het Theater Festival

“Demba zette deze thematiek die haar enorm boeit en haar onderzoek en netwerk in om een universele voorstelling te maken die ons een mooie inkijk geeft in het denken en doen van een kind in een tehuis.”

#jury21

“De sterke tekst van Hanneke Paauwe, de innemende vertolking van Demba, de live muziek van Sam Gysel, de kastjes en schuifjes die nieuwe verhalen introduceren: alles klopt aan deze mooie voorstelling over lief en leed, verdriet en veerkracht.”

De Standaard

De binnenkamer van Binta 9+

Aminata Demba en Laika

 

Binta is een stoer meisje van 9 jaar. Het is bezoekuur in het kindertehuis waar ze verblijft. Vol ongeduld kijkt ze uit naar de komst van haar mama. Terwijl ze wacht, neemt ze je mee in haar geheime binnenkamer, in het gezelschap van vriendje Yoeri.

De jonge theatermaakster Aminata Demba putte inspiratie uit gesprekken met kinderen en volwassenen die tijdelijk of langdurig van hun ouders zijn gescheiden, en met deskundigen die instaan voor de opvang in kindertehuizen. Decorontwerpers Studio Kuurjeus ontwierpen een zintuiglijk kabinet die je na de voorstelling kan verkennen.

De binnenkamer van Binta is een bitterzoete vertelling over hoe het voelt om niet thuis te kunnen wonen en je ouders te moeten missen. Verwacht je aan een wervelende vertelling gekruid met humor, muziek en zoete geuren.

 

concept en spel Aminata Demba | concept en tekst Hanneke Paauwe | regie Jo Roets | muziek Sam Gysel | scenografie Studio Kuurjeus | kostuums Maartje Van Bourgognie | lichtontwerp Rob Van Ertvelde | dramaturgie Mieke Versyp | zintuiglijk advies Peter De Bie | choreografisch advies Iris Bouche | techniek Rik Van Gysegem, Tim van der Linden | productie Pieter SmetLaika/Aminata Demba | in coproductie met Perpodium | met dank aan Cronos Invest | met de steun van Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische federale overheid

Uit het juryrapport:

Met De binnenkamer van Binta maakt Aminata Demba onder de vleugels van Laika haar eerste voorstelling voor een jong publiek (9+). Het resultaat getuigt van een grote maturiteit. Ze sprokkelde verhalen over kinderen die lange tijd zonder hun ouders moeten leven en die moeten omgaan met gevoelens van verlating en gemis. Haar inspiratie haalde ze eveneens uit gesprekken met kindertehuizen, het adoptie-en het vondelingenhuis in Antwerpen. Maar therapeutisch theater wordt het nooit: Demba zette deze thematiek die haar enorm boeit en haar onderzoek en netwerk in om een universele voorstelling te maken die ons een mooie inkijk geeft in het denken en doen van een kind in een tehuis.

Als actrice staat ze alleen op scène, vergezeld door muzikant Sam Gysel. Stoer en extravert spel wisselt ze knap af met meer ingetogen en kwetsbare momenten. Samen geeft dat jeugdtheater dat bijzonder gesmaakt wordt door de kinderen in de zaal, maar waarvan de rijke thematiek en de zeer frisse vorm tegelijk ook de (groot)ouders weten te bekoren. Met dank ook aan de sterke tekst van Hanneke Paauwe en de spannende vormgeving, goed voor heel wat verrassingen achter schuifjes en kastjes. Studio Kuurjeus ontwierp een decor dat voor en na de voorstelling ook bezocht kan worden als installatie.

Laika staat al jaren bekend om zijn zintuiglijke voorstellingen, en die tools zet Demba ook in om dit verhaal te vertellen. Via geuren en beelden haalt haar personage bitterzoete herinneringen op aan de tijd waarin haar moeder wel nog voor haar kon zorgen. Deprimerend wordt de voorstelling echter nooit: ondanks het zware thema houdt Demba de toon verrassend vrolijk. Je ziet de ongebreidelde fantasie en levenslust van een negenjarig meisje dat zich niet laat kisten door de afwezigheid van de moederfiguur, maar haar wel mist. Het verdriet krijgt een plaats in het stuk, dat toch vooral een ode is aan de veerkracht.

Dat alles maakt van De binnenkamer van Binta een wervelende vertelling, die vrij klassiek is opgebouwd maar door haar verrassende wendingen toch steeds blijft boeien. Je lacht je bij momenten een kriek, maar nooit wordt het vrijblijvend: het stuk gaat over een wezenlijke en onderbelichte problematiek, die we nog niet eerder met zoveel nuances op het podium te zien kregen. Voor Demba is het een geslaagde stap als maker van haar eerste volwaardige voorstelling voor kinderen, na een recent opgemerkt parcours als actrice in het avondcircuit en haar eerdere succesvolle productie Dis moi wie ik ben (samen met Aïcha Cissé) voor 12+.

De Studio
Grote Zaal
€16 (basis)
€15 (65+/sectortarief)
€14 (-25)
€10 (-19)
duur: 60 min.
taal: NL gesproken

Aminata Demba speelde als actrice bij onder meer Arsenaal/Lazarus, NTGent, De Maan, Compagnie Courage, Het Zuidelijk Toneel, Laika en Toneelhuis.