het Theater Festival

“Michiel Vandevelde groef zich in stapels literatuur in en bekeek de populairste dans- en muziekvideo's op YouTube. Het resultaat doet de hersenen knarsen én bezorgt je vervolgens een knoert van een aha-erlebnis.”

Knack Focus

Antithesis, the future of the image

Michiel Vandevelde

Ga je graag met een voorbereid oog naar de voorstelling? Kom dan naar de inleiding om 19u30, Gang Beel laag niveau 0.

Hoe bepalen bewerkte en gemanipuleerde beelden onze blik op de wereld?

In de loop van de geschiedenis verbleekt de rol van de geschreven taal zienderogen: de laatste decennia nemen beelden steeds meer de bovenhand als krachtig communicatiemiddel. Antithesis, the future of the image stelt vragen als: wat zijn beelden? Wat is de toekomst van het beeld? Wat zijn de gevolgen voor de publieke ruimte?

Danser Michiel Vandevelde poneert rond deze vragen enkele theses én een antithese. Het resultaat is een voorstelling waar geprojecteerde tekst het opneemt tegen gedanste beelden en bewerkte popmuziek. Een literaire-youtube-dans-documentaire-voorstelling.

De voorstelling is gebaseerd op het principe van ‘reappropriatie’: het hergebruik van bepaalde materialen. De dans en muziek refereren aan populaire videoclips en popmuziek, de beelden aan een publiciteitsteaser van Levi’s en de tekst bestaat uit citaten uit filosofische en politieke teksten.

Michiel Vandevelde (1990) is danser en choreograaf. Hij studeerde af aan de dansschool P.A.R.T.S. in Brussel, maar hij kleurt regelmatig buiten de lijnen van de dans. Zo richtte hij in het kader van de Stadsresidenten van Vooruit, een nieuwe politieke partij op: The political party.

creatie, dans Michiel Vandevelde | feedback Dries Douibi | grafisch ontwerp Ward Heirwegh | techniek Menno Vandevelde, Tom Bruwier | tekst Vilém Flusser, Jean-Luc Godard, Victor Hugo, Aldous Huxley, Neil Postman, Jacques Rancière, Anna Siegel, Michiel Vandevelde, Kristof van Baarle | residentie Bains Connective, Het Bos, Vooruit, workspacebrussels | coproductie Vooruit in het kader van het Europese netwerk DNA (Departures and Arrivals) | co-ondersteuning uit the Creative Europe Program of the European Union
DE SINGEL
Theaterstudio
€16 basis / €12 (-25/65+) / €8 (-19 jaar)
duur: 60 min.
taal: NL