het Theater Festival

Aardappelbloed (Belgische première)

Emma Lesuis

Waar kom je vandaan, maar dan écht? Omdat ze die vraag zo vaak krijgt, reist Emma Lesuis, winnaar van de Roel Verniers Prijs 2018, naar een haar onbekend moederland: Suriname. Het confronteert haar met een geschiedenis waar ze tot dan weinig vanaf wist. Wat betekent dat verleden voor haar, en voor onze samenleving? Waar komen wij vandaan, maar dan écht?

Lesuis reisde vanuit Nederland naar Suriname. Aangekomen op de overwoekerde plantage Mon Souci, zet ze een stuk van het terrein af met een kleurig lint. In het midden van het perceel plant ze een vlag. Behoort deze grond, waar haar bet-bet-overgrootmoeder Zaire gedwongen werkkracht leverde, haar familie toe?

In de live-documentaire stelt Lesuis vragen over haar juridische en morele rechten met de plantagegrond als vertrekpunt. Haar zoektocht leidde tot een performance in woord en beeld over een verzwegen slavernij geschiedenis. En hoe Surinaams is zijzelf (nog)? De performance wordt versterkt door de contrabasklanken van Nana Adjoa.

concept, tekst, beeld, regie & spel Emma Lesuis | animatie Bas Mooij | technisch ontwerp Thomas Glorieux | research Raul Balai, Lieve Sonderen | contrabassist Nana Adjoa | productie Neal Leemput | dramaturgie Selm Wenselaers | coproductie Het TheaterFestival & Amplo (via Roel Verniers Prijs 2018) | mede mogelijk gemaakt door Impact Makers | met dank aan de Nederlandse Ambassade I Nederlandse première tijdens Oerol 2019
€16 (basis) / €14 (65+) / €12 (-26) / €10 (-18) / UITPAS

Opgelet! Deze voorstelling gaat door in Vooruit Domzaal (hoogste zaal). Vertrek zeker op tijd, laatkomers kunnen niet binnen.
duur: 40 min.
taal: NL gesproken

Emma Lesuis (1988) vertelt verhalen in woord en beeld. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Ze maakt documentaires voor Canvas en toont live documentaires op het podium. Ze schrijft teksten voor theater en online platforms zoals rekto:verso. Dit jaar houdt ze zich bezig met een korte documentairereeks over democratische vernieuwers in Europa voor Stichting Nieuwe Helden.

 

 

Verve is een kunstenprogramma met 9 Nederlandse kunstenaars uit verschillende disciplines, te gast in België. Het vertrekpunt is ‘onderzoek’ (research based art). Samen met wetenschappers, experts en theoretici leggen ze nieuwe perspectieven en betekenissen bloot binnen thema’s als migratie, (stedelijke) leefbaarheid, identiteit, ecologie… 

Nederland wil met Verve de creatieve en innovatieve dynamiek in de Nederlandse kunstwereld en in de creatieve industrie uitdragen en samenwerkingsverbanden stimuleren. 

Verve loopt van 12 september tot 30 november 2019 in verschillende Belgische steden: Brussel, Gent, Mechelen, Namen en Genk.