het Theater Festival
ma di wo do vr za zo
      05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15

“Voor het eerst plaatst ORKA de individuele tragiek van zijn personages ook tegen het historische decor van een veranderende wereld.”

Jurylid Evelyne Coussens

“Een kerstcadeau.(…) de ploeg van ORKA schildert de verhaallijnen in warme, diepglanzende kleuren, met een precieze tekst vol volks-poëtische beeldspraak en met een verfijnd en humoristisch acteerspel.”

De Morgen

Craquelé

Studio ORKA / hetpaleis

Craquelé (8+) toont door middel van scènes uit het verleden, het levensverhaal van een man, Dinsdag genaamd. In de voorstelling ontmoet je mensen met wie Dinsdag een trouwe band heeft en die zijn leven hebben getekend. Deze mensen wonen in hetzelfde dorp en vinden elkaar onder de kerktoren.

Hun doen en laten staat ten dienste van Dinsdag, die zijn herinneringen ‘oproept’ in zijn hoofd. Op sommige momenten kijkt hij als toeschouwer naar zijn verleden en op andere momenten beslist hij opnieuw actief deel te nemen aan de gebeurtenissen. De enige constante in dit voortdurend komen en gaan van deze flashbacks is Dinsdag zelf, de spilfiguur in het verhaal.

 

Studio ORKA bestaat uit een vaste artistieke ploeg, waarvan de kern wordt gevormd door Philippe Van de Velde en Martine Decroos. In iedere nieuwe productie spelen steeds oude getrouwen mee, naast één of twee nieuwe gezichten. Voor Craquelé is Robrecht Vanden Thoren nieuw in de ploeg. Daarnaast deed ORKA dit keer opnieuw beroep op: Dominique Van Malder, Ilse de Koe, Tania Vander Sanden en Janne Desmet, Titus De Voogdt. Sinds een aantal jaren neemt Studio ORKA ook een coach onder de arm. Voor Craquelé werd Peter Monsaert gevraagd.

concept & performance Martine Decroos, Philippe van de Velde, Dominique van Malder, Titus De Voogdt, Janne Desmet, Tania Van der Sanden, Ilse de Koe, Robrecht Vanden Thoren, Lander Scheire, Willem Loobuyck, Maria Dolores Nijns, Staf De Neve, Peter Monsaert I coach Peter Monsaert I techniek & decor Philippe Van de Velde, Koen Demeyere, Jonas Lambrigts, Lorin Duquesne, Geert Vandewalle, Willem Rys, Jille Wellecan, Geeraard Respeel I kostuums Valerie Leroy, Elise Goedgezelschap, Leentje Kerremans.
kap & grime Dorien Van Poucke, Dian Vandecruys I koor Hans Primusz / Wouter Crombez, Dieter Demerre, Bram Vancompernolle, Bart Janssens, Sander Janssens, Piet Wouters, Jan Verbeeck, FrédéricMylle, Rik Steuperaert, Siegfried Dhaene, Marc Bultynck, Bert Van Puymbroeck, Walter Van Peeterssen, Fien Neirynck, Lynn-Louise Bekaert, ElsMeersschaert, Ann De Raedt, Jo Jacobs, Aldona Van Haesevelde, Christine Van den Branden, Anna Vanlommel, Elisa Van De Voorde, Herlinde Witdouck, , Kristine Van Mechelen, Mies Vanbellinghen, Anne Degrieck, Iva Donckers, Ilona Vertriest, Valerie Konings, Kat Glassée, Nancy de Wit, Inge Lerno, Katrien De Schrijver I met dank aan Sint-Machariuskerk, Sint-Barbaracollege Gent, Hilde Leloup, Leen Deneckere I met steun van de Vlaamse Overheid, Stad Gent. Deze voorstelling werd gerealiseerd met steun verkregen via Tax Shelter

Uit het juryrapport:

Het Gentse gezelschap Studio ORKA had altijd al een patent op het kleurrijk vertellen van herkenbaar-menselijke worstelingen, maar met Craquelé voegt het daar voor het eerst een bredere, historische lading aan toe. Niet in het minst ligt dat aan de keuze voor opnieuw een speelplek met de impact van een zelfstandig personage: een kerk. Letterlijk onder de kerktoren ontwikkelt zich een verhaal rond het conflict tussen de veiligheid van een vertrouwde abri en de risicovolle sprong naar de grote wereld.

We schrijven september 1945, de woelige weken vlak na de bevrijding. René (Robrecht Vanden Thoren), de zoon van grafdelver Nestor (Dominique Van Malder), vindt een boreling in de preekstoel. Het jongetje (Titus De Voogdt) krijgt de naam Dinsdag en een kamertje boven het orgel. In de decennia die volgen, zal René keuzes maken die hem ver van zijn vader én van de dorpse gemeenschap zullen wegvoeren. Dinsdag blijft zich quasi zijn hele leven verschuilen onder de spanten van de kerk, tot het moment dat hij ons toespreekt in het hier en nu – op de begrafenis van zijn vader.

Met slimme, minimale ingrepen in make-up, kostuum en scenografie weet ORKA de uiteenlopende levenspaden van de twee vrienden vorm te geven doorheen de tijd, terwijl het tegelijk ook erg voelbaar maakt hoe die times a-changing zijn. Het geeft Craquelé niet alleen een filmische feel mee, maar ook het epische elan van een generatiebrede vertelling. De visuele creativiteit, de poëtische grapjes en het spelplezier kenden we al: het zijn de vertrouwde ORKA-ingrediënten die een publiek van kinderen en volwassenen ademloos binnentrekken. Maar voor het eerst plaatst het gezelschap de individuele tragiek van zijn personages ook tegen het historische decor van een veranderende wereld. Een kwaliteitssprong die wat de jury betreft wel moest uitmonden in een selectie.

€20 (basis) / €18 (65+) / €16 (-26) / €14 (-18) / UITPAS
duur: 105 min.
taal: NL gesproken I 8+