het Theater Festival

“Als een poppetje uit de gothic-films van Tim Burton suggereert ze via gestileerde gebaren een diepe pijn en perversiteit. Precies die formele afstand tot haar eigen ervaring maakt dat The Journey de persoonlijke anekdotiek overstijgt en geweld tegen vrouwen een bredere invulling krijgt.”

Juryverslag Jong Werk TAZ#2019

“Haar ‘come to daddy’ is angstaanjagender dan Jack Nicholson’s ‘Here’s Jimmy!”

Theaterkrant

The Journey

Venus Pop Grotto! / Anna Luka da Silva & Nora Ramakers

Humanity is a monstrous centaur. (…);
he sees within himself something which is not himself,
and which is stronger than himself
” – Joseph De Maistre

In ​The Journey​ onderneemt Anna Luka een zwartgallige reis door haar geheugen. Via een taal die geïnspireerd is door de lyriek van Faust en het gebroken Engels van de Urban Dictionary gaat ze beelden uit haar jeugd te lijf. Vermomd als mislukte vaudeville entertainer schraapt ze het puin bijeen en probeert ze zich er op cartooneske wijze van los te weken. Maar haar intentie is niet om te vergeten. ​The Journey​ is een zoektocht om het lijdende lijf te overstijgen. Want hoe anders vindt een slachtoffer de weg uit het slachtofferschap?

 

concept, tekst & performance Anna Luka da Silva | regie Nora Ramakers | portret Tiny Geeroms | scène beelden & trailer Anastasija Pirozenko | posterbeeld Josephine van Schendel | productie Venus Pop Grotto! | met dank aan Guilherme Miotto
BRONKS
Grote zaal
€16 (basis) / €14 (65+/-26/pro) / €10 (-18)
duur: 40 min.
taal: ENG gesproken

Venus Pop Grotto! is het performance collectief van Nora Ramakers en Anna Luka da Silva. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun performance opleiding (2015 – 2018) aan de Toneelacademie Maastricht, waar hun relatie van een oppervlakkig verwantschap uitgroeide tot een symbiotische zusterband. In hun werk geven ze uiting aan een gedeeld verlangen om de relatie met de natuur te herstellen. Als vrouwelijke theatermakers voelen ze dat de exploitatie van zowel de natuur als de vrouw grotendeels te wijten is aan systemen die we niet zomaar ongedaan kunnen maken. Wat ze wel kunnen doen, is het in het leven roepen van een kleine biotoop: het ritueel. Rituelen stellen hen in staat om bewust relaties (her) op te bouwen tussen mensen en niet-menselijke agents. Ze wroeten dan ook graag diep in de modder, gravend naar vruchtbare ondergrond voor een e(co)motionele brug tussen de conceptuele en de fysieke wereld. Een brug die de onuitputtelijke dans tussen alle broeierige levensvormen empowert en herstelt.

Sleutelwoorden van Venus Pop Grotto! zijn (eco)feminisme en ecoseksualiteit, klimaatpolitiek en de essentie van de natuur.

Hun werk was eerder te zien op verscheidene festivals (Theater Aan Zee, Jonge Harten, Love at First Sight en Theaterfestival De Parade) en in gerenommeerde Nederlandse en Vlaamse theaters (Toneelhuis, CAMPO, Frascati, Theater Rotterdam). In augustus 2019 wonnen ze met The Journey de hoofdprijs voor beste jonge werk op theaterfestival Theater aan Zee in Oostende, België.

Momenteel maken ze deel uit van een talentontwikkelingstraject bij Productiehuis Theater Rotterdam en van Het Atelier; een langdurig onderzoekstraject in samenwerking met Oerol en Over Het IJ Festival.

Uit de blog: