het Theater Festival

“Door de kwaliteiten van zowel de individuele spelers als de groep als collectief optimaal te benutten, weten ze een oprechtheid te evoceren die niemand onbewogen laat. Coupe Familiale is dan ook een must-see voor iedereen die deel is of was van een familie: voor jou, voor mij en voor ons allemaal.”

#jury20

Coupe familiale

Theater Antigone & De Bolster

 

Een feestelijke sociaal-artistieke voorstelling met 44 acteurs over nieuw samengestelde gezinnen, familiediscussies, familiefeesten en erfeniskwesties. Een ontwapenende en overtuigende voorstelling waarin het collectief zegeviert.

Overal ter wereld zitten mensen wel eens aan tafel met familie. Een huwelijk, een verjaardag of een jubileumviering. Een koffietafel of een spontaan zondagmiddagbezoek. Voor de één is het een kwelling, voor de ander een genot en voor nog een ander blijft het bij een fantasie.

Eén ding staat vast: we komen allemaal ergens vandaan. Elk van ons heeft een stamboom. Elk van ons heeft roots. Waar liggen onze wortels? Kunnen we ze verplanten? En hoe vaak kunnen we ze vertakken zonder vernesteld te raken?

 

regie Michaël Vandewalle & Silke Thorrez | spel Bianca De Smul, Charlotte Vandierendonck, Daan Frère, Damienne Sameyn, Els Deprez, Evelyne Pattyn, Fien Van West, Geert Defoort, Janne Lamoral, Jarne Van Vooren, Jean Pierre Coorevits, Jens Soenen, Jeska Verthe, Kayleigh Spriet, Leen Glorieux, Leentje Callens, Liliane Calland, Maarten Degezelle, Marijn Noppe, Mélanie Verbeke, Mohamed Haqyar, Nick Speybrouck, Patrick Deryckere, René Frére, Rina Kurniawan, Rita Vanhaecke, Sam Slambrouck, Suzanne Deryckere, Wouter Nollet | scenografie Geert Vandewalle | techniek Niels Vanherpe & Maarten Thorrez | kostuums Germana Tack | compositie Anneleen Boehme | livemuziek Fien Desmet | begeleiding Henk Bourgeois | stage begeleiding Julie De Geyter | productie Eline Jacques | planning/productie techniek Bram Corneillie

Uit het juryrapport:

Weinig voorstellingen slagen erin om zoals Coupe Familiale op zo’n eenvoudige doch intelligente manier het thema familie te doorgronden. Meer dan veertig spelers beelden samen de kracht, de fragiliteit en het drama van families uit, en dat vanuit een haast ongeziene oprechtheid.

De tijd dat er meewarig werd gedaan over sociaal-artistiek werk, ligt gelukkig grotendeels achter ons. Voorstellingen die gemaakt zijn met niet-professioneel opgeleide spelers, steken soms zelfs met kop en schouder boven het artistieke maaiveld uit. Met wat geluk speelt de productie de kwaliteiten van de spelers zelfs zo uit dat ze een noodzakelijk onderdeel vormen van de artistieke geste. Coupe Familiale van Theater Antigone en De Bolster is daar een lichtend voorbeeld van.

Zoals de titel doet vermoeden, is het thema van deze productie de familie. Centraal staat daarbij de vaststelling dat ‘de hoeksteen van de samenleving’ anno 2020 steeds minder een rechtlijnig gegeven is. Regisseursduo Michaël Vandewalle en Silke Thorrez laat de groep van veertig spelers in steeds wisselende constellaties alle vormen tonen van wat een familie vandaag kan zijn. Dat begint al voor je in de tribune zit. De toeschouwer passeert eerst een reeks tableaus in kleine hokjes, die een mooie prelude vormen op wat komen gaat. Zo passeer je een man die een enorme hoeveelheid aardappels schilt, ligt er elders iemand in een bad en oefent een duo aan de piano een nummer in. Anekdotisch en tegelijkertijd symbolisch roepen ze beelden op van dagelijkse familiale beslommeringen die niemand vreemd zijn.

Die eenvoudige maar tegelijkertijd slimme aanpak wordt doorgetrokken naar het podium. Begeleid door een celliste zwermt de groep voortdurend uit en in elkaar om in korte sequenties oh zo herkenbare familiale scènes op te roepen. We zien het kerngezin – vader, moeder en twee kinderen – uiteenvallen en opgaan in eindeloos veel nieuw samengestelde constellaties. We zien familiefeesten, moeders die het haar van hun dochter kammen, ruzie, verleiding, groepsdruk, de eindeloze herhaling van holle frases als ‘oewist’ en erfeniskwesties. Telkens weer lijken er haast organisch de ene keer grootse,  de andere keer intimistische tableaus te ontstaan die raken aan de kern van de familiale thematiek.

Het pleit voor de makers dat ze daarbij weg weten te blijven van al te grote sentimentaliteit of simpele herkenbaarheid. Door de kwaliteiten van zowel de individuele spelers als de groep als collectief optimaal te benutten, weten ze een oprechtheid te evoceren die niemand onbewogen laat. Coupe Familiale is dan ook een must-see voor iedereen die deel is of was van een familie: voor jou, voor mij en voor ons allemaal.

DE SINGEL
Theaterstudio
€16 (basis)
€15 (65+/sectortarief)
€14 (-25)
€10 (-19)
duur: 90 min.
taal: NL

Theater Antigone, met als uitvalsbasis een oud industrieel pand in de wijk Overleie, is een gevestigde waarde in Kortrijk en ver daarbuiten. Het huis gaat voor de breedst mogelijke invulling van het begrip theater: met aandacht voor dans, muziek, spoken word, beeldende kunst, … en vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid.

Het gezelschap levert al sinds het eerste uur actief inspanningen om zo veel mogelijk mensen met diverse sociale achtergronden en leeftijden te betrekken. Onder impuls van nieuw artistiek leider Haider Al Timimi komt daar ook de aandacht voor culturele diversiteit en hybriditeit bij.