het Theater Festival

Over Highlights from the Lowlands

do 25 aug 2016

Internationaal speed daten tijdens HIGHLIGHTS FROM THE LOWLANDS

Tijdens het TheaterFestival ben je als programmator podiumkunsten op het juiste moment op de juiste plaats. Net vóór het nieuwe theaterseizoen van start gaat, biedt het festival een uitgelezen kans om de meest spraakmakende voorstellingen en de tendensen van het voorbije jaar te (her)ontdekken. Maar voor buitenlandse programmatoren doet het TheaterFestival in samenwerking met Kunstenpunt en Dutch Performing Arts graag iets extra: voor de tweede maal organiseert dit triumviraat een internationaal bezoekersprogramma getiteld Highlights from the Lowlands. – Phéline Thierens

selectie-openingsfeest01

(c) Dries Segers

Van 25 tot en met 27 augustus verzamelen de artistieke leiders van verschillende kunstencentra en zo’n 37 genodigden uit Europa, Canada, Verenigde Staten en zelfs Taiwan in en rond het festivalcentrum. Het doel van de driedaagse: ruchtbaarheid geven aan een brede waaier Vlaams en Nederlands talent over de landsgrenzen heen. Daarnaast willen de organisatoren met dit meeting point vooral (inter)nationale samenwerkingen of coproducties inspireren, zo vertelt Kathleen Treier, directeur van het TheaterFestival.

sfeerfoto

(c) Veerle Eyckermans

Marijke De Moor van Kunstenpunt licht verder toe dat een evaluatiemoment na de eerste editie in 2014 deze tweede Highlights from the Lowlands mee heeft helpen vormgeven. Anders dan vorige keer, toen er met verschillende parcours gewerkt werd, zijn alle activiteiten dit jaar samengebald in één stevig programma. Deze theatrale uitwisselingsmarathon opent op donderdag met een dag vol pitches en showcases van nieuwe projecten van kunstenaars. Op dag twee stellen enkele kunstencentra uit Vlaanderen en Nederland één van hun poulins in residentie voor – elk in exact 6 minuten en 40 seconden om precies te zijn. “Normaal pitchen de meeste artiesten hun eigen voorstellingen zelf, maar deze keer experimenteren we met een ander format”, legt Marijke uit. Ook nieuw dit jaar is een namiddag in Het Bos, een kunstencentrum in het hartje van Antwerpen. Speciaal voor deze editie nodigde curator Matthieu Goeury vier kunstenaars uit die de publieke ruimte en sociaal engagement centraal stellen in hun werk en hun projecten zullen voorstellen aan de internationale bezoekers. Tussendoor en ’s avonds staan er nog heel wat voorstellingen gepland, zoals speciale hernemingen van internationale succesnummers als A reason to talk, The Great Downhill Journey of Little Tommy en TO BREAKThe Window of Opportunity.

Het drukke schema laat toch genoeg ruimte om de nodige netwerken op te bouwen of bestaande banden aan te halen. Zo besluit het internationaal bezoekersprogramma met een informele ‘speed dating lunch’. Marijke De Moor: “Belangrijke spelers uit het internationale professionele veld worden hier samengebracht, iets wat veel makers op eigen houtje moeilijker kunnen verwezenlijken. De meeste gezelschappen vinden dit dan ook de ideale context om op korte tijd veel contacten te leggen. Aan de andere kant kunnen programmatoren zich aan een gevarieerd theateraanbod tegoed doen”.

Tags: , , ,