het Theater Festival

“Frank Focketyn en Sien Eggers vertellen en spelen het verhaal van hun personages bijzonder mooi en ingetogen. Zij beheersen het métier tot in de puntjes, spelen met elkaar en met het publiek. Uiterst organisch voelt hun partnerschap.”

#jury22

“Sartre & De Beauvoir’ is zó meeslepend uitgevoerd dat je bijna hallucinerend de zaal uit loopt. (…) een geraffineerde mix van biografische wetenswaardigheden en toegankelijk filosoferen over relaties, seks, politiek en maatschappij. (…) Sien Eggers en Frank Focketyn leveren een formidabele prestatie. In deze voorstelling valt hun talent prachtig samen.”

***** - De Volkskrant

Sartre & de Beauvoir

Stefaan van Brabandt, Sien Eggers & Frank Focketyn

 

Na Socrates, Marx en Spinoza komt filosoof & theatermaker Stefaan van Brabandt met het vierde luik in zijn theaterreeks rond grote filosofen. Geen monoloog, maar een dialoog deze keer. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie. Frank Focketyn & Sien Eggers spelen Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir.

Welke betekenis heeft hun filosofie vandaag nog? Is de feministische strijd waar de Beauvoir voor ijverde nog steeds actueel? En wat bedoelt ze met haar moraal van de dubbelzinnigheid?  Wat betekent het om authentiek mens te zijn? Waarom zijn we “gedoemd tot vrijheid”? En waarom zijn de anderen volgens Sartre de hel?

In Sartre & de Beauvoir kijken dé cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. Èn op hun turbulente liefdesrelatie.

Lees hier waarom de juryleden deze voorstelling selecteerden.

 

 

 

Spel: Sien Eggers & Frank Focketyn
Tekst & regie: Stefaan Van Brabandt
Dramaturgie: Wannes Gyselinck
Artistiek Advies: Piet Menu, Petra Van Brabandt, Peter Van den Eede
Kostuumontwerp: Ilse Vermeulen
Techniek: Dimitri Devos
Productie: Diane du Pont, Lena van de Ven (stage)
Met de steun van Literatuur Vlaanderen
Sartre & de Beauvoir is een coproductie van Het Zuidelijk Toneel, De Verwondering en Arenberg Antwerpen
Kunstencentrum VIERNULVIER
Vooruit Theaterzaal
€20 (basis) / €18 (65+) / €16 (-26) / €10 (-18) / €4 (UITPAS)
duur: 100 min.

Stefaan Van Brabandt (Gent, 1979) is filosoof, schrijver, theater- en tv-maker. Na zijn muziek- en drama-opleiding aan Studio Herman Teirlinck studeerde hij Filosofie aan de Universiteit Antwerpen, waar hij magna cum laude zijn diploma van Master in de Wijsbegeerte behaalde.

Hij was jarenlang als toneelschrijver en acteur verbonden aan het theatergezelschap De Koe, acteerde in diverse films en tv-series, en bracht als singer-songwriter onder de titel ‘het is  niets’ een CD uit met eigen Nederlandstalige liedjes.

Samen met Wim Helsen en Theo Maassen werkte hij in 2011 als co-scenarist en acteur mee aan de experimentele fictie-reeks Geen Probleem voor de Nederlandse VPRO. Voor CANVAS maakte hij in 2014 de filosofie-reeks Het Voordeel van de Twijfel. Hij schreef ook het gelijknamige boek als verdiepende aanvulling op de reeks. Dit boek (“Het Voordeel van de Twijfel – hoe filosofie je leven kan veranderen”) werd een filosofische bestseller.

In 2015 schreef en regiseerde hij de theatermonoloog SOCRATES, gespeeld door Bruno Vanden Broecke, een eerste in een reeks filosofen-monologen. In seizoen 2017-18 volgt de tweede monoloog: MARX, gespeeld door Johan Heldenbergh. En in 2019 schreef en regisseerde hij SPINOZA, gespeeld door Han Kerckhoffs.
Verder schreef en regisseerde hij de afgelopen jaren in opdracht van verschillende gezelschappen diverse stukken, o.a. HECHTEN (ook verfilmd als TRIO) en DE MOOISTE TIJD VAN ONS LEVEN.