het Theater Festival

“In een kleine anderhalf uur vertolken ze heerlijk speels, romantisch en absurdistisch hoe Pierre, Andrej, Natasja, Dolochov en al die andere karakters uit het boek worstelen met het leven. Als kleine kinderen met een verkleedkist, maar dan intelligent en met een tintelende tekst.”

Trouw

“Florian Myjer en Kim Karssen vertalen het boek Oorlog en Vrede van Tolstoj op een uiterst succesvolle manier naar het toneel.”

het Parool

Oorlog en Vrede

Florian Myjer & Kim Karssen / Frascati Producties

 

Na het succesvolle Bloomsbury beklimmen Florian Myjer en Kim Karssen de Mount Everest van de wereldliteratuur: Oorlog en Vrede van Tolstoj. Dit is geen gewone romanbewerking, maar een persoonlijke, explosieve, megalomane toneelavond. De personages van Tolstoj leven groots en meeslepend.

In ijskoude Russische winters wordt familiekapitaal vergokt, veel te jong en veel te gruwelijk gestorven, worden harten keer op keer gebroken en dat alles tegen de achtergrond van Napoleons veldtocht tegen Rusland. De tegenstelling met Nederland anno nu kan niet groter zijn: wij leven relatief veilig, verlangend en bang. De spruitjesmentaliteit zit ons diep in het bloed. Met Tolstojs magnum opus dompelen we ons onder in de vraag der vragen: Hoe moeten wij leven?

van en met Florian Myjer en Kim Karssen | eindregie Timothy de Gilde | kostuums Hanne Pierrot | geluidsontwerp Jelle Hoekstra | decor Joey Schrauwen | met dank aan De Warme Winkel | campagnebeeld Lonneke van der Palen | lichtontwerp Barbara de Beer | productie Frascati Producties
BRONKS
Grote Zaal
€16 (basis) / €14 (65+/-26/pro) / €10 (-18)
duur: 85 min.
taal: NL gesproken

Frascati

Florian Myjer (Nederland, 1992) is een unieke stem in het performancelandschap. Met rijke taal en sterke beelden bouwt hij fijnzinnige voorstellingen waarin beschaving en schoonheid om voorrang vechten met hardheid en het slijk der menselijke ziel. Florian Myjer studeerde in de zomer van 2017 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht met het bejubelde Bloomsbury, dat hij samen met Kim Karssen maakte over het gedachtegoed van de Bloomsbury Group. Bij Frascati Producties maakte hij de overrompelende solo Oliver, na een succesvolle tournee bekroond met de TAZ De Grote Post Residentieprijs 2017. Hierna maakte hij Regina Rex, in 2018 genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

Kim Karssen (Nederland, 1996), theatermaker en actrice, studeerde in 2018 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Naast Bloomsbury maakten Kim en Florian samen eerder ORGANZA of een soort van genocide (met Scott Robin Jun). Kim is tevens als performer verbonden aan De Warme Winkel.

Uit de blog: