het Theater Festival

TheaterTinder ❤️ (deel 1)

ma 09 sep 2019

Ik heb de oprechte overtuiging dat er meer mensen van theater kunnen genieten buiten mijn kring van vrienden of familie die ik al heb weten te overtuigen door hen mee te nemen naar voorstellingen of uit te nodigen voor eigen creaties. Voor het TheaterFestival heb ik mezelf een missie opgelegd: een onbekend iemand vinden die zelden tot nooit naar het theater gaat, maar er wel voor open staat.

Lotte Lola Vermeer

Na dagenlang opgesloten te zitten op de redactie van de dagkrant en in de zalen met voorstellingen waar we over schrijven, vond ik het eens tijd om de straat op te gaan en iemand uit te nodigen in het bastion dat het TheaterFestival misschien voor velen is. 

Ik wist niet goed naar welk profiel ik zocht. De eerste man die ik aansprak bleek groot muziekliefhebber te zijn en regelmatig naar concerten te gaan. Pas later zag ik zijn schoenen: donkerrode dr. Martens. Ik had daar zijn culturele affiniteit aan kunnen aflezen. Er volgden veel afwijzingen. Een dame bij de bushalte was bezet, een jongeman kon geen oppas regelen, de bellenblazer voor NTGent sprak geen Nederlands, iemand had geen ruimte in zijn hoofd. Misschien vonden ze mijn vraag om diezelfde avond nog samen naar het theater te gaan een beetje onverwacht en daarom een beetje vreemd. 

In de Veldstraat trof ik een jonge vrouw die afgelopen februari nog naar Oorlog en terpentijn van Needcompany was gegaan. Zij betreurde dat de jeugd (waar ik haar zelf ook onder schaarde) niet meer naar het theater ging. 

Toen werd ik zelf aangesproken door Aresh. Voor de TheaterFestival-radio maakte ik ook een reportage, dus de koptelefoon en microfoon waren voor hem een reden om te vragen wat ik vroeg. Aresh kende theater alleen via school. De laatste voorstelling die hij had gezien, was in het zesde leerjaar en wel: Dolfje Weerwolfje de Musical. Ik vroeg hem of hij nog wel eens naar het theater zou willen gaan. De Notenkraker in Sint Petersburg leek hem wel wat. Ik zei dat mij dat ook wel wat leek, maar dat ik hem misschien wel iets anders kon aanbieden: vanavond samen met mij een voorstelling gaan bekijken op het TheaterFestival. Hij had geen zin in oud theater. Ik beloofde hem modern theater. Het feit dat het hem niks kostte, trok hem over de streep. Hij vroeg tot hoe laat het zou duren en of het geschikt was voor een 13-jarige. Ik zei dat ‘ie om 22u buiten zou staan, maar dat de inhoud van de voorstelling een verrassing moest blijven.

Aresh kende de Vooruit niet, maar op Google Maps had hij het opgezocht. Het was niet ver en hij zou het vinden. We wisselden geen nummers uit. Blind vertrouwen had ik dat hij, zoals afgesproken, op mij zou wachten bij de betonnen ingang van de Vooruit om samen naar True Copy van BERLIN te gaan. 

20u11: Ik sta met twee ticketjes in mijn hand op straat.
20u12: Ik heb zicht op alle toegangswegen.
20u15: Ik zet mijn microfoon alvast aan en kijk rond.
20u17: Ik kijk nog eens op mijn telefoon.
20u23: Misschien mocht hij het huis niet uit van zijn ouders.
20u26: Misschien kan hij de weg niet vinden.
20u27: Misschien heeft hij een ander idee over ‘de ingang’.
20u28: Ik besluit naar het onthaal te lopen, misschien is hij mij gepasseerd.
20u35: De stoel naast me is leeg.
21u45: Ik overweeg misschien niet de waarheid te vertellen.

Ik geef het vertrouwen nog niet op. Ik ga vandaag opnieuw de straat op en wil daarbij een aantal dingen verbeteren in mijn aanpak. Ik ga op zoek naar iemand die meerderjarig is. Ik zeg eerder dat het gratis en uniek en eenmalig is. Ik neem een geprint ticketje van True Copy mee als lokaas en om iemand meer vast te pinnen. 

Ik heb hernieuwde hoop dat ik met mijn missie iemand blij ga kunnen maken. Zijn er nog mensen die op een maandagnamiddag in Gent wandelen, zonder plan voor de avond? Of misschien komt Aresh vandaag alsnog langs in de Vooruit?  Moet ik dan een back-up plan maken en twee mensen uitnodigen? En zal ik morgen, in mijn tweede artikel, op de proppen durven komen met de waarheid of zal de uitkomst van de avond een mooi vormgegeven leugen zijn?

Lees hier het vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: , ,