het Theater Festival

“Eén plus één is drie, zo bewijzen de vier mannen hier. De charme van de circustent en de bijzonder moeilijke circusdiscipline in combinatie met de uitgepuurde precisie en een sterke dramaturgische boog leveren een intiem circuspareltje op dat niemand onberoerd laat.”

#jury22

BITBYBIT

MOVEDBYMATTER │ Collectif Malunés

 

BITBYBIT combineert een klassieke circustechniek (Jaws of Steel) met een beeldrijk verhaal over twee onafscheidelijke broers (Simon en Vincent Bruyninckx van Collectif Malunés).

Tijdens het even sensitieve als spectaculaire kijkstuk doorlopen zij samen alle aggregatietoestanden van hun relatie: van tweestrijd en lichtvoetig spel over voorzichtige toenadering tot blind vertrouwen en totale overgave aan elkaar.

Tussen hun stalen kaken klemmen zij elk het uiteinde van een touw, dat hen als een navelstreng met elkaar verbonden houdt. Dat beeld is tegelijk het startpunt voor een grensverleggend vormonderzoek en voor een tactiele terreinverkenning vanwaar hun eigen ik ophoudt en dat van de ander begint.

De hyperfysieke regie (Kasper Vandenberghe van MOVEDBYMATTER) en zinderende soundtrack (Dijf Sanders) maken BITBYBIT tot een rituele ervaring, tot een evenwichtsoefening tussen vallen en veerkracht tonen, dankzij een verbondenheid die zo intens en onvoorwaardelijk is dat ze de beperkingen van onze anderhalvemetermaatschappij kan overstijgen.

Lees hier waarom de juryleden de voorstelling selecteerden.

 

 

 

Concept: Simon Bruyninckx, Vincent Bruyninckx en Kasper Vandenberghe
Spel: Simon Bruyninckx en Vincent Bruyninckx
Regie: Kasper Vandenberghe
Dramaturgie: Matthias Velle
Stage: Leon Rogissart
Muziek: Dijf Sanders
Kostuums: Johanna Trudzinski
Bewegingsadvies: Esse Vanderbruggen
Productie: Leon Rogissart
GELUID - Anthony Caruana en Sofia Zaïdi
Licht: Olivier Duris en Benjamin Eugène
Technisch advies: Collectif Malunés
Co-producenten: CIRKLABO/30CC, C-takt, Miramiro, KAAP, Perplx, Perpodium,
Theater op de Markt - Dommelhof, workspacebrussels
Residenties: workspacebrussels, MiraMiro, CAMPO, Perplx, Jatka78 Praag,
Theater op de Markt – Dommelhof
Met de steun van: Vlaamse Overheid, Stad Gent en de taxshelter van de Belgische federale
overheid
Zakelijke leiding: Lieselotte Deforce
Zakelijk advies: Wim Viane en Wouter Vermeylen
Communicatie: Zoë Hoornaert
Spreiding: Emma Ketels l je buro - emma@jeburo.be
Met de steun van: De Vlaamse overheid, De Stad Gent & taxshelter van de Belgische federale Overheid
Partners: Collectif Maluné
€20 (basis) / €18 (65+) / €16 (-26) / €10 (-18) / €4 (UITPAS)
duur: 60 min.

Kasper Vandenberghe

Kasper Vandenberghe (°1983) gaat op zoek naar de relatie tussen de stroming van de massa en de wilskracht van het individu, maar ook naar de fysieke vertaling van onze constante gedachtenstromen. Individuen spelen vaak een centrale rol in een wereld die door anderen bepaald wordt, zonder dat er bij stil wordt gestaan wat ze in feite verlangen.

Binnen de transdisciplinaire kunstorganisatie MOVEDBYMATTER, waarvan Kasper artistiek leider is, creëerde hij eerder nog de performances Calculated Risk (2019) en Panic Fear of Standing Still (2018). De afgelopen 12 jaar was hij voornamelijk actief bij Troubleyn/Jan Fabre, o.a. in de voorstellingen Mount Olympus (2015), Prometheus Landscape II (2010) en de re-enactment Het is theater zoals te verwachten en te voorzien was (2012). 

 

Vincent Bruyninckx
Discipline: Cyr Wheel

Op zevenjarige leeftijd begon Vincent Bruyninckx (°1991) met zijn broer in de Circusschool Circolito. Hij vervolmaakt zich in de Cyr wiel-techniek, terwijl hij jongleert met zijn studie Kinesitherapie in Antwerpen en zijn passie voor koffie – waar hij Belgisch kampioen in werd. Binnen zijn studies aan de Superior School of Circus Arts (ESAC) perfectioneert hij zijn discipline binnen het circus. Hij won de bronzen medaille op het internationaal festival Cirque de Demain in Parijs om daarna bij het Tsjechische gezelschap La Putyka de show ADHD te creëren.

 

Simon Bruyninckx
Discipline: Porteur in partner acro, banquine en voltigeur op de bascule.

Simon Bruyninckx (°1982) studeerde aan ACAPA en CNAC. Hij speelde in voorstellingen voor Balagans (festival de Monte Carlo, Le Cirque du soleil), Planche A4 (Young Stage).

Samen richtten de broers Simon en Vincent Bruyninckx met Juliette Correa en Arne Sabbe Collectif Malunés op. Ondertussen creëerden ze al de succesvolle voorstellingen als Sens Dessus Dessous die toerde door Europa en Latijns Amerika.

In 2016 ging de nomadische tentvoorstelling Forever, happily… in première. Deze won de Vlaamse cultuurprijzen en tourt nog steeds internationaal.