het Theater Festival

“Peter De Graef is een theatermaker pur sang. Een kunstenaar met een visie en een engagement. Een artiest die iets te vertellen heeft en die er ook wonderwel in slaagt om een ruim publiek, jong en oud, aan het denken te zetten en tegelijkertijd te ontspannen.”

Thersitesprijs 1997

“De monoloog is een stiefkind van het theater. Maar wie Peter de Graef aan het werk ziet, is dat vooroordeel meteen kwijt. De Graef is een fenomeen.”

De Volkskrant

“Peter De Graef sleurt het publiek genadeloos mee in een fantastisch verhaal, groots, hallucinant en vaak verpletterend. De climax komt als een klap in je gezicht.”

Gazet van Antwerpen

“Henry is een voorstelling om met open mond en blij gemoed naar te kijken en luisteren.”

De Standaard

Henry

Peter De Graef

Mijn hart heeft zich gevuld met vreugde, mijn blijdschap wordt alom weerkaatst, ‘k heb lang gedacht dat ik niet deugde, maar ’t kwam dan toch goed op het laatst. uit Henry van Peter De Graef

Het TheaterFestival toont niet alleen het meest belangwekkende podiumwerk van vandaag; ze duikt ook in haar archief op zoek naar een Golden Oldie. Een voorstelling die ooit de theaterfundamenten deed trillen. Een pareltje uit de podiumgeschiedenis dat het TheaterFestival jullie willen laten (her)ontdekken!

Golden Oldie 2020 is de monoloog Henry van Peter De Graef: een voorstelling die exact 23 jaar geleden de Thersitesprijs, of de prijs van de theaterkritiek, van het Nederlands-Vlaamse Theaterfestival 1997 won en keer op keer zorgde voor staande ovaties.

Het valt moeilijk om over deze tekst te schrijven, want Peter De Graef weeft een reeks verhaaldraden door elkaar die hij naar een punt voert, waar de toeschouwer van de ene verrassing in de andere tuimelt.

In een suffig dorp zucht een gefrustreerde man tegen het leven aan. Zijn vrouw heeft hij harteloos lief; zijn assistente begrijpt niets van haar baas. Wankelend tussen ambitie en wanhoop geeft de man toe aan zijn onderdrukte ellende. De afloop is catastrofaal. Ook de dorpsbewoners spelen een rol in dit bizarre avontuur waarin een engel commentaar levert en een groot konijn de sleutelrol speelt.

Op onnavolgbare wijze verweeft De Graef onwaarschijnlijke toevalligheden met alledaagse handelingen. Je vraagt je af waar dit allemaal naartoe gaat, maar op onverwachte momenten schuift alles ingenieus en perfect in elkaar.

Henry omvat de opwinding van het detective-verhaal, het amusement van de conférence, de ontroering van een oprechte bekentenis en het intellectuele genoegen van de speelse geest. Wat kan theater mooi zijn.

tekst, spel & creatie Peter De Graef | lichtontwerp Arne Lievens | techniek Dimitri Joly | kostuum & toneelbeeld Huguette D' | coproductie Het TheaterFestival Vlaanderen VZW | ondersteuning Jimmie Dimmick | met dank aan Westrand/CC Dilbeek, De Stichting VZW & De Werf Brugge (1997)
€18 (basis) / €16 (65+) / €14 (-26/pro) / €10 (-18)

Golden Oldie Henry (op 5/9) kan je ook LIVE volgen vanuit je woonkamer met een livestreamticket van €5.
duur: 60 min.
taal: NL gesproken

Peter De Graef is meesterverteller en winnaar van de Louis d’Or (Nederlandse prijs voor beste theateracteur). Naast acteren en regisseren, schreef hij prijswinnende teksten als Ombat, Henry, N!ks en Zoals de dingen gaan. Hij heeft een voorliefde voor eeuwenoude geschriften vol wijsheden die niemand nog lijkt te kennen. In het theater zoekt hij naar een vorm om die kennis op een directe manier, zonder de omweg van het verhaal, over te brengen naar het publiek. Hij werkte samen met diverse theatergroepen zoals o.a. Theater Malpertuis, De Werf, Paardenkathedraal en De Kolonie MT. Op televisie speelde hij in o.a. Den elfde van den elfde, en Zie mij graag.

Uit de blog: