het Theater Festival

“INVITED creëert een intimiteit onder vreemden, zij het stads- en lotgenoten. Theater dat zoiets als vanzelf tot stand brengt: het is zo ongewoon dat het je sprakeloos laat.”

Juryrapport

“De manier waarop de makers hun publiek in de actie betrekken maakt de voorstelling baanbrekend.”

Focus Knack

INVITED

Seppe Baeyens/Ultima Vez & KVS

Bij de meeste voorstellingen zit het publiek netjes in de zaal, achteroverleunend in comfortabele zetels, terwijl de spelers op een afstandje op het podium staan. Bij INVITED probeert choreograaf Seppe Baeyens zijn artistieke antwoord te formuleren op de vraag: hoe kan het publiek mee de choreografie van een voorstelling maken? Met dans als gemeenschappelijke taal wil hij binnen beperkte tijd en ruimte een gemeenschap stichten waarin de grenzen tussen cast en publiek vervagen.

INVITED bestaat uit een diverse en intergenerationele groep performers die een weerspiegeling vormt van de samenleving van vandaag. De scenografie verbindt en verdeelt, wordt zichtbaar en onzichtbaar en leidt het publiek en de performers door het collectief geschreven verhaal.

Een voorstelling voor jong en oud. Ook de 94-jarige overbuurman van Ultima Vez doet mee!

regie & choreografie Seppe Baeyens | gecreëerd met Emile Van Puymbroeck, Luke De Bolle, Chisom Onyebueke Chinaedu, Leonie Van Begin, Rosa Boateng, Oihana Azpillaga, Ischa Beernaert, Esther Motvanya, Roel Faes, Trui De Mulder, Adnane Lamarti, Seppe Baeyens, Frank Brichau, Stephan Verlinden, Elisabeth Wolfs & Leon Gyselynck | originele muziek live Stef Heeren, Kwinten Mordijck & Karen Willems | dramaturgie Kristin Rogghe | scenografie & lichtontwerp Ief Spincemaille | kostuum Lieve Meeussen | bewegingsassistent German Jauregui | artistiek advies Wim Vandekeybus | technische coördinatie Tom De With | productie Seppe Baeyens/Ultima Vez | coproductie KVS | met steun van Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid - Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius. De scenografie is geïnspireerd op de installatie ‘ROPE - Possibilities of Binding’ in opdracht van N.O.W ondersteund door extrapole, Fabbrica Europa, Indisciplinarte, Latitudes Contemporaines, Lókal, Mom/El Vivero, Trafó, wpZimmer. N.O.W werd medegefinancierd door het Creative European Program van de Europese Unie

Uit het juryrapport:

Al te vaak is participatietheater een synoniem voor theater dat de kijker te kijk zet, in plaats van hem uit te nodigen om deel te nemen. Bij INVITED van Seppe Baeyens gaat het er anders aan toe: daar zijn toeschouwers echte invités. Een eindeloos lange slang, een object van kunstenaar Ief Spincemaille, is het ‘decor’ van dit stuk, maar ook een collectief zitkussen, dat de individuele toeschouwers tot een groep smeedt. Net zoals de zang, wellicht de oudste vorm om groepsgevoel uit te drukken. Hier verleidt een heel koor de kijkers, in het pikdonker, om in te vallen bij canons, met het duister als beschermende mantel.

Zo groeit er een band tussen hen en de makers. Die is zo sterk dat allen daarna als vanzelf samen de slang uitrollen waarop ze zitten, om een groter speelveld te creëren. Pas dan maken de performers zich bekend. Ze zijn met veel, en het is een erg diverse groep: (heel) jong en (heel) oud, blank en zwart. Twee van hen met het syndroom van Down. Ze stappen een voor een de kring binnen. Al snel nodigen ze kijkers uit voor een kleine actie: een intieme omhelzing, een hand op het hart. Nooit dringen ze iets op, maar ze riskeren zelf wel veel. Een van hen laat zelfs een hele meute over zich heen springen. In een andere scène vertrouwen spelers er rotsvast op dat iemand hen opvangt als ze achterover vallen.

Dat vertrouwen is geen ‘doen alsof’. De spelers stralen een ongeziene generositeit uit. Die is zo aanstekelijk dat het publiek al gauw zonder tegenstribbelen deelneemt aan de actie. Soms loopt en springt wel de helft van het publiek mee, met de live muziek van Stef Heeren, Kwinten Mordijck en Karen Willems als vliegwiel. Zo creëert INVITED een intimiteit onder vreemden, zij het stads- en lotgenoten. Theater dat zoiets als vanzelf tot stand brengt: het is zo ongewoon dat het je sprakeloos laat.

DE SINGEL
Theaterstudio
€16 (basis) / €12 (-25/65+, oKo) / €8 (-19)
duur: 70 min.