het Theater Festival

“Door de kwaliteiten van zowel de individuele spelers als de groep als collectief optimaal te benutten, weten ze een oprechtheid te evoceren die niemand onbewogen laat. Coupe Familiale is dan ook een must-see voor iedereen die deel is of was van een familie: voor jou, voor mij en voor ons allemaal.”

#jury20

“Meer nog dan het karakter van elk individu weten Thorrez en Vandewalle de kracht van het collectief uit te spelen”

Etcetera

Coupe familiale

Michaël Vandewalle & Silke Thorrez / Theater Antigone & De Bolster

Grote families, kleine families,
dikke families, dunne families,
dansende of zwijgende families,
gierige of kindergeld families.

Overal ter wereld zitten mensen wel eens aan tafel met familie.
Een huwelijk, een verjaardag of een jubileumviering.
Een koffietafel of een spontaan zondagmiddagbezoek.
Voor de één is het een kwelling,
voor de andere de parade van het jaar
en voor nog een ander blijft het bij een fantasie.

Eén ding staat vast: we komen allemaal ergens vandaan.
Elk van ons heeft een stamboom.
Elk van ons heeft roots.
Waar liggen onze wortels?
Kunnen we ze verplanten?

regie & tekst Michaël Vandewalle & Silke Thorrez | spel Bieke Callens, Catherine Vanpoucke, Charlotte Vandierendonck, Cindy Christiaans, Els Deprez, Evelyne Pattyn, Geert Defoort, Janne Lamoral, Jarne Van Vooren, Jean Pierre Coorevits, Jens Soenen, Jolien Devos, Kayleigh Spriet, Leen Glorieux, Leentje Callens, Liliane Calland, Maarten Degezelle, Marijn Noppe, Melanie Verbeke, Michiel Debel, Mohammed Haqyar, Nick Speybrouck, Pascal Hauspy, Patrick Deryckere, Paul Breye, Regine Mores, René Frerè, Rina Kirniawan, Rita Vanhaecke, Saibel Libeer, Sam Slambrouck, Sonja Geldof, Suzanne Deryckere, Wouter Nollet, Zoë Nuitten, Jan Buyltinck, Tania Coppens, Fien Van West, Bianca De Smul, Sylvia Vanyzere, Bezhad Saidi, Lora Pattyn & Ruth Goethals | livemuziek Anneleen Boehme | begeleiding Henk Bourgeois | scenografie Geert Vandewalle | soundscape Niels Vanherpe | kostuums Germana Tack | lichtontwerp Maarten Thorrez

Uit het juryrapport:

Weinig voorstellingen slagen erin om zoals Coupe Familiale op zo’n eenvoudige doch intelligente manier het thema familie te doorgronden. Meer dan veertig spelers beelden samen de kracht, de fragiliteit en het drama van families uit, en dat vanuit een haast ongeziene oprechtheid.

De tijd dat er meewarig werd gedaan over sociaal-artistiek werk, ligt gelukkig grotendeels achter ons. Voorstellingen die gemaakt zijn met niet-professioneel opgeleide spelers, steken soms zelfs met kop en schouder boven het artistieke maaiveld uit. Met wat geluk speelt de productie de kwaliteiten van de spelers zelfs zo uit dat ze een noodzakelijk onderdeel vormen van de artistieke geste. Coupe Familiale van Theater Antigone en De Bolster is daar een lichtend voorbeeld van.

Zoals de titel doet vermoeden, is het thema van deze productie de familie. Centraal staat daarbij de vaststelling dat ‘de hoeksteen van de samenleving’ anno 2020 steeds minder een rechtlijnig gegeven is. Regisseursduo Michaël Vandewalle en Silke Thorrez laat de groep van veertig spelers in steeds wisselende constellaties alle vormen tonen van wat een familie vandaag kan zijn. Dat begint al voor je in de tribune zit. De toeschouwer passeert eerst een reeks tableaus in kleine hokjes, die een mooie prelude vormen op wat komen gaat. Zo passeer je een man die een enorme hoeveelheid aardappels schilt, ligt er elders iemand in een bad en oefent een duo aan de piano een nummer in. Anekdotisch en tegelijkertijd symbolisch roepen ze beelden op van dagelijkse familiale beslommeringen die niemand vreemd zijn.

Die eenvoudige maar tegelijkertijd slimme aanpak wordt doorgetrokken naar het podium. Begeleid door een celliste zwermt de groep voortdurend uit en in elkaar om in korte sequenties oh zo herkenbare familiale scènes op te roepen. We zien het kerngezin – vader, moeder en twee kinderen – uiteenvallen en opgaan in eindeloos veel nieuw samengestelde constellaties. We zien familiefeesten, moeders die het haar van hun dochter kammen, ruzie, verleiding, groepsdruk, de eindeloze herhaling van holle frases als ‘oewist’ en erfeniskwesties. Telkens weer lijken er haast organisch de ene keer grootse,  de andere keer intimistische tableaus te ontstaan die raken aan de kern van de familiale thematiek.

Het pleit voor de makers dat ze daarbij weg weten te blijven van al te grote sentimentaliteit of simpele herkenbaarheid. Door de kwaliteiten van zowel de individuele spelers als de groep als collectief optimaal te benutten, weten ze een oprechtheid te evoceren die niemand onbewogen laat. Coupe Familiale is dan ook een must-see voor iedereen die deel is of was van een familie: voor jou, voor mij en voor ons allemaal.

Deze voorstelling kan helaas niet gespeeld worden wegens COVID-19. We doen ons uiterste best om het gezelschap in 2021 een plek te bieden tijdens Het TheaterFestival in Antwerpen.

Theater Antigone

Theater Antigone is een theaterproductiehuis in Kortrijk. Het gezelschap ontwikkelde zich tot een speler die zich met een uitgesproken no-nonsense aanpak richt op de productie van theatervoorstellingen waarin telkens opnieuw naar een symbiose gezocht wordt tussen leesbaarheid en toegankelijkheid enerzijds en maatschappelijke relevantie, artistieke scherpte en intellectuele uitdaging anderzijds. Theater moet schuren en wringen. Maar om te kunnen schuren moet het op de juiste, spannende manier toegankelijk en leesbaar zijn. En dat is iets anders dan laagdrempelig. Daarom verricht Theater Antigone actief inspanningen om zo veel mogelijk mensen uit diverse sociale achtergronden en/of leeftijdsgroepen bij haar werking te betrekken.