het Theater Festival

“Met humor en finesse slaagt Casella erin om de manipulatieve kracht van woorden te benadrukken. Vanuit queer, eco-feministische en afro-futuristische referenties ontleedt deze performance met het nodige sarcasme allerlei mechanismen van taalgebruik: van Twitter-posts, politieke verklaringen en Facebook-chat tot het discours rond bijvoorbeeld klimaat of kapitalisme.”

#jury22

“De Slimste pretbederver ter wereld”

**** - De Standaard

KillJoy Quiz

Luanda Casella / NTGent

 

Een killjoy is iemand die opzettelijk het plezier van anderen vergalt. In Killjoy Quiz gebruikt Luanda Casella Sara Ahmed’s figuur van de spelbreker: iemand die klaar staat om elke vorm van geweld de kop in te drukken, ook wanneer dat oncomfortabel is.

Deelnemers beantwoorden vragen. Punten worden uitgedeeld. Maar wat betekent het om een quiz te winnen? Je kunt veel weten over de wereld, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook de complexiteit achter de feiten kent.

Killjoy Quiz ontwricht het idee dat je punten kunt scoren op kennis door een spel op te voeren, waarin leren hoe je in dialoog gaat het ultieme doel is. Woorden zijn oppermachtig en welsprekendheid is een wapen. De sluwe meerkeuzevragen leggen onze vooroordelen genadeloos bloot.

Lees hier waarom de juryleden deze voorstelling selecteerden. 

 

 

 

Concept, regie & tekst: Luanda Casella
Spel: Yolanda Mpéle & Lindah Nyirenda
Zang: Maïmouna Rachels, Helena Casella & Timia Van Der Linden
Coaching & choreografie: Lucius Romea-Fromm
Dramaturgie: Sébastien Hendrickx
Lichtontwerp: Dennis Diels
Scenografie: Felix Fasolt
Compositie: Pablo Casella
Grafische vormgeving & typesetting projecties: Kahil Janssens
Productieleiding: Greet Prové
Technische productie: Pieter Nys
Techniek: Jan Van Ooteghem
Realisatie decor: Decoratelier NTGent & Felix Fasolt
Met dank aan: Dan Vandevoorde / X-TREME CREATIONS
Realisatie kostuums: Kostuumatelier NTGent
Productie: NTGent
Coproductie: wworkspacebrussels & De Grote Post
Met de steun van: The Belgian Tax Shelter & De Vlaamse Overheid
€22 (basis) / €20 (65+) / € 18(-26) / €10 (-18) / €4,40 (UITPAS)
duur: 100 min.
taal: Engels gesproken / Nederlandse boventiteling

Luanda Casella is een Braziliaanse schrijver en performer. Ze probeert de kunst van storytelling te redden van de mediatisering en verdoemenis. Door retorica met ironie te vermengen, legt haar werk constructies in de taal bloot. Ze onderzoekt onbetrouwbare vertellingen in fictie en in de communicatiestromen van alledag. Ze was te gast in theaters en op festivals overal ter wereld, zoals Spielart (München), Edinburg International Festival, Het Theaterfestival (Oostende), Kaserne (Basel). Met Short of Lying, haar laatste solovoorstelling, won ze de Sabam schrijfprijs op het Theaterfestival.