het Theater Festival

“Als meesters in storytelling halen Yves Degryse en co. weer alles uit de kast om hun publiek compleet mee te zuigen in het verhaal, niet in het minst dankzij hun spannende intrige en gelaagde montage.”

#jury23

“The making of Berlin is een overrompelende en aangrijpende ode aan de kracht van verhalen, en hoe die mensen boven zichzelf kunnen uittillen en samenbrengen – bijvoorbeeld in een theaterzaal. Het is een ode aan de meerlagige, veelvormige en waarachtige verhalen die we onszelf vertellen om overeind te blijven, om onze keuzes te rechtvaardigen, om te overleven.”

Etcetera

“Aan theatergroep Berlin danken wij intussen een van de belangwekkendste producties van dit jaar. The Making of Berlin is een fascinerende voorstelling die je van begin tot eind in de greep houdt, halverwege ineens voor grote dramatische verwarring zorgt, vervolgens ingenieus speelt met de vraag ‘wat is fictie, wat is fantasie?’ en ten slotte door de muziek zelf naar een aangrijpend slotakkoord toewerkt. De man, de droom, de dood – dat is het, meer niet, maar allesomvattend.”

De Volkskrant

The Making of Berlin

BERLIN / Yves Degryse

 

‘Meer dan de woorden van mijn vijanden, zal ik me de stilte van mijn vrienden herinneren.’ – Herbert Hornstein in The making of Berlin

Na een voorstelling van Zvizdal tijdens de Berliner Festspiele ontmoeten de makers van BERLIN een kranige Duitser op leeftijd. Ze raken aan de praat en zijn geboeid door zijn onwaarschijnlijke levenswandel. Enkele gesprekken en weken later beslissen ze om het laatste luik uit hun Holoceencyclus, waarin ze verschillende stadsportretten maken, aan hem op te hangen.

The making of Berlin is een portret van een stad, gebouwd rond het uitzonderlijke verhaal van een Berliner die werkte als orkestregisseur bij de Berliner Philharmoniker. Een man die liefst van al wil teruggaan in de tijd om een onafgewerkt hoofdstuk uit zijn leven te voltooien. BERLIN engageert zich, met de hulp van o.a. het orkest van Opera Ballet Vlaanderen, radiozender Klara en de Duitse acteur Martin Wuttke, om de man bij te staan in het realiseren van zijn droom. Gaandeweg vinden ze echter barsten in zijn relaas en komt het hele project op de helling te staan.

 

 

 

Regie: Yves Degryse
Met [op scène]: Yves Degryse, Geert De Vleesschauwer/Bregt Janssens/Eveline Martens [afwisselend] en Rozanne Descheemaeker/Diechje Minne/Matea Majic [afwisselend]
Met [in de film]: Friedrich Mohr, Martin Wuttke, Stefan Lennert, Werner Buchholz, Alisa Tomina, Krijn Thijs, Chantal Pattyn, Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen olv Alejo Pérez, Yves Degryse, Caroline Große, Michael Becker, Claire Hoofwijk, Alejandro Urrutia, Marek Burák, Marvyn Pettina, Farnaz Emamverdi, team BERLIN: Jane Seynaeve, Eveline Martens, Jessica Ridderhof, Geert De Vleesschauwer, Sam Loncke, Manu Siebens, Kurt Lannoye, team Opera Ballet Vlaanderen: Jan Vandenhouwe, Lise Thomas, Eva Knapen, Christophe De Tremerie
Video en montage: Geert De Vleesschauwer, Fien Leysen, Yves Degryse
Stage montage: Maria Feenstra
Droneshots: Yorick Leusink, Solon Lutz
Behind the scenes beelden: Fien Leysen
Scenografie: Manu Siebens
Decorbouw: Manu Siebens, Ina Peeters, Rex Tee
Decorontwerp en -bouw film: Jessica Ridderhof, Klaartje Vermeulen, Ruth Lodder, Ina Peeters
Compositie muziek: Peter Van Laerhoven
Live uitvoering muziek: Rozanne Descheemaeker of Matea Majic/Diechje Minne
Film uitvoering muziek: Peter Van Laerhoven, Tim Coenen, Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen olv Alejo Pérez
Mixing orkest: Maarten Buyl
Geluidsontwerp en -techniek: Arnold Bastiaanse
Geluidsopnames: Bas De Caluwé, Maarten Moesen, Bart Vandebril
Vertaling en ondertiteling: Dorien Beckers, Maria Feenstra, Annika Serong, Nadine Malfait
Technische coördinatie BERLIN: Marjolein Demey
Technische coördinatie voorstelling: Manu Siebens, Geert De Vleesschauwer
Techniek: Bregt Janssens, Jurgen Fonteijn, Hans De Prins
Productieleiding: Jessica Ridderhof
Productieondersteuning Duitsland: Daniela Schwabe, Gordon Schirmer
Research Wagner: Clem Robyns, Piet De Volder
Stage research: Annika Serong
Fotografie: Koen Broos, Gordon Schirmer
Teasers & trailer: Fien Leysen, Jan Bosteels/Beeldstorm
Zakelijke leiding: Tine Verhaert, Kurt Lannoye [tem 2021]
€22 / +65: €20 / -26: €18 / -18: €14
duur: 110 min.
taal: Nederlands (40%) & Duits (60%) met Engelse boventiteling