het Theater Festival

“In deze speciaal voor de lockdown ontwikkelde productie luister je vijf uur lang - ofwel de duur van drie cassettebandjes - naar de stem van Sofie Decleir, die op secure wijze de existentiële eenzaamheid van haar personage Kate blootlegt.”

#specialhonours

“Decleir levert een huzarenstuk: fluisterend, vreugdeloos lachend, ratelend, twijfelend springt ze van herinnering naar ingeving naar achteloos feitje op basis van associaties die vaak veel later duidelijk worden, of helemaal niet. ”

etcetera

Kates Tapes Away

Zuidpool

 

Kates Tapes Away is gebaseerd op Wittgensteins Mistress van David Markson, een mijlpaal uit de 20ste-eeuwse Amerikaanse literatuur. Het cultboek kreeg lovende kritieken van zowel literatuurminnaars als filosofen. Een eindtijdfantasie in prachtig, experimenteel en hypnotiserend proza.

Precies het uitdagend soort werk waar Jorgen Cassier en Koen van Kaam verzot op zijn. Zij retoucheren de tekst op maat van Sofie Decleir, wiens stem u nog nooit zo dicht op de huid zat. Maak je klaar voor een boeiende analoge audio- en wandelvoorstelling.

Aan de ticketbalie van DE SINGEL haal je een walkman en bijhorende cassettes op.
 Daarbij ontvang je ook een praktische handleiding en suggesties voor luisterplekken. Je luistert waar en wanneer je wil. Je krijgt hiervoor 5 dagen de tijd. Daarna breng je het pakket terug naar DE SINGEL.

 

naar Wittgensteins Mistress | van David Markson | vertaling Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes | bewerking Jorgen Cassier & Sofie Decleir | concept Jorgen Cassier & Koen van Kaam | audio-regie Jorgen Cassier | spel & stem Sofie Decleir | productie Lori Tuerlinckx | techniek Stijn Michielsen & Anne Straetmans

Uit het juryrapport:

Veel meer dan geslaagde corona-kunst is Kates Tapes Away een absolute artistieke parel. Weinig producties slagen erin zo subtiel en secuur vorm te geven aan de thematiek van existentiële eenzaamheid. Dat Zuidpool je urenlang weet vast te grijpen aan de hand van enkel een stem, getuigt bovendien van ongebreideld métier en inzicht in de materie.

De makers baseerden zich voor dit werk op Wittgensteins Mistress, de experimentele cultroman van David Markson waarin de gedachtegang centraal staat van Kate, de laatste persoon op aarde. Via drie ouderwetse cassetjes en een al even gedemodeerde walkman confronteert de bezwerende stem van Sofie Decleir je met de eindeloze cirkels die Kate draait in haar hoofd. Het ruisen van de tape, de zwaarte van de walkman en het klak-geluid van de play- en stop-knoppen voegen een onverwachte materialiteit toe die een gedigitaliseerde podcast ontbeert. Dat je bij het terug- en vooruitspoelen ruwweg moet mikken in de hoop dat je het juiste fragment kan herbeluisteren, relateert slim aan de intellectuele loop waarin zowel Kate als de luisteraar verstrengeld raken. 

Maar het knapste blijft natuurlijk dat Zuidpool onrechtstreeks (maar daarom niet minder pertinent) prangende hedendaagse filosofische kwesties agendeert. Denk maar aan de vraag naar de (on)betrouwbaarheid van subjectiviteit, de realiteit die aan taal ontsnapt of wie we zijn zonder de ander. Dat Kate zich uiteindelijk de pijnlijke vraag stelt of ze niet even eenzaam was toen ze nog omringd werd door anderen, vormt wat dat betreft een hoogtepunt – ja, zeker in deze pandemische tijden. Kates Tapes Away kruipt onder je vel om je nooit meer helemaal los te laten.

#specialhonours Ciska Hoet

DE SINGEL
Ticketbalie
20€
25€ waarborg (gepast, cash ter plekke)
taal: NL gesproken

De ticketbalie van DE SINGEL werkt als take-away waar je je audiotapes ophaalt en terugbrengt. Je kan je pakket ophalen en terugbrengen op een door jouw gekozen moment tijdens de openingsuren van de ticketbalie van DE SINGEL of de avondkassa tijdens het festival.

Openingsuren ticketbalie:

  • donderdag, vrijdag en dinsdag
  • 11u00 tot 18u30

Openingsuren avondkassa:

  • donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag en dinsdag
  • 19u00 tot 20u00

SESSIE 1: 2 t.e.m. 7 september

Je haalt je pakket ten vroegste op op donderdag 2 september om 11u en je brengt het ten laatste weer terug op dinsdag 7 sep. om 20u00.

SESSIE 2: 9 t.e.m. 14 september

Je haalt je pakket ten vroegste op op donderdag 9 september om 11u en je brengt het ten laatste weer terug op dinsdag 14 sep. om 20u00

Er zijn GEEN andere ophaal -en terugbrengmomenten.

Bij ontvangst van je pakket betaal je een waarborg van 25 euro. Graag dit bedrag cash en gepast mee te brengen, dankjewel!