“Door de dynamische dansfilm die Dhont ervan maakte, wint deze voorstelling nog aan intensiteit.”
#specialhonours
“Each dancer demonstrates the same willfulness, empowerment, the desire to profile themselves in their own way. They don’t speak the same body language, yet as a collective they constitute a shattering scream.”
Springback Magazine
Met any attempt will end in crushed bodies and shattered bones richt choreograaf Jan Martens zijn pijlen voor de eerste keer voluit op de grote scène. De titel is ontleend aan een laakbare uitspraak die de Chinese president Xi Jinping in 2019 deed. Het thema van deze dansvoorstelling: het recht om te protesteren en demonstreren.
Een heterogene groep dansers overbrugt meerdere generaties, de jongste is 16 de oudste 69. Een voor een eisen ze hun plek op het podium op, zonder daarbij de andere de pas af te snijden. Ze worden daarin geruggensteund door een soundtrack die bestaat uit protestliederen uit verschillende tijden.
Lukas Dhont tekent voor deze secuur gemonteerde en bijzonder fijngevoelige filmische interpretatie, helemaal geënt op de choreografie van Martens. Dhont gebruikt daarbij de lijnen op de grond die ook door de dansers worden gebruikt. Een passionele ode aan het protesteren en terug opstaan als je al dan niet letterlijk op de grond geslagen wordt.
Uit het juryrapport:
Een van de voorstellingen waarvan de première het afgelopen jaar maar liefst drie keer werd uitgesteld, is de grote nieuwe danscreatie van Jan Martens. De live première gaat pas deze zomer door, maar op de Dag van de Dans kon je al een preview zien. Podium 19, de tijdelijke digitale cultuurzender, presenteerde toen een speciale filmversie door Lukas Dhont – helaas slechts eenmalig, omwille van de muziekrechten.
Dhont maakte geen droge captatie, maar een zeer uitgekiende dansverfilming die de zo al bijzonder sterke dansvoorstelling van Jan Martens naar een extra level tilt. Hij bewees al eerder in Girl – een film over een transgender meisje dat balletdanser wil worden – dat hij dans bijzonder sterk kan capteren op beeld. Zijn ‘interpretatie’ van any attempt… hoeft daar niet voor onder te doen, ook al werd ze in amper drie dagen tijd gefilmd in deSingel.
De eerste minuten alleen al zijn prachtig: heel langzaam komt de camera vanuit de lege zaal dichter bij het podium, om vervolgens rond de piepjonge performer en zijn solo te gaan cirkelen: ijzersterk in zijn eenvoud en tegelijk bezwerend door de draaiende camerabeweging en de repetitieve muziek. Gaandeweg bouwt het stuk verder op (duet, trio, groepschoreografie…) en gaat Dhont meer spelen met de camerastandpunten. Soms krijg je een overzicht op het geheel als een toeschouwer uit de theaterzaal, maar vaker zit de camera dicht op de huid van de dansers en zie je de mimiek, de concentratie en het zweet van de dansers in close-up.
In deze verfilming wint de voorstelling aan nabijheid, dynamiek en intensiteit, en zelfs aan persoonlijkheid. Zo brengt Dhont op gegeven moment de namen en leeftijden van alle dansers in beeld: een rustpunt in een voorstelling die de energie heeft van een concert met een zeventienkoppige band die zich helemaal smijt. Hoe groot de groep is besef je pas echt in het prachtige topshot, waarbij de camera vanuit de nok van de zaal uitzoomt en steeds meer liggende danserslijven toont, net als de geometrische structuur op de vloer.
Kortom: dit is een autonome dansfilm die het verdient om door meer mensen te worden bekeken, zelfs nadat ze eerst al de live voorstelling hebben gezien.
#specialhonours Karel Vanhaesebrouck