”

#jury19 Charlotte De Somviele

“Het voorlopige hoogtepunt van Wouters’ diep politieke, ecologische en sociale engagement. Zijn vermogen om ruimtes te transformeren, en daarmee de mensen die ze bevolken, is uitzonderlijk.”

De Standaard

Underneath Which Rivers Flow

Globe Aroma & Decoratelier Jozef Wouters

Op een dag hing er plots een grote banner op de gevel van Decoratelier, met daarop een virtueel toekomstbeeld van de buurt. Het atelier en de omgeving ervan waren vervangen door een groot park. Diezelfde dag ontmoette Jozef Wouters een groep mensen van Globe Aroma en ze besloten een gat te graven naar dat toekomstige park dat nu nog een oud fabriekspand is.

In de enorme leegte leerden ze elkaar luidop te bouwen: een vorm van maken waarbij spreken, dromen en bouwen tegelijk plaatsvinden. Geleidelijk aan kreeg een ander park vorm, een park waarin herinnering en verbeelding door elkaar lopen, een geheime tuin met veel schaduw en een wirwar van grijze zones.

Het lijkt een plek te zijn waarin mensen zelf kunnen kiezen nu eens zichtbaar en dan weer onzichtbaar te zijn, en dat middenin de stad.

Een jaar lang werkte Decoratelier Jozef Wouters samen met Open Kunstenhuis Globe Aroma aan Underneath Which Rivers Flow. Een groep vrouwen en mannen – bouwers, dichters en dromers – kwam wekelijks samen in Decoratelier in Molenbeek. Samen bouwden ze er verhalen, een geheime tuin vol wormgaten naar onvermoede werelden.

Decoratelier is een ruimte die onderdak geeft aan de diverse vormen van samenwerking en arbeid die eigen zijn aan mijn werk. Ruimte wordt er uitgeprobeerd, gesprekken vinden plaats in hout, ijzer en karton. Het is een permanente plek voor het bouwend zoeken naar de steeds veranderende ruimtes waarin kunst-, denk- en handwerklieden elkaar ontmoeten.” – Jozef Wouters

building poets Barry Ahmad Talib, Ali Alkrizi, Mimouna Amri, Mbarek Bouallaga, Zohir Boumelha, Sekou Coumbassa, Chantal Gyselinx, Idris Hassan Hardi, George Khuroshvili, Bushra Lamsyeh, Soumaya Mahroug, Shilemeza Prins, Randy Renders, Tahar Sadam, Marie-Ange Sibi & Ifrah Yusuf Magan | artistieke leiding Jozef Wouters | artistieke medewerker Jeroen Peeters | dramaturgie Vladimir Miller | decoratelier Menno Vandevelde, Lukas Geerens, Jan Rymenants, Willem Rys, Koen Schetske, Vic Van den Bossche, Siemen Van Gaubergen & Casper van Overschee | film Robbrecht Desmet | licht Michiel Soete | geluid in samenwerking met Vincent Malstaf | productiemanagement Penelope Desloovere, Brecht Theunis, Camille Thiry & Ewoud Vermote | productie Damaged Goods & Globe Aroma | coproductie Kaaitheater & Netwerk Aalst | speciale dank aan Saïd Amrawu & Alex Cepile | dank aan Thomas Collier, Wannes Cré, Philip Delbecque, Pieter Dumoulin, Marlies Jacques, Sirine Jen, Lila John, Sanae Khamlichi, Ferre Marnef, Hana Miletić, Kristof Vande Walle (M – Museum Leuven), Sarah Vanhee, Nathanael Van Hoecke, De Lork vzw, Gemeente Molenbeek, L’Escaut Architectures & WijkAntenne de Quartier | Underneath Which Rivers Flow is onderdeel van de tweejarige samenwerking tussen Netwerk Aalst en Jozef Wouters in het kader van het programma 'The Unreliable Protagonist' (2017-2019). Dit project werd vanuit Netwerk Aalst opgevolgd door Els Silvrants-Barclay.

Uit het juryrapport:

Het Decoratelier van scenograaf Jozef Wouters spreekt tot de verbeelding. Het is een oude kartonfabriek in de Brusselse Heyvaertwijk, een voormalige no-go zone en tevens het mekka van de tweedehands autohandel.

In het ‘kunstinstituut van de toekomst’ werkte Wouters een jaar lang samen met nieuwkomers van het Kunstenhuis Globe Aroma. De groep zit in verschillende fases van hun erkenning tot vluchteling, maar Globe Aroma biedt ze allemaal een veilige haven om zich artistiek te ontplooien. Dat uitgerekend deze plek in februari 2018 geconfronteerd werd met een gewelddadige antiterreur-raid van de Belgische veiligheidsdiensten, is nog steeds onbegrijpelijk.

In dat licht kan Underneath Which Rivers Flow geen krachtiger weerwoord zijn. Tijdens de eerste werkweek van het project ontdekte Wouters een leegstaande ruimte die aan het Decoratelier grenst. Samen met de groep kapte hij symbolisch een gat door de muur en claimden ze de ruimte als clandestien atelier. Het werd een plek waar iedereen, zonder vooraf geschreven plan of hiërarchie, zijn dromen kon bricoleren in gerecupereerd hout, ijzer, baksteenafval en karton. ‘Building out loud’ noemt Wouters het. Uit de chaos aan ideeën vormde zich het ontwerp voor een geheime tuin, naar analogie met de plannen van de stad om de buurt op te waarderen en op de site van het Decoratelier een park aan te leggen. Het toekomstbeeld dat Wouters en Globe Aroma voor de wijk creëerden, is ronduit magisch.

De performance, vol verwijzingen naar de kosmos, is slechts een proloog op de afsluitende rondleiding van de groep door hun imaginaire park. De fictie wordt steeds reëler, de theatrale blik maakt plaats voor ontmoetingen.

Underneath Which Rivers Flow is het voorlopige hoogtepunt van Wouters’ diepe politieke, ecologische en sociale engagement. Zijn vermogen om ruimtes te transformeren, en daarmee ook de mensen die ze bevolken, is uitzonderlijk. Zelden zo’n radicaal utopische kunst gezien, die ongebreidelde fantasie inzet om een werkelijk gevoel van vrijheid en verzet te creëren.

Er zijn nog tickets verkrijgbaar op locatie.

€14 (basis) / €10 (+65, -26, -18)

Opgelet - de voorstelling gaat door in Brussel!
duur: 45 min & U wordt uitgenodigd om na de voorstelling een wandeling te maken in het park.
taal: FR gesproken | NL & ENG boventiteld

Decoratelier

Globe Aroma

Sinds 2017 maakt scenograaf Jozef Wouters structureel deel uit van Damaged Goods. Als autonoom kunstenaar in residence zet hij er gedurende vijf jaar verschillende projecten op, met als uitvalsbasis zijn Decoratelier in Molenbeek.
Vanuit dit oud fabriekspand bouwt hij verder op INFINI1-15, een voorstelling van het Decoratelier waarmee hij op Kunstenfestivaldesarts 2016 de grote zaal van de KVS inpalmde. Decoratelier Jozef Wouters krijgt een rol als toegankelijk kunstenaarsatelier, waar ruimte is voor zowel decorbouwers als publiek, discipline overschrijdende samenwerkingen en sociaal experiment.