het Theater Festival

Stad van het theater & Staat van de Stad

za 09 sep 2017

‘Brussel is een stad waar alles kunst kan worden.’ Zo verkondigde Chris Keulemans. De Amsterdamse schrijver werd door Kunstenpunt uitgenodigd om gedurende een maand in Brussel te lopen, praten en kijken. Het resultaat van al dat gegidst wandelen pende hij neer in de Staat van de Stad, die hij vanochtend uitsprak in Allee du Kaai. Op zoek naar territoria van nieuwstedelijke creatie.

Lieselore Remans

(c) Sofie Joye

Als locals kreeg Keulemans onder meer Pepijn Kennis van Toestand vzw, danser/choreograaf Yassin Mrabtifi en danser/choreografe Einat Tuchman toegewezen. Zij gidsten hem doorheen de artistieke taal van Brussel, doorheen centrum en periferie. Samen legden zij de onzichtbare netwerken van de stad vast in een wandeling die volgde op de Staat van de Stad.

Een voorbeeld van zo’n ondergronds radarwerk is Transfo Collect. Acteur (én Belgisch Kampioen Beatboxen) Saddie Choua – bijgestaan door Geert Opsomer, docent aan het RITCS – legt de visie van het collectief uit. ‘Wij geven jongeren met een ongelukkige jeugd een kans. In plaats van een auto in brand te steken op straat, laten we hen dat doen op scène. We proberen een kunstverhaal te maken van hun probleem. In dat opzicht zijn wij een collectief van gevonden mensen.’ (Zie ook p. 2 voor een reportage over Transfo Collect.)

Kwamen ook aan het woord: Aurélie Di Marino van de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars – het K.A.K. stelde de vraag êtes-vous télévisionnaire? – Marnix Rummens van Workspace Brussels, Citylab die onder andere met hun Filmfestival een platform aan jongeren geven, Zinnema en de ondersteuning van de amateur­kunsten, en eerder genoemde Pepijn Kennis. Met Toestand vzw legt hij beslag op vergeten gebouwen en geeft hij ze samen met de omwonenden een nieuwe invulling, zo ook Allee du Kaai.

In gesprek met Gerardo Salinas, een van de drie stadsdramaturgen van KVS, behandelde Keulemans diens zachte cartografie in het project MAPping Brussels. Die stond namelijk op dezelfde dag – in de regen – geprogrammeerd. We onthouden u alleszins niet Salinas’ quote over Het TheaterFestival, tevens opgenomen in de Staat van de Stad van Keulemans. ‘Het festival begint de gevestigde orde los te laten. De mentale masturbatie van een Romeins Rijk dat niet beseft dat het aan het afbrokkelen is.’

Wat hij daar precies mee bedoelt, ontdekt u in de volledige Staat van de Stad op Kunsten.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags: