het Theater Festival

Opgelet: nieuwe makers zijn in aanTOCHT!

za 01 sep 2018

Vorig jaar verzamelden twaalf kunststudenten van verschillende theateropleidingen in België en Nederland zich onder de noemer TOCHT. Hun doel? Het TheaterFestival onderwerpen aan een grondige inspectie. Dit jaar zijn ze terug, in een nieuwe samenstelling, met een vernieuwd plan: deSingel ombouwen tot een artistieke speeltuin en camping.

Liessa Huyskens

 

TOCHT in 2017 (c) Tina Herbots

 

Tien dagen lang bezette de jonge garde theatermakers vorig jaar het Kaaitheater om te observeren, analyseren en reflecteren. Uiteindelijk sloten ze hun verblijf af met een slotdebat, waarin ze al hun reflecties, kritische noten, bezorgdheden en hoopvolle toekomstdromen omtrent ons huidig theaterlandschap de wereld instuurden.

Dit jaar gaat TOCHT een stapje verder. Ze houden het niet meer bij reflecteren, maar nemen de komende dagen zélf de touwtjes in handen met hun project De Speeltuin. ‘Tochtster’ en mede-organisatrice Sietse Remmers blikt terug op haar bezetting van vorig jaar en vertelt ons meer over hoe ze de komende dagen de wandelgangen van deSingel stevig gaan laten tochten.

Flashback:
TOCHT in het Kaaitheater

‘Spiegels van het festival, zo noemden we onszelf altijd omdat we vorig jaar non-stop moesten reflecteren over alles wat we zagen op Het TheaterFestival’, vertelt Sietse. ‘Uit die reflectie kwamen er natuurlijk interessante discussies voort en zelfs debatten die nu nog steeds aan de gang zijn. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we die dominantie van de “westerse acteur” doorbreken? Of nog, waarom zijn we in 2018 nog steeds geneigd om vrouwen de meer onderdanige rol op zich te laten nemen wanneer we repertoirestukken zoals Richard III opvoeren?’

‘Onze grote focus was natuurlijk Het TheaterFestival zelf en vooral wat vanuit ons perspectief, dat van de jonge(re) generatie, de invulling van zo’n festival zou moeten zijn. Naar ons gevoel focust Het TheaterFestival te veel op de common taste, wat natuurlijk begrijpelijk is. Het is leuk dat het festival theaterliefhebbers de gelegenheid geeft om de must sees van het afgelopen jaar toch nog te kunnen zien. Aan de andere kant is het jammer dat het “onbekendere” werk daardoor te onzichtbaar blijft op een festival waar voornamelijk de liefde voor theater zegeviert. Daarom willen we dit jaar een tegenbeweging creëren met De Speeltuin en jonge makers toch iets meer in de schijnwerpers plaatsen. Zoiets doe je niet door te reflecteren, maar door zelf te maken. Of zoals we in Rotterdam wel eens zeggen: “Niet door te lullen, maar door te poetsen!” (lacht)

Flashforward:
De Speeltuin, niet lullen maar poetsen

Dat brengt ons bij De Speeltuin, volgens Sietse een hedendaags event voor nieuwe makers. ‘Zondag arriveren er 20 makers met hun tentje. Niet alleen om de binnentuin van deSingel om te toveren tot een ware stadscamping, maar bovenal om samen nieuwe creaties te maken. Bovendien kan de term “maker” hier breed opgevat worden. De groep kampeerders bestaat niet alleen uit theaterspelers pur sang: sommige deel­nemers hebben eerder een scenografische achtergrond en anderen hebben dan weer roots in Mexico en Turkije. Nadat alle deelnemers onder­worpen worden aan een speeddate waarin iedereen op zoek gaat naar zijn perfecte “makers­match”, krijgen ze anderhalve dag de tijd om samen een toonmoment te creëren. Dat toonmoment zal maandagavond plaatsvinden, dus bij deze wil ik iedereen aanmoedigen om te komen kijken. Je krijgt als het ware de kans om live jong geweld aan het werk te zien: verser kan haast niet.’

‘Ons hoofddoel is natuurlijk creëren, omdat we dat nog altijd het liefste doen — we blijven makers voor een reden. Maar De Speeltuin is voornamelijk bedoeld om ontmoetingen te stimuleren en op die manier barrières te doorbreken. Het gaat daarbij niet alleen om ontmoetingen tussen verschillende makers: we willen op deze manier ook toeschouwers en passanten de kans geven of zelfs aan­sporen om nieuwe  makers te leren kennen.’ Staat genoteerd, wij zijn alvast van de partij!

 

TOCHT in 2017 (c) Tina Herbots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Tags: , ,