het Theater Festival

SAVE THE DATE 30 AUG - 9 SEP 2018 ANTWERPEN

“Deze voorstelling werkt zich voorbij al te makkelijk nihilisme en durft het theater terug een zending te geven. ”

Juryrapport

“Het gewaagde van Niets is niet dat het de wonde van het leven openscheurt voor pubers. Wel dat het die zo complexloos wil genezen.”

De Standaard

Niets

De Nwe Tijd & hetpaleis

Wat als je plots alles zinloos en waardeloos vindt? Als antwoord vindt Anthon er niets beter op dan in een pruimenboom te kruipen en zijn klasgenoten te bekogelen met pruimen. Omdat de situatie stilaan onhoudbaar wordt, besluiten zijn klasgenoten te bewijzen dat het leven wel degelijk zin heeft. Samen maken ze hun Berg van Betekenis. En er was niemand die vermoedde dat dat zo vreselijk uit de hand kon lopen.

Niets is een voorstelling naar het bekroonde boek van Janne Teller over fundamentele vragen: Is het leven zinvol of niet? Delen mensen dezelfde waarden? En waar ligt de grens tussen goed en kwaad? Vragen die soms tot verrassend verkwikkende antwoorden kunnen leiden.

Freek Vielen leidt samen met Suzanne Grotenhuis en Rebekka de Wit het theaterhuis De Nwe Tijd (opvolger van gezelschap De Tijd van Lucas Vandervost). Hij is actief als schrijver, regisseur en speler en schreef de State of the Youth voor het TheaterFestival in 2014. Met Niets regisseert Vielen zijn eerste jeugdvoorstelling voor de grote zaal.

regie, bewerking Freek Vielen | naar een boek van Janne Teller | spel Tim David, Harald Austbø, Elena Peeters, Judith de Joode, Laura Mentink | dramaturgie Rosa Vandervost | lichtontwerp Sander Salden | scenografie Jozef Wouters | assistent scenografie Céline Van der Poel | muziek Chirstiaan Verbeek | kostuum Sabina Kummeling

Uit het juryrapport:

Goeie verhalen zijn het halve werk. Zoals dat van het jongetje Pierre Anthon, dat beweert dat er niets van betekenis is en dat het dan ook geen zin heeft om iets te doen. Heel radicaal gaat hij in een boom zitten. Zijn klasgenoten willen het tegendeel bewijzen: een meisje besluit om te bewijzen dat waarde en betekenis wel bestaan en daagt iedereen uit om iets belangrijks op te offeren en op de Berg van Betekenis te leggen. Dat kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Stap voor stap dwingen de klasgenoten elkaar tot steeds wredere daden, en volgt de dramatische ontknoping vanzelf.

Zo staat het in het bekroonde jeugdboek Niets van de Deense schrijfster Janne Teller, dat in zijn gruwel de wereld oproept van Heuvels van Blauw van Dennis Potter. Freek Vielen van De Nwe Tijd heeft het omgewerkt tot vitaal verteltheater voor hetpaleis. Het filosofische basisthema blijft wel behouden: betekenis op zichzelf bestaat niet, iets krijgt pas betekenis als we er zelf betekenis aan geven. We zijn allemaal ‘zingevers’, en dat geldt bij uitstek voor de makers van De Nwe Tijd. Speels en spannend voegen ze een extra laag toe: de verdediging van dat grote ‘iets’ dat veel meer is dan ‘niets’, en van het leven wél iets kan maken.

Voor zijn eerste regie, meteen in de grote zaal, vergeet Freek Vielen niet dat een voorstelling met een boodschap vrolijk moet leren, zoals Brecht reeds voorhield. Zo heeft Vielen van zijn acteurs volledige inzet en een hoge concentratie gevraagd, om vooral het ritme van de vertelling te bewaken. Vlot ritsend spelen ze op elkaar in, als in een tenniswedstrijdje met replieken. Steeds meer theatrale middelen pompen intussen de overtuigingskracht van de voorstelling verder op, tot je plots middenin een popconcert lijkt te zitten. Is het ironie of een waarlijke poging tot bezwering?

In elk geval is het niet niets, hoe de krimpende spanningsboog van een tienerpubliek hier toch twee uur lang strak gehouden wordt, en de voorstelling ook ouderen tot nadenken dwingt. Omdat Niets ergens over gaat dat veel verder reikt dan alleen zijn fantasierijke mise-en-scène en zijn verzamelde acteertalent uit Noord en Zuid. Deze voorstelling werkt zich voorbij al te makkelijk nihilisme en durft het theater terug een zending te geven. De jury voelde zich alvast helemaal overtuigd.  

€18 (basis) / €14 (-25/65+) / €10 (-19)
genre:
duur: 90 min.
taal: NL gesproken