het Theater Festival

Podiumtip: Ans Van den Eede — Mitten wir im Leben sind

vr 08 sep 2017

Ans Van den Eede, dochter van Vlaams acteur Peter Van den Eede, is actrice en theatermaker. Ze vormt samen met haar zus Louise en partner Wannes Gyselinck het theatercollectief Hof van Eede. In 2012 wonnen ze met Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe de KBC Jong Theater Prijs op TAZ. Dit najaar zijn ze zowel met hun productie Vanish Beach (2017) als Paradis (2015) te zien op de Vlaamse podia.

Dina Dooreman

In Mitten wir im Leben sind staan vijf dansers op het podium, Anne Teresa De Keers­maeker is een van hen. Met hun uitgepuurde choreografie zullen ze Bachs muziektaal trachten te vatten. De cellosuites van Johann Sebastian Bach worden live gebracht door wereldbefaamd cellist Jean-Guihen Queyras.

Ans Van den Eede: ‘De voornaamste reden voor mijn keuze zijn Bachs cello­suites. Ik ben ermee opgegroeid, thuis stonden ze dikwijls op. Cellomuziek kan me heel erg raken door haar diepe snaar­klanken, die, zo hoorde ik, van alle instrumenten het dichtst liggen bij de menselijke stem. Misschien daarom. Daarnaast vind ik Anne Teresa De Keers­maeker één van onze grootste levende kunstenaars. Ik vind het straf hoe haar dansgezelschap Rosas na 34 jaar nog steeds zo’n ongelofelijk werk blijft maken zonder in herhaling te vallen. Hun A Love Supreme vond ik overigens de beste voorstelling van het jaar. Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat een voorstelling mij zo ontroert en tegelijkertijd zoveel kracht geeft.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags: , , ,